13.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Το πρόγραμμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σταμάτησε στους μαντρότοιχους ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Το πιο σύντομο ανέκδοτο: Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Στο συρτάρι περισσότερες από 5.000 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης προκλητικών αυθαιρέτων κυρίως σε δάση και αιγιαλούς

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Παράλληλα με τη διαχρονική αναξιοπιστία της πολιτείας, που έχει μετατρέψει τις ανακοινώσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε σύντομο ανέκδοτο, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις εκκρεμότητες, που αφορούν φαινόμενα διοικητικής διάλυσης και απουσίας επιχειρησιακού σχεδιασμού, για να υλοποιηθεί η ανακοίνωση νέου προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, που έκανε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

Το πρόγραμμα κατεδαφίσεων της περασμένης άνοιξης, σταμάτησε στους μαντρότοιχους ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη. Δίνοντας μήνυμα ότι θα αρχίσουν άμεσα κατεδαφίσεις αυθαιρέτων από τη Δυτική Ελλάδα και θα επεκταθούν σε πανελλαδική κλίμακα, ο κ. Καλαφάτης είπε χαρακτηριστικά ότι «η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, σε εφαρμογή του ν. 4178/2013, εισέρχεται στην τελική ευθεία».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος νόμος για τα αυθαίρετα έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» και χαρακτήρισε κατεδαφιστέες τις αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις μετά την 28η Ιουλίου του 2013, αλλά και τις κατασκευές σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση και αρχαιολογικούς χώρους, για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης Τα αρνητικά δεδομένα, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις ανακοινώσεις του κ. Καλαφάτη, μέχρι τουλάχιστον να επιβεβαιωθεί στην πράξη η εφαρμογή τους και ότι δεν έγιναν εν όψει της εκδίκασης της συνταγματικότητας του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, για… τα μάτια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ζητά εφαρμογή της νομιμότητας, έχουν ως εξής:

1Διαλύθηκε η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ΥΠΕΚΑ, που έχει τον επιτελικό σχεδιασμό οργάνωσης και παρακολούθησης του προγράμματος κατεδαφίσεων, συντονίζοντας τη δραστηριότητα των αποκεντρωμένων περιφερειών της χώρας. Από τις αρχές του καλοκαιριού που αποχώρησε από τη θέση του ειδικού γραμματέα ο Σ. Κουρουζίδης, ο οποίος είχε τοποθετηθεί με πρόταση της ΔΗΜΑΡ, η θέση έμεινε κενή, ενώ με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, που αποσκοπεί στη συρρίκνωση προσωπικού και υπηρεσιών, η συγκεκριμένη Ειδική Γραμματεία καταργείται.

2Μία και μόνη υπάλληλος στελεχώνει την Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (ΕΥΕΚΑ), η οποία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Καλαφάτη στη Βουλή, συντονίζει τη νέα επιχείρηση και αποστέλλει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις τεύχη δημοπράτησης-υποδείγματα για τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών εκτέλεσης κατεδαφίσεων. Οπως αποκάλυψε η «Ε» από τις 20 Αυγούστου, η ελληνική πολιτεία εμφανίζει λοιπόν την κωμικοτραγική εικόνα να επιχειρεί να αντιμετωπίσει με μία υπάλληλο, διπλωματούχο μηχανικό, τη «λερναία ύδρα» των πάνω από ένα εκατομμύριο παλαιών αλλά και των νέων αυθαιρέτων, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλες τις γωνιές της χώρας.

3Δεν υπάρχει μηχανισμός κατεδαφίσεων, τον οποίο είναι υποχρεωμένες από το νόμο να διαθέτουν οι αποκεντρωμένες περιφέρειες, με αποτέλεσμα πάνω από 5.000 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης προκλητικών αυθαιρέτων σε όλη την Ελλάδα, κυρίως σε δάση και αιγιαλούς, να μένουν στο συρτάρι.

Σχεδόν όλες οι αποκεντρωμένες περιφέρειες δηλώνουν ελλείψεις προσωπικού, πόρων και μέσων για τις κατεδαφίσεις, «κλείνοντας το μάτι» στους αυθαιρετούχους, με αποτέλεσμα να μένουν στο απυρόβλητο όχι μόνο προκλητικές βίλες στα δάση, αλλά τροχόσπιτα και παραπήγματα πάνω στο κύμα σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Χαλκιδική κ.λπ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης μέχρι τώρα αυτοδιαψεύδονται από τα έργα και τις ημέρες τους. Το πρόγραμμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, που είχε ξεκινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος πάλι με βαρύγδουπες ανακοινώσεις την περασμένη άνοιξη, σταμάτησε στους μαντρότοιχους μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη, έπειτα από δημόσια παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία ζήτησε να μην υπάρχουν «αρνητικές εικόνες στην αρχή της τουριστικής περιόδου».

Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Καλαφάτης έσπευσε να πει στη Βουλή ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν «παλαιές συνταγές» και να γίνουν παρεμβάσεις στην ΕΥΕΚΑ, προσθέτοντας ότι: «Πλέον, αντικειμενικοποιείται ο τρόπος επιλογής της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, ελαχιστοποιείται -για να μην πω εκμηδενίζεται- η δυνατότητα οποιασδήποτε παρέμβασης. Ο τρόπος που οδηγεί στις κατεδαφίσεις είναι πλέον απρόσωπος και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά».

Νέα επιχείρηση

"google ad"

Το δημοσίευμα της «Ε» στις 20 Αυγούστου Ειδικότερα, ο κ. Καλαφάτης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Νίκης Φούντα, είπε ότι η ΕΥΕΚΑ έχει αποστείλει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις τεύχη δημοπράτησης-υποδείγματα για τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών εκτέλεσης κατεδαφίσεων.

Η ΕΥΕΚΑ έχει σχεδιάσει και κοινοποιήσει διάγραμμα ροής των εργασιών των εμπλεκομένων για τις κατεδαφίσεις, με τις επιμέρους ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν. Επίσης, έχει συντάξει εργαλείο αξιολόγησης και κατάταξης για κατά προτεραιότητα κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλό, παραλίες, δάση και δασικές εκτάσεις.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η ιεράρχηση των κατεδαφίσεων γίνεται αφού ληφθεί υπόψη το είδος της προστατευόμενης περιοχής, το πλήθος των αυθαίρετων κατασκευών στις συγκεκριμένες περιοχές, ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων κατεδάφισης, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του αυθαιρέτου.

Εντός των προσεχών ημερών, πρόσθεσε ο ίδιος, εισάγεται προς επεξεργασία στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για την Ταυτότητα του Κτηρίου, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για τη διασύνδεση όλων των βάσεων δεδομένων που αφορούν τα ακίνητα.

Με αφετηρία Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο, Αιγαίο

Από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, ενώ ακολουθεί το Αιγαίο, θα αρχίσει το νέο πρόγραμμα κατεδαφίσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καλαφάτης στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ειπώθηκε ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν 365 καταγραφές αυθαίρετων κατοικιών. Από αυτές, για 172 έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις και έχουν υλοποιηθεί ήδη 22 κατεδαφίσεις (Ζαχάρω, Πάλαιρος), με την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων.

Επίσης, από το Πράσινο Ταμείο εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για την κατεδάφιση ακόμη 59 αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλό και παραλία στην Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα και έχει ήδη προκηρυχθεί ανοιχτή δημοπρασία για την επιλογή αναδόχου, η οποία ολοκληρώνεται εντός της ημέρας.

Ταυτόχρονα, έχει δημοσιευθεί πρόσκληση διενέργειας δύο μειοδοτικών διαγωνισμών για την εκτέλεση 70 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Αιτωλοακαρνανία, για την άμεση έναρξη του έργου σε λίγες εβδομάδες. Η Ειδική Υπηρεσία συντονίζει αντίστοιχους διαγωνισμούς για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Αιγαίου

http://www.enet.gr/

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...