17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ τίμησε τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

Ημερομηνία:

Εκδήλωση για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Κρητικού καλλιτέχνη Δομήνικου Θεοτοκόπουλου πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Άμστερνταμ και το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στην Ολλανδία.

Την εκδήλωση, με τίτλο «Στα ίχνη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου/El Greco» που έγινε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου και προσέλκυσε πολλούς φιλέλληνες, πανεπιστημιακούς, φοιτητές και αποφοίτους Νεοελληνικών Σπουδών, καθώς και μαθητές ελληνικών σχολείων της Ολλανδίας, άνοιξε η σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας Μαίρη Βαξεβανίδου, η οποία μιλώντας ελληνικά και ολλανδικά, τόνισε ότι η τεχνοτροπία των επιμηκύνσεων και των παραμορφώσεων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου οφείλεται εν μέρει στη βυζαντινή τέχνη και στη σχέση του με τη βυζαντινή παράδοση.

Στη συνέχεια, η διευθύντρια του Τμήματος Τατιάνα Μαρκάκη, ειδικός σε θέματα ιστορίας της Βενετοκρατούμενης Κρήτης, μίλησε για την κοινωνία του Χάνδακα την περίοδο 1541-1567, τα χρόνια δηλαδή που έζησε εκεί ο μεγάλος ζωγράφος. Κατέδειξε τη σημασία της καταγωγής του Δομήνικου από το τμήμα του μεσαίου κοινωνικού στρώματος της πόλης που απολάμβανε κοινωνικού κύρους και χαρακτήρισε τον Θεοτοκόπουλο γέννημα της συγκεκριμένης κοινωνίας, μυαλό ανήσυχο με ανοιχτούς ορίζοντες, πνεύμα που ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα και ουσιαστικά μετουσιώνεται σε Ευρωπαίο πολίτη.

Ο λέκτορας Arthur Bot, ειδικός σε θέματα λογοτεχνίας και τέχνης της Βενετοκρατούμενης Κρήτης, παρουσίασε τα βυζαντινά και δυτικά στοιχεία της τέχνης του Θεοτοκόπουλου σε έργα του της Κρητικής περιόδου και κατέδειξε τη σχέση του πρώιμου έργου του καλλιτέχνη με την Κρητική Σχολή.

Μετά τις δύο διαλέξεις ακολούθησε συναυλία Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής μουσικής με τρεις μουσικούς σταθμούς στα ίχνη του Ελ Γκρέκο: την Κρήτη, την Ιταλία και την Ισπανία. Έλληνες και Ολλανδοί μουσικοί έπαιξαν Ερωτόκριτο, ιταλικούς χορούς και ισπανικές μελωδίες με όργανα εποχής.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή πτυχίων Ελληνομάθειας στους επιτυχόντες μαθητές που συμμετείχαν στις Εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας το 2014.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...