27.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, αποκτά έδρα στην Κράνα Μυλοποτάμου

Ημερομηνία:

Έδρα στην Κράνα Μυλοποτάμου αποκτά το Πανεπιστήμιο των Ορέων αφού μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Μυλοποτάμου αποφασίστηκε η παραχώρηση του ανακαινισμένου κτιρίου του παλαιού δημοτικού σχολείου της Κράνας για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, σε μια πολυετή διαδρομή πολύ πριν και το πιο ευφάνταστο μυαλό υποψιαστεί την επερχόμενη κρίση της κοινωνίας, ενώνοντας επιστήμονες διαφόρων γνωστικών αντικειμένων από το πανεπιστήμιο Κρήτης και  από άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού,  τεχνίτες, αγρότες, κτηνοτρόφους, μικρούς θεούς του καθημερινού βίου, περπατά την Κρήτη και τα γύρω νησιά, με βήμα συντονισμένο και βλέμμα ανύστακτο, πέραν της βολής και του κέρδους.

Σε αυτά τα χρόνια, όλοι οι εθελοντές μαζί πραγματοποιήσαμε 100 εξορμήσεις σε 300 ορεινά και απομακρυσμένα χωριά. Εξετάσαμε και θεραπεύσαμε με καθηγητές-ιατρούς, ιατρούς, νοσηλευτές και φοιτητές, περισσότερους από 15.000 ασθενείς.

Συναντήσαμε και συζητήσαμε πάνω σε εστιασμένα προβλήματα κάθε χωριού ή περιοχής στα Καφενεία των Ορέων, με  10.000 ανθρώπους. Διδάξαμε και διδαχθήκαμε από 3.000 μαθητές, σε 100 διαφορετικά σχολεία, με την βοήθεια και την παρουσία 500 δασκάλων και καθηγητών από όλη την Ελλάδα.

Καλλιεργούμε, επεξεργαζόμαστε και παράγουμε λινάρι, μετάξι και μαλλί σε όλη την Κρήτη μας. Μαζέψαμε λουλούδια και φυτά, πειραματιζόμαστε και φτιάχνουμε βαφικό υλικό, αγγίζουμε πορφύρα, με την από αρχαιοτάτων χρόνων ίδια γνώση, των ιερών γυναικών, των αει-φαντριών μας και υφαίνουμε έξοχα, ιστορικά, πιστοποιημένα κρητικά υφαντά, τα οποία κοσμούν μεγάλες μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές υψηλής πολιτιστικής κληρονομιάς, σε όλον τον κόσμο.

Επειδή, η αγάπη δεν θα πάψει να κινεί τον κόσμο και επειδή ο καλύτερος προφήτης είναι εκείνος που αγαπά, σας προσκαλούμε στην Κράνα Μυλοποτάμου, την Παρασκευή 4 Μαρτίου και ώρα 17:00, στο καφενείο του χωριού.

Σε ανοιχτή συγκέντρωση, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυλοποτάμου, θα παραχωρήσουν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΠτΟ, το ανακαινισμένο πλέον παλαιό Δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο με φιλοτιμία και καλοσύνη δίδεται, για να στεγάζει το Ορεινό μας πανεπιστήμιο.

Εκεί στο υψηλότερο σημείο του ορίζοντα, έχουμε οργανώσει  σχολείο ελπίδας και πρωτοπόρας δημιουργίας, με αφέντη τον άφθορο λαϊκό πολιτισμό και τους μικρούς θεούς του, μαζί με τους λαμπρούς μας επιστήμονες.

Η φύση, ως γεννήτρα των ανέμων, της χαράς και των θρήνων της ζωής, δεν άφησε τον άνθρωπο ποτέ άσκεπο. Άνοιξε τους δρόμους της διάπλατα, εκεί που το μιτάτο έγινε εργαστήρι ζωής, το λινάρι σκαρφάλωνε, όπως παλιά, στον τρόχαλο της γιαγιάς για το διάσιμο… του βίου του απλού.

Η φλέβα και το νερό της ζωής  υπάρχει, για όσους διψάνε ακόμη, για όσους πιστεύουν βαθειά ότι το μέλλον δεν είναι Αλλού, αλλά εδώ στα δικά μας χέρια.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα:

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – (10:00 – 15:00)

Ομάδα Οφθαλμιάτρων – Χωριό Κράνα (Παλαιό Δημοτικό σχολείο)
Υπεύθυνος ομάδος: κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, καθ. Οφθαλμολογίας
Υπεύθυνος αποστολής: κ. Όλγα Ηλιάκη, Διευθύντρια ΕΣΥ

Ομάδα Νευροχειρουργικής – Χωριό Κράνα (Παλαιό Δημοτικό σχολείο)
Υπεύθυνος ομάδος: κ. Αντώνης Βάκης, επικ. καθ. Νευροχειρουργικής

Ομάδα Νευρολογίας – Χωριό Κράνα (Παλαιό Δημοτικό σχολείο)
Υπεύθυνος ομάδος: κ. Γεώργιος Σπανάκης, Νευρολόγος

Ομάδα Γενικής Ιατρικής – Χωριό Κράνα (Αγροτικό Ιατρείο)
Υπεύθυνος αποστολής: κ. Κωνσταντίνος Χλίβερος, Γεν. ιατρός, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ

Ομάδα Ατομικής και Οικογενειακής Υποστήριξης – Χωριό Κράνα (Κτίριο Εκκλησίας)
Υπεύθυνος ομάδος: κ. Νικόλαος Παρίτσης, καθ. Ψυχιατρικής
Υπεύθυνη αποστολής: κ. Πόπη Κονσολάκη, Συστημική Σύμβουλος Ψυχολογίας

Παιδαγωγική Παρέμβαση – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΛΗΛΟΔIΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Γυμνάσιο Κράνας 10:00 – 13:00

Υπεύθυνος ομάδας: κ. Μ. Αποστολάκης, Διευθυντής

Θέμα Αλληλοδιδασκαλίας:

«Υφαίνοντας στο Κρητικό Αργαστήρι – Μια παλαιά υφάντρια διηγείται»

Σχoλείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου

Υπεύθυνος ομάδας: κ. K. Mπατάλα, Διευθύντρια

Θέμα Αλληλοδιδασκαλίας:

«Αποστολή Πηνελόπη Gandhi – Η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα»

Ανοικτή συζήτηση – 10.00 (Γυμνάσιο Κράνας – μαζί με την Αλληλοδιδασκαλία)

Θέμα: Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, Η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα, προέκταση στον χώρο και στον χρόνο

Εισηγήσεις:

κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, Αποστολή Πηνελόπη Gandhi
κ. Κ. Μπατάλα, Δντρια Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου
κ. Κ.Α. Ουγγρίνης, επ. καθ. Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνείο Κρήτης
κ. Μ. Λιάπη, ερευνήτρια, Αρχιτεκτονική Σχολή, Πολυτεχνείο Κρήτης
κ. Τρ. Γιαννουλάκη, Δντρια 9ου Δημοτικού σχολείου Χανίων
κ. Α. Ντούλια, Σχολική σύμβουλος Χανίων

Ανοικτή συζήτηση – 17.00 (Καφενείο στην Κράνα)

· Γενική Συνέλευση Εταίρων – Ιδρυτικών μελών ΠτΟ
· Τελετή παράδοσης ανακαινισμένου κτιρίου του παλαιού δημοτικού σχολείου της Κράνας στο ΠτΟ, από τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου κύριο Δ. Κόκκινο, βάσει της σχετικής ευγενούς ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυλοποτάμου, για την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου αυτού, ως ορεινή έδρα του Πανεπιστημίου μας.

· Καθ. Ι. Παλλήκαρης – Δρ. Α. Στεφανάκης: Παρουσίαση αυτόνομου, αυτόματου Ηλιακού τυροκομείου στους κτηνοτρόφους του Ορεινού Μυλοποτάμου

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ