21.8 C
Chania
Tuesday, May 21, 2024

Το Πολυτεχνείο Κρήτης και τα καταστήματα πώλησης οικιακών συσκευών συνεργάζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη προστασία του περιβάλλοντος

Ημερομηνία:

Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν σήμερα, ίσως, τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας. Είναι ευρέως αποδεκτό,  ότι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Έτσι η χρήση ενεργειακά αποδοτικών οικιακών συσκευών συμβάλλει αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται για την ενεργειακή απόδοση των ηλεκτρικών συσκευών πριν προχωρήσει στην αγορά τους. Ο σωστά πληροφορημένος πολίτης είναι σε θέση να κάνει τη σωστή επιλογή καθώς μπορεί να επιλέξει λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την τιμή, αλλά και το λειτουργικό και περιβαλλοντικό κόστος μιας συσκευής κατά τη λειτουργία της. Έτσι, ο καθένας μπορεί να συμβάλει στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για το σκοπό αυτό το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος-Πολυτεχνείου Κρήτης και η κοινοπραξία των ευρωπαίων εταίρων του Promotion3e ενώνουν τις δυνάμεις τους με τα καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Περισσότερα από 650 καταστήματα– 112 από την Ελλάδα, έχουν μέχρι σήμερα συμφωνήσει να συμμετέχουν στις δράσεις του έργου και να συνεργαστούν για την προώθηση των φιλικών προς το περιβάλλον οικιακών συσκευών μέσω της ευαισθητοποίησης και ορθής ενημέρωσης των καταναλωτών για τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών συσκευών υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Το κοινό πρόγραμμα δράσεων περιλαμβάνει την εκπαίδευση στελεχών  πωλήσεων σε εξειδικευμένα θέματα που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, καθώς και την ενημέρωση των καταναλωτών μέσω των καταστημάτων και της διανομής ενημερωτικού υλικού. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης στελεχών, με περίπου 1.500 στελέχη πωλήσεων  στην Ευρώπη και 120 πανελλαδικά.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας PROMOTION3e με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πωλητές των καταστημάτων θα είναι σε θέση να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα των ενεργειακά αποδοτικών συσκευών και να τους καθοδηγήσουν στη βέλτιστη επιλογή «κόστους-οφέλους» με βάση τις δικιές τους πραγματικές ανάγκες.

Για την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Promotion3e

Η πρωτοβουλία Promotion3e, στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα και στην ενίσχυση της χρήσης των ενεργειακά αποδοτικών συσκευών στην Ευρώπη. Στο έργο, το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια-Ευρώπη (Intelligent Energy-Europe) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετέχουν 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Γερμανία, και Ην.Βασίλειο). Οι δράσεις του εστιάζουν στην ορθή πληροφόρηση για τα πλεονεκτήματα των ενεργειακά αποδοτικών ηλεκτρικών συσκευών και περιλαμβάνουν την ενημέρωση των καταναλωτών για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις  συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για τους ιδιοκτήτες και πωλητές καταστημάτων λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, σχετικά με τη λειτουργία και τις επιδόσεις των ενεργειακά αποδοτικών συσκευών.

www.promotion3e.ips.pt

Για το Eργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων
Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου Aνανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων καλύπτουν ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων στους τομείς της Εφαρμοσμένης Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Ενεργειακού Προγραμματισμού και της Βιώσιμης Διαχείρισης Ενεργειακών Συστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζουν σε θέματα που αφορούν το σχεδιασμό βιώσιμων ενεργειακών συστημάτων, τη διαχείριση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια. Παράλληλα το εργαστήριο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και εκπαίδευση κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων ή φορέων με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

www.enveng.tuc.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό έργο Promotion3e και τις δράσεις του στην Ελλάδα: theocharis.tsoutsos@enveng.tuc.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να...

3η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Ο Δήμος Γαύδου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αθλητισμού στο νησί...

Στο Κ.Α.Σ. η μελέτη για κατασκευές σκίασης και εξοπλισμού στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετέβη σήμερα στην Αθήνα...

Χανιά: Λουκέτο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό Κέντρο

Συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν έλεγχο...