19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Το πρόγραμμα και η θεματολογία της Ιεράς και Μεγάλης Συνόδου στο Κολυμπάρι

Ημερομηνία:

Το σημαντικότερο γεγονός της Ορθόδοξης Εκκλησίας τα τελευταία 1.300 χρόνια, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, λαμβάνει χώρα φέτος στα Χανιά από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου και ως είναι εύλογο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου. Αποτελεί την πρώτη συνάντηση όλων των Ορθοδόξων Προκαθήμενων και Επισκόπων μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1053.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, αναμένεται να μετάσχουν αυτής, όλοι οι Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι και Επίσκοποι από τις 14 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός όσων θα συμμετάσχουν ξεπερνά τους 500, ενώ παρατηρείται ιδιαίτερα ζωηρό ενδιαφέρον από διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς πλέον των 300 δημοσιογράφων έχουν ζητήσει διαπίστευση.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό ο οποίος ψηφίστηκε στην Γενεύη, στην Σύνοδο θα συμμετάσχουν:

-Οι Προκαθήμενοι των 14 Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών (των Πατριαρχείων Κωνσταντινούπολεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Μόσχας, Βελιγραδίου, Βουκουρεστίου, Σόφιας και Γεωργίας και των Αρχιεπισκοπών Κύπρου, Αθηνών, Πολωνίας, Αλβανίας και Τσεχίας).

-Είκοσι τρεις αρχιερείς από κάθε Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ωκεανία την Ευρώπη και την Ασία. Για όσες Εκκλησίες διαθέτουν λιγότερους από 23 αρχιερείς στην Σύνοδό τους, όπως η Αλβανία, η Τσεχία και η Κύπρος, έχει γίνει ειδική πρόβλεψη. Τουτέστιν, ο συνολικός αριθμός των αρχιερέων αναμένεται να φτάσει τους 250.

– Έξι μέλη κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί από τις 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες, δηλαδή 84 στελέχη των Εκκλησιών.

– Τρία βοηθητικά στελέχη από όλες της Ορθόδοξες Εκκλησίες, δηλαδή, 42 άτομα.

– Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων θα φτάσουν τα 390 άτομα, ενώ κατά την έναρξη αλλά και τη λήξη θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων χριστιανικών ομολογιών. Τα κείμενα της Συνόδου θα εκδοθούν στα ελληνικά, τα ρωσικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά, ενώ θα υπάρξουν ειδικές μεταφράσεις και στα αραβικά.

Με ημέρα έναρξης των εργασιών την Παρασκευή 17 Ιουνίου και τόπο διεξαγωγής την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών αναμένεται να συζητήσουν για 6 θεματικές ενότητες: την Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, τους όρους με τους οποίους μια Ορθόδοξη Εκκλησία ανακηρύσσεται αυτόνομη, τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις υπόλοιπες χριστιανικές Εκκλησίες, το Μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού, τη σπουδαιότητα της νηστείας και την τήρηση αυτής σήμερα, καθώς και για την Ορθόδοξη Διασπορά, δηλ. το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε παραδοσιακά μη Ορθόδοξες χώρες.

Ωστόσο, λίγες μόνον ημέρες πριν από τη σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου, εγείρονται εμπόδια από Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες. Ειδικότερα, μετά τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Βουλγαρίας, που δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν -το καθένα για διαφορετικούς λόγους-, τη Ρωσία, που δηλώνει πως θα πρέπει να αναβληθεί, εάν δεν συμμετάσχουν και οι 14 Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ακολούθησαν η Εκκλησία της Σερβίας και το Πατριαρχείο Γεωργίας που ακύρωσαν τη συμμετοχή τους.

Αναλυτικότερα, το Πατριαρχείο Αντιοχείας ανακοίνωσε ότι «η Σύνοδος αυτή δεν δύναται να πραγματοποιηθεί ενώ συνεχίζεται η διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών (Αντιοχείας και Ιεροσολύμων), λόγω του ευχαριστιακού χαρακτήρα της Συνόδου». Η Εκκλησία της Βουλγαρίας κοινοποίησε τη μη συμμετοχή της στην Πανορθόδοξη Σύνοδο και η Εκκλησία της Ρωσίας επικαλείται ότι η μη συμμετοχή έστω και μίας εκ των Εκκλησιών αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την διεξαγωγή της. Επιπρόσθετα, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είχε θέσει ζήτημα πρωτοκόλλου για το πώς πρέπει να κάθονται στη Σύνοδο οι Προκαθήμενοι, με την επισήμανση ότι, εάν δεν διευθετηθούν τα θέματα αυτά, «δυσχεραίνεται και κωλύεται η συμμετοχή του στη Σύνοδο».

Εν συνεχεία, το Πατριαρχείο Σερβίας με επιστολή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησε την αναβολή της ΑΜΣΟΕ και επιπλέον έκρινε ότι «Πριν από τη διεξαγωγή αυτού του ιστορικού γεγονότος, είναι απαραίτητη η επίλυση των διαφορών μεταξύ των τοπικών Εκκλησιών, η επίτευξη συναίνεσης και η αναθεώρηση σχεδίων εγγράφων που αναμένεται να εγκριθούν από τη Σύνοδο». Ακολούθησε η απόφαση του Πατριαρχείου Γεωργίας να μη μετάσχει της Πανορθόδοξης Συνόδου. Σημειωτέον ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Γεωργίας κατά τη Σύνοδο του Φεβρουαρίου είχε απορρίψει το κείμενο «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον» που ενέκρινε η Ε΄ Προσυνοδική Διάσκεψη (Σαμπεζύ 11-17.10.2015). Μάλιστα, ο Πατριάρχης της Γεωργίας Ηλίας Β’, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει ότι «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Η Εκκλησία μας θα παραμείνει με το παλαιό ημερολόγιο.Η Εκκλησίας μας ήταν, είναι και θα είναι ο θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας απορρίπτει το έγγραφο για τον Οικουμενισμό που έχει συνταχθεί για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο».

Από την πλευρά του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ανακοινώσει ότι η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις προκαθορισμένες ημερομηνίες και ζήτησε από τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

"google ad"

Η ατζέντα της Πανορθόδοξης

– Η  αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο
– Ορθόδοξη Διασπορά, το Αυτόνομο στην ορθόδοξη Εκκλησία και ανακήρυξής του,
– Το μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού
– Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής σήμερα,
– Οι Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το χριστιανικό κόσμο.

Τα θέματα που θα φέρει προς συζήτηση η Εκκλησία της Ελλάδος

– Η Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα
– Οι όροι με τους οποίους μία Εκκλησία ανακηρύσσεται Αυτόνομη
– Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού
– Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής
– Σχέσεις της Ορθόδοξης με τις υπόλοιπες Χριστιανικές Εκκλησίες

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 17 Ιουνίου

09.30 Ξεκινούν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου. Θα συμμετάσχουν οι προκαθήμενοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίοι θα συνοδεύονται από δύο ιεράρχες. Θα γίνει θεώρηση του Μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Σάββατο των Ψυχών 18 Ιουνίου

Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου Κρήτης. Θεία Λειτουργία υπό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ και μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων όσοι αγωνίσθηκαν για την Ορθόδοξη πίστη. Αναχώρηση με ιδιωτική πτήση από τον αερολιμένα Χανίων για τη στρατιωτική βάση του Ηρακλείου. Ο κάθε προκαθήμενος θα συνοδεύεται από εννέα συνοδούς. Το απόγευμα θα γίνει δοξολογία στην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου. Η προσφώνηση θα γίνει από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

sinaji2008Κυριακή της Πεντηκοστής 19 Ιουνίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Παρών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει γεύμα στους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 20 Ιουνίου

Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας Θεοτόκου Αγγέλων Γωνιάς. 11.00 – 14.00 Εναρκτήρια συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Θα είναι παρόντες και οι παρατηρητές της Συνόδου.

Τρίτη 21 Ιουνίου

Θεία λειτουργία στα Αραβικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Λαμβάνουν μέρος οι κληρικοί της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Αντιοχείας.

Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Τετάρτη 22 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Σλαβικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Θα λάβουν μέρος οι κληρικοί των αντιπροσωπειών των σλαβόφωνων Εκκλησιών. Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Πέμπτη 23 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Ρουμανικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Παρασκευή 24 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Γεωργιανά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Το βράδυ ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης θα παραθέσουν γεύμα στους Ορθόδοξους Προκαθημένους.

Σάββατο 25 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Αλβανικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Κυριακή 26 Ιουνίου

Συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χανίων. Επίσημο γεύμα από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...