17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Το ποντίκι που βρυχάται το έφαγε η αρκούδα, όμως χαμένοι θα είναι οι λαοί

Ημερομηνία:

Δεν ξέρουμε πραγματικά τι περίμεναν οι ΗΠΑ να συμβεί στην περιοχή με όλη αυτή την πίεση που ασκούσαν στη Ρωσία. Εδώ και χρόνια οι συμφωνίες δεν τηρούνταν, το ΝΑΤΟ συνέχιζε να επεκτείνεται λες και δεν είχε τελειώσει ο Ψυχρός Πόλεμος. Έφτασε στην αυλή της Ρωσίας. Επεκτάθηκε στην Πολωνία.

Πολλές φορές η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι επέκταση του ΝΑΤΟ δε θα γίνει δεκτή. Η Ουκρανια ήθελε να μπει στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ήθελαν να μπει στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία. Ο πρώην κωμικός και νυν πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι έχοντας από πίσω του τις ΗΠΑ άρχισε να βρυχάται στη Ρώσικη αρκούδα. Μέχρι που έφθασε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του μνημονίου της Βουδαπέστης που απαγόρευε σε άλλες χώρες της πρωην Σοβιετικής Ένωσης, πλην της Ρωσιας, να διατηρούν πυρηνικό οπλοστάσιο. Αυτή ήταν η σπίθα που έβαλε τη φωτιά.

Οι ΗΠΑ έβαλαν την Ουκρανία, ένα ποντίκι, να τα βάλει με την Ρωσία και την έφαγε η ρώσικη αρκούδα.

Η Ουκρανία είναι μια μισοδιαλυμμένη χώρα με τα μεγαλύτερα επίπεδα διαφθοράς σε όλη την Ευρώπη και τρομερές οικονομικές ανισότητες. Ο στρατός της Ουκρανιας είναι βουτηγμένος μέσα στη διαφθορά. Μπορεί υπό τέτοιες συνθήκες να αντισταθεί στο ρώσικο στρατό;

Ο λαός στην Ουκρανία είναι φτωχοποιημένος. Στην απελπισία του, εξέλεξε έναν κωμικό που υποδυόταν τον πρόεδρο που πατάσσει τη διαφθορά για πραγματικό πρόεδρο με την ελπίδα ότι το παραμύθι θα γίνει πραγματικότητα. Επέλεξαν για πρόεδρο τον ηθοποιό που έπαιζε τον πρόεδρο, ούτε καν τον σεναριογράφο. Όμως ο πρόεδρος εμπιστεύτηκε τους Αμερικάνους που ήθελαν να κάνουν γεωπολιτικο παιχνίδι στην Ευρώπη λόγω και της ανυπαρξίας κοινής γραμμής των Ευρωπαίων. Ο πρόεδρος άρχισε να βρυχάται πιστεύοντας ότι από πίσω του βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μπουν σε πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι δε θέλουν να μπουν σε πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία. Game over.

Τα έχουν πάθει και η Γεωργία και η Αρμενία. Η Λευκορωσια είναι ήδη δεμμένη με Ρωσία. Τώρα θα ακολουθήσει και η Ουκρανία;

Οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να επαναχαράξουν στρατηγική σε μια σειρά ζητήματα μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία με τις ΗΠΑ να προσδοκούν ότι ως όφελος από αυτή την κατάσταση θα εχουν την κατάρρευση των συμφωνιών που είχαν γίνει με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα αμερικάνικων εταιρειών και τελικα οι μόνοι που δεν κερδίζουν απολύτως τίποτα είναι οι Ουκρανοί με τον γελωτοποιό πρόεδρο τους.

Χαμένη είναι όμως και η Ευρώπη που για ακόμη μια φορά επέτρεψε λόγω ανυπαρξίας κοινής γραμμής και στάσης, στις ΗΠΑ να κάνουν παιχνίδι στην περιοχή μας δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου κατάσταση της οποίας το κόστος θα πληρώσουν κυρίως οι ευρωπαϊκοί λαοί.

Γιατί οι ευρωπαϊκοί λαοί θα πληρώσουν το κόστος του φυσικού αερίου που θα έρχεται πλέον από το Κατάρ, και οι ευρωπαίοι αγρότες θα πληρώσουν το μεγαλύτερο κόστος από το αυξημένο κόστος στα λιπάσματα αφου η Ουκρανία είναι σημαντική παραγωγός λιπασμάτων παγκοσμίως. Ομως κυριως το κοστος θα το πληρώσουν οι φτωχοί, αφού η Ουκρανία είναι ο σιτοβολώνας της Ευρώπης.

Το 2018 η Ουκρανία εξήγαγε περίπου 18 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, από τη συνολική της παραγωγή που έφτασε τα 24 εκατομμύρια τόνους. Ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.

Στους πελάτες της συγκαταλέγονται η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως εκεί που το ουκρανικό σιτάρι είναι απολύτως απαραίτητο είναι ο αναπτυσσόμενος κόσμος.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το μισό σιτάρι που καταναλώθηκε το 2020 στο Λίβανο, προέρχεται από την Ουκρανία. Για να γίνει πιο κατανοητό, 35% από τις θερμίδες που καταναλώνει ο πληθυσμός του Λιβάνου προέρχονται από τις ουκρανικές εξαγωγές.

Δέκα τέσσερις χώρες στον κόσμο εξαρτώνται από τις ουκρανικές εξαγωγές κατά περισσότερο από 10% της κατανάλωσής τους σε σιτηρά. Η Υεμένη κατά 22%, η Λιβύη κατά 43%. Η Αίγυπτος εισήγαγε, το 2022, 3 εκατομμύρια τόνους από την Ουκρανία, το 14% της κατανάλωσης σιτηρών στη χώρα. Η Μαλαισία 28%, το ίδιο και η Ινδονησία, 21% το Μπαγκλαντές και πάει λέγοντας.

Οι τιμές των τροφίμων θ’ ανέβουν (κι άλλο) σε όλον τον πλανήτη, ενώ οι χώρες που εξαρτώνται από τις ουκρανικές εξαγωγές θα χτυπηθούν όχι απλώς από ελλείψεις, αλλά από κανονική πείνα.

Η ιστορία προσπαθεί να μας διδάξει, αλλά εμείς αρνούμαστε να μάθουμε το μάθημα:

Πριν από μια δεκαετία συνέβη περίπου το ίδιο και στις αραβικές χώρες, η αύξηση της τιμής των τροφίμων ήταν η σπίθα που πυροδότησε την «αραβική άνοιξη».

"google ad"

Ο κόσμος μπορεί ν’ υπομένει πολλά, αλλά η πείνα δεν αντέχεται.

Και οι ΗΠΑ αφού άναψαν τη φωτιά στη γειτονιά μας, τώρα θα κουνούν το δάκτυλο και θα νουθετούν και θα μιλούν για δημοκρατία. Πόσο πια υποκρισία;

Όσο για την Ελλάδα, είναι λογικό να υπάρχει σκεπτικισμός, αφού πέραν όλων των παραπάνω, ο τρόπος που αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της Ουκρανίας έφερε στη μνήμη μας την τραγωδία της Κύπρου ενώ η Τουρκία επιμένει να αμφισβητεί την κυριαρχία στο Αιγαίο.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...