25.8 C
Chania
Thursday, September 19, 2024

Το Πείραμα στο Twitter: Πώς ο Elon Musk μετατράπηκε από απόλυτο υποστηρικτή της ελευθερίας του λόγου σε τύραννο

Ημερομηνία:

Η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk το 2022 αντιμετωπίστηκε με ένα μείγμα ενθουσιασμού και ανησυχίας. Ως αυτοαποκαλούμενος «απόλυτος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου», ο Musk υποσχέθηκε να μετατρέψει την πλατφόρμα σε προπύργιο του ανοιχτού διαλόγου. Ωστόσο, οι ενέργειές του από τότε που ανέλαβε, αποκάλυψαν μια σύνθετη και συχνά αντιφατική προσέγγιση της ελευθερίας του λόγου.

Η κύρια αιτιολόγηση του Musk για την αγορά του Twitter ήταν η πεποίθηση ότι η πλατφόρμα είχε γίνει υπερβολικά προκατειλημμένη προς τις φιλελεύθερες απόψεις. Υποστήριξε ότι η τοποθεσία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο είχε οδηγήσει σε ένα «ακροαριστερό όπλο πληροφόρησης» που χρησιμοποιείται για την καταστολή των συντηρητικών φωνών. Ωστόσο, οι δικές του ενέργειες έχουν καταδείξει μια επιλεκτική προσέγγιση της ελευθερίας του λόγου που συχνά ευνοεί εκείνους που ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις του.

Ο Μασκ έχει επαναφέρει λογαριασμούς που είχαν απαγορευτεί προηγουμένως, όπως του Ντόναλντ Τραμπ και της Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, ενώ έχει επίσης απαγορεύσει άλλους, όπως την κωμικό Kathy Griffin και τον δημοσιογράφο Matt Taibbi. Έχει καταστείλει συνδέσμους προς ορισμένους ιστότοπους, όπως το Substack, και έχει απειλήσει ακόμη και με απαγόρευση χρηστών που χρησιμοποιούν τη λέξη «cisgender». Αυτές οι ενέργειες υποδηλώνουν ένα διπλό πρότυπο που υπονομεύει τους ισχυρισμούς του Musk περί απόλυτης ελευθερίας του λόγου.

Ένα πρωί, ο James Musk έστειλε ένα επείγον μήνυμα στους μηχανικούς του Twitter.

«Επιδιορθώνουμε ένα πρόβλημα με τo engagement σε όλη την πλατφόρμα», έγραψε ο Musk, ξάδελφος του CEO του Twitter, σημειώνοντας στο Slack το “@here” για να διασφαλίσει ότι θα το έβλεπε όποιος ήταν online. «Όποιος μπορεί να φτιάξει πίνακες ελέγχου και να γράψει λογισμικό, παρακαλώ μπορεί να βοηθήσει να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Αυτό είναι εξαιρετικά επείγον. Αν είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε, παρακαλώ ανεβάστε αυτό το post με τον αντίχειρα».

Όταν οι μηχανικοί με τα ζαλισμένα μάτια άρχισαν να συνδέονται στους φορητούς υπολογιστές τους, η φύση της έκτακτης ανάγκης έγινε σαφής: το tweet του Elon Musk για το Super Bowl είχε λιγότερo engagement από αυτό του προέδρου Joe Biden και αυτό εξόργισε τον Elon Musk.

Οι μηχανικοί κατασκεύασαν ένα σύστημα σχεδιασμένο να διασφαλίζει ότι ο Elon Musk επωφελείται από την αποκλειστική προώθηση των tweets του.

Μέσα σε μια μέρα, οι συνέπειες αυτής της συνάντησης θα αντηχούσαν σε όλο τον κόσμο, καθώς οι χρήστες του Twitter άνοιξαν την εφαρμογή για να διαπιστώσουν ότι οι αναρτήσεις του Musk κατέκλυζαν το ταξινομημένο χρονολόγιό τους.

Αυτό δεν ήταν τυχαίο, μπορεί να επιβεβαιώσει το Platformer. Aφού ο Musk απείλησε να απολύσει τους εναπομείναντες μηχανικούς του, δημιούργησαν ένα σύστημα σχεδιασμένο να διασφαλίζει ότι ο Musk – και μόνο ο Musk – επωφελείται από την προώθηση των tweets του σε ολόκληρη τη βάση χρηστών.

O Μασκ τον τελευταίο καιρό έχει εμμονή με το μέγεθος της ανταπόκρισης που λαμβάνουν οι αναρτήσεις του. Την περασμένη εβδομάδα, το Platformer δημοσίευσε την είδηση ότι απέλυσε έναν από τους δύο εναπομείναντες κύριους μηχανικούς της εταιρείας, αφού ο μηχανικός του είπε ότι οι προβολές στα tweets του μειώνονται εν μέρει επειδή το ενδιαφέρον για τον Μασκ έχει μειωθεί γενικά.

Οι αναπληρωτές του είπαν στην υπόλοιπη ομάδα μηχανικών αυτό το Σαββατοκύριακο ότι αν δεν «διορθωθεί» το ζήτημα της ανταπόκρισης που λαμβάνουν τα tweets τους, θα χάσουν όλοι τη δουλειά τους.

Περίπου 80 άτομα επιστρατεύτηκαν για να εργαστούν στο έργο, το οποίο έγινε γρήγορα η νούμερο ένα προτεραιότητα στην εταιρεία. Οι εργαζόμενοι εργάστηκαν όλη τη νύχτα διερευνώντας διάφορες υποθέσεις σχετικά με το γιατί τα tweets του Musk δεν έφταναν σε τόσο κόσμο όσο πίστευε ότι θα έπρεπε και δοκιμάζοντας πιθανές λύσεις.

Μια πιθανότητα, είπαν οι μηχανικοί, ήταν ότι η εμβέλεια του Μασκ μπορεί να είχε μειωθεί επειδή τον είχαν μπλοκάρει και τον είχαν σιωπήσει τόσοι πολλοί άνθρωποι τους τελευταίους μήνες. Ακόμη και πριν από τα γεγονότα αυτού του Σαββατοκύριακου, η μακρά παραμονή του Musk ως πρωταγωνιστή του Twitter, τόσο κατά την προετοιμασία όσο και μετά την εξαγορά της εταιρείας αξίας 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε οδηγήσει τεράστιο αριθμό ανθρώπων να τον φιλτράρουν από τις ροές τους.

Επίσης, το σύστημα του Twitter πάντα λειτουργούσε στο να προωθεί τα tweets των χρηστών των οποίων οι αναρτήσεις είχαν καλύτερη απόδοση τόσο στους followers όσο και στους μη followers.

Μέσα σε λίγες ώρες, «το πρόβλημα» είχε «διορθωθεί». Το Twitter ανέπτυξε κώδικα για την αυτόματη «επιλογή» όλων των tweets του Musk, πράγμα που σημαίνει ότι οι αναρτήσεις του παρακάμπτουν τα φίλτρα του Twitter που έχουν σχεδιαστεί για να δείχνουν στους ανθρώπους το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο.

Ο αλγόριθμος ενίσχυσε τεχνητά τα tweets του Musk κατά έναν παράγοντα Χ 1.000 – ένα σταθερό σκορ που εξασφάλιζε ότι τα tweets του θα κατατάσσονταν υψηλότερα από τα tweets οποιουδήποτε άλλου στη ροή.

Εσωτερικά, αυτό αποκαλείται «πολλαπλασιαστής ισχύος χρήστη», αν και ισχύει μόνο για τον Elon Musk, όπως μας είπαν, δηλαδή, για τον ιδιοκτήτη του Twitter και υπερασπιστή της …ελευθερίας του (δικού του) λόγου. Ο κώδικας επιτρέπει επίσης στον λογαριασμό του Musk να παρακάμπτει τα ευρετικά χαρακτηριστικά του Twitter που διαφορετικά θα εμπόδιζαν έναν μεμονωμένο λογαριασμό να κατακλύσει την κεντρική τροφοδοσία κατάταξης, η οποία είναι πλέον γνωστή ως «Για εσάς».

Έτσι, λίγους μήνες μετά την αγορά της εταιρείας, ο Elon είχε πλέον σούπερ αλγοριθμική δύναμη και τη χρησιμοποίησε για να αρχίσει να ενισχύει ορισμένους ανθρώπους. Ο Elon χρησιμοποιεί μια τεχνητά ενισχυμένη φωνή (τη δική του που μετατρέπεται σε μοναδική φωνή πάνω από όλες τις άλλες φωνές) για να υποστηρίξει έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο φωνής στο Twitter. Για να ενισχύσει ιδέες, ακραίες ιδέες, βλαβερές ιδέες, όχι μόνο για τους φιλελεύθερους στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά ιδέες που εμείς ως ανθρωπότητα αναγνωρίζουμε ότι είναι κακές ιδέες.

Ο Έλον Μασκ αποκτώντας το twitter, και αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του ώστε να ακούγεται τόσο δυνατά η φωνή του απέκτησε ουσιαστικά ένα τεράστιο μεγάφωνο που έχει αυτός τον απόλυτο έλεγχο για να λέει “ελεύθερα” ότι αυτός θέλει, εις βάρος των φωνών όλων των υπόλοιπων.

Όμως ο Έλον Μασκ δεν έμεινε εκεί. Στο νέο Twitter που δημιουργεί, απαγορεύει και καταστέλλει τους συνδέσμους του Substack, του χώρου όπου γράφουν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι.

Ο Musk επέβαλλε την αλλαγή όπου δεν μπορεί ο χρήστης να σχολιάσει ή να κάνει  like σε οτιδήποτε έχει ένα άρθρο του Substack και δεν μπορεί να ενσωματώσει tweets στο άρθρο του στο Substack. Αυτό δεν μοιάζει με ελευθερία του λόγου. 

Στη συνέχεια αρχίζει να απαγορεύει την είσοδο σε δημοσιογράφους που τον επικρίνουν, αν και επανέφερε μερικούς από αυτούς μετά από ψηφοφορία. Και στη συνέχεια αρχίζει να μηνύει οργανώσεις παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης, όπως το Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους, προσπαθώντας να τις φιμώσει επειδή ασκούν κριτική στο νέο Twitter.

Ο Μασκ, φυσικά, έχασε με την ετυμηγορία που βγήκε να λέει ότι η αγωγή αυτή αφορούσε ουσιαστικά την προσπάθεια να φιμώσει την κριτική και να αποτρέψει άλλους από το να επικρίνουν την εταιρεία του.

Ο Έλον Μασκ, είναι κάποιος που είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει τον τεράστιο πλούτο και τη δύναμή του για να φιμώσει τους ανθρώπους. Με πρόφαση την ανάγκη για υποστήριξη της ελευθερίας του λόγου μετατράπηκε σε τύραννο του οποίου η φωνή ακούγεται πάνω και πέρα από όλους.

Δείτε σχετικό ντοκιμαντέρ εδώ:

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ