16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Το πρόγραμμα “Γόπα Project” και στα Χανιά;

Ημερομηνία:

Στο κέντρο της Αθήνας τους τελευταίους μήνες έχουν τοποθετηθεί κάτι κίτρινες κάλπες.

Το πρόγραμμα This is Athens – Polis του Δήμου Αθηναίων αναζητούσε καινοτόμες προτάσεις των δημοτών του, ώστε να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης με αστικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας.

Μία, λοιπόν, από τις προτάσεις που κατάφεραν να προκριθούν είναι και εκείνη της πενταμελούς ομάδας του «γόπα project», που αποτελείται από τον υπεύθυνο του προγράμματος Αλέκο Λιαπή και τον γραφίστα Δημήτρη-Ιούλιο Κοσμίδη, καθώς και από έναν ειδικό στα social media, έναν προγραμματιστή και έναν πολεοδόμο.

Ο στόχος είναι να «εκπαιδεύσει» τους Αθηναίους καπνιστές σε μία καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στους δημόσιους χώρους της πόλης τους.

To γόπα project σύμφωνα με πληροφορίες του “Αγώνα της Κρήτης” θα εφαρμοστεί και στο Δήμο Χανίων το επόμενο διάστημα.

Τι ακριβώς κάνει;

Τοποθετεί σταχτοδοχεία-κάλπες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και καλεί τους καπνιστές, αντί να πετάξουν τα τελειωμένα τσιγάρα τους στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, να τα σβήσουν και να απαντήσουν με αυτά στο δίλημμα που θέτει το εκάστοτε σταχτοδοχείο, ρίχνοντας τις γόπες τους στην κάλπη που τους αντιπροσωπεύει.

Πρόκειται για απλά ερωτήματα όπως: “Τι είναι χειρότερο να είσαι; Single του Αγίου Βαλεντίνου ή vegan την Τσικνοπέμπτη” που όμως καλούν τον καπνιστή να τα δει και να απαντήσει με τον τρόπο του, ρίχνωντας την γόπα του στο σταχτοδοχείο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by γόπα project (@gopaproject) on

Το γόπα project έρχεται αφενός να καλύψει την απουσία αστικών/δημόσιων σταχτοδοχείων στις ελληνικές πόλεις και αφετέρου να κινητοποιήσει, μέσω του «συστήματος ψηφοφορίας», τους καπνιστές έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα τσιγάρου στο δημόσιο χώρο.

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος προγράμματος κ. Αλέκος Λιάπης:

"google ad"

“Το ζητούμενο για εμάς ήταν μια πρόταση που να καλύπτει όλες τις πτυχές του προβλήματος (απουσία αστικών σταχτοδοχείων, έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις των αποτσίγαρων στο περιβάλλον, «κακή νοοτροπία») μέσα από μια διαδικασία η οποία να ενθαρρύνει και να προωθεί την συμμετοχή των καπνιστών. Το γόπα project αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια, μια διαρκή καμπάνια που σκοπό έχει να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τόσο τους καπνιστές όσο και τους Δήμους.

Πέρα λοιπόν από το σταχτοδοχείο η πρόταση περιλαμβάνει την δημιουργία σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθητικές ενέργειες και «ειδικές καμπάνιες» με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της περιβαλλοντολογικής συνείδησης των πολιτών.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...