20.8 C
Chania
Tuesday, October 15, 2024

Το πολιτικό λάθος που ακούει στο όνομα Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Λακόπουλου

Σημασία δεν είχε τι είπε, αλλά ότι το είπε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Για την ακρίβεια ότι το είπε πιστεύοντας ότι θα τις επηρεάσει υπέρ του ενός υποψηφίου.

Το μόνο που κατάφερε ήταν να θυμίσει «οικεία κακά» του παρελθόντος που τον αφορούν.

Οι κρίσιμες χρονιές του ΠΑΣΟΚ – ήταν το 2004 και το 2010. Και στις δυο με πρωταγωνιστή τον Γ. Παπανδρέου.

Στην πρώτη παρέλαβε από τον Κ. Σημίτη – σε ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι – κόμμα και εφτά χρόνια αργότερα, παρέδωσε παράγκα.

Στη δεύτερη παρέλαβε από τη ΝΔ, τη χώρα με μεγάλο πρόβλημα ελλείματος, – αλλά με 250 δισ. καταθέσεις στις τράπεζες και ψηλό βιοτικό επίπεδο – και παρέδωσε αποικία του ΔΝΤ, υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Αν αυτά ήταν πολιτικά λάθη – όπως συμβαίνει συχνά στην πολιτική – ότι διέσπασε το κόμμα του πατέρα του, που τον έκανε πρόεδρο του και Πρωθυπουργό, ήταν υπέρβαση πολλών ορίων…

Έτσι το αντιμετώπισαν οι ψηφοφόροι και τον άφησαν εκτός Βουλής. Όπως μερικά χρόνια αργότερα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ ματαίωσαν την προσπάθειά του να ξαναπάρει την ηγεσία.

Επέστρεψε στα Παλιά Ανάκτορα, χάρη στο έλεος της Φώφης και του Ανδρουλάκη, να τον συμπεριλάβουν στο ψηφοδέλτιο. Ό,τι δεν έκανε ο ίδιος για τον Κώστα Σημίτη.

Πρώτα τον έδιωξε ταπεινωτικά και για ασήμαντο λόγο από την Κ.Ο. και στη συνέχεια τον άφησε εκτός Βουλής. Με αδέσποτο μέλος της οικογένειας Παπανδρέου να τον λοιδορεί: τους «παρέδωσε θολό δακτυλίδι»!

Αναδείχθηκε με το όνομα του πατέρα του, αλλά σε τίποτε δεν ακολούθησε τις παρακαταθήκες του και τελικά πέρασε στο περιθώριο με ένα ρεκόρ για Γκίνες: έχασε – όχι για ηθικούς λόγους – την πρωθυπουργία, χωρίς το κόμμα του να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πλέον παρασιτεί στο πολιτικό σύστημα. «Η δόξα έρχεται και παρέρχεται, η αφάνεια μένει για πάντα», έλεγε ο Βοναπάρτης.

Αδρανής βουλευτής Αχαΐας, σπανίως τον βλέπει η Βουλή, είναι αμφίβολο αν παρακολουθεί καν τις πολιτικές εξελίξεις και αρκείται στις σποραδικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις επαναληπτικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ παραβίασε στοιχειώδεις κανόνες αμεροληψίας κανόνες – που τηρούν οι σοβαροί πρώην πρόεδροι των κομμάτων και πρώην Πρωθυπουργοί: επιδίωξε να επηρεάσει τις επιλογές των ψηφοφόρων.

Υπέρ του Δούκα και σε βάρος του Ανδρουλάκη. Το έκανε και στον πρώτο γύρο, σε βάρος του Γερουλάνου, αλλά τουλάχιστον ήταν διακριτικός.

Αυτή τη φορά υπήρξε «βαρυσήμαντη» δημόσια δήλωσή του, με την οποία υποδείκνυε την καταψήφιση του υποψήφιου που τον είχε κατανικήσει το 2021. Ανωτερότητα δεν το λες.

Έχασε πάλι. Με την παρέμβαση του, μάλλον ενίσχυσε αυτόν που ήθελε να πλήξει, καθώς η κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται πόσο κόστισε στο κόμμα της και στη χώρα η άσκηση του κληρονομικού του «δικαιώματος».

Ο Γ. Παπανδρέου έχασε τη πρωθυπουργία το 2011, έχασε ως αρχηγός ΙΧ κόμματος το 2015, έχασε τις εσωκομματικές εκλογές το 2021 και το 2024 έχασε το μέτρο – και για δεύτερη φορά από τον Ανδρουλάκη.

Μια ζωή, με λάθος συμβούλους γύρω του, οδηγείται από τη μια ήττα στη άλλη…

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην κοινή συνεδρίαση υποεπιτροπών της ΚΣ του ΝΑΤΟ η Σέβη Βολουδάκη

Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας...

Το Παιδικό Εργαστήρι -Τα Πάνω Κάτω Ήρθαν-, στο Πολύκεντρο Βουκολιών

Ο Δήμος Πλατανιά και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνεργασία με...