17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Το σχέδιο Βαρουφάκη για έξοδο από την κρίση: Συστημικά «κουρέματα» οφειλών των πιο αδύναμων πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ημερομηνία:

Λίγο πριν ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου «για την προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης», αλλά και για την «ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας της χώρας».

Οπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, «μπαίνουμε στη 2η χαμένη δεκαετία, με ένα νέο 5ο μνημόνιο προ των πυλών. Η κυβέρνηση πριν φέρει αυτό το μνημόνιο θα κάνει εκλογές. Εμείς προτείνουμε μέτρα συγκεκριμένα, ως ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, προτείνουμε να ασκήσουμε βέτο στην τρόικα και τους δανειστές (μιλάμε για βέτο, όχι για ρήξη με την Ε.Ε.) και, τέλος, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση και θέτουμε την πρότασή μας αυτή σε διαβούλευση, πρωτίστως με τους ίδιους τους πολίτες. Εξάλλου, γι’ αυτό ακριβώς πρόκειται: η πρόταση αυτή νόμου είναι η απάντηση του ΜέΡΑ25 στην ερώτηση των πολιτών “εσείς τι θα κάνατε διαφορετικό;”. Ιδού, λοιπόν, τι θα κάναμε…».

Ουσιαστικά αυτή η πρόταση νόμου στηρίζεται σε δύο άξονες, δύο θεσμικές τομές που συνδυάζουν: συστημικά «κουρέματα» οφειλών των πιο αδύναμων πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων («αυτό θα αποδώσει μακροπρόθεσμα σε ρευστότητα στο Δημόσιο» είπε συγκεκριμένα ο πρώην ΥΠΟΙΚ) και εξορθολογισμό υπαρχόντων θεσμών και δημιουργία νέων.

Σε αυτό το πλαίσιο, συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για: πάγωμα του «Ηρακλή» για τα «κόκκινα» δάνεια και αντικατάστασή του από το σχέδιο «Οδυσσέας»: «Το παρόν σχέδιο είναι πλήρως αποσταθεροποιητικό για τις τράπεζες, είναι αποδεδειγμένα αποτυχημένο σε άλλες χώρες αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να το αλλάξει γιατί υπάρχει εμπλοκή των κυβερνώντων με τα “αρπακτικά” Ταμεία» διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Επιπλέον, προτείνουν την αλλαγή του πλαισίου για τις Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, «ελέγχονται από τους δανειστές και όχι από το ελληνικό κράτος», την κατάργηση του Υπερταμείου και την αντικατάστασή του από την «ΑΘΗΝΑ-Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών» (εκεί θα υπάγεται η Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών που θα αντικαταστήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και η Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα) και, τέλος, τη δημιουργία ενός νέου Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου που θα εξασφαλίζει σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες («κάτι που θα έπρεπε να έχει κάνει ήδη ο κ. Σταϊκούρας και μπορούσε να το κάνει, τουλάχιστον καταργώντας όλες τις προπληρωμές φόρου» είπε ο κ. Βαρουφάκης), καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο, αλλά και μεταξύ ιδιωτών.

«Η κυβέρνηση συμφωνεί μαζί μας αλλά έχει τις δεσμεύσεις της» είπε ο κ. Βαρουφάκης, εξηγώντας γιατί δεν γίνονται αποδεκτά τα όσα προτείνει. Σε διευκρινιστική ερώτησή μας αν αυτό δίνει άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική, απάντησε πως «ναι μεν η κυβέρνηση δεσμεύεται από την τρόικα, καθώς ουσιαστικά οι δανειστές διαχειρίζονται την οικονομία μας, αλλά έχει και τις δικές της εμπλοκές με τα αρπακτικά “Ταμεία”, γι’ αυτό και δεν προχωρά σε λύσεις που θα σταθεροποιούσαν το τραπεζικό σύστημα».

«Ολα τα τελευταία χρόνια, ο λαός μας δοκίμασε σχεδόν όλους (εκτός από το ΚΚΕ και τη Χ.Α.)» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης. «Και τι είδε; Μία πολιτική. Μία κυβέρνηση: αυτή των Βρυξελλών. Γι’ αυτό και στο ΜέΡΑ25 δεν μας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε με άλλα κόμματα ή να πάρουμε υπουργεία. Μας ενδιαφέρει να δίνουμε λύσεις στους πολίτες».

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...