Ήδη από τις 20 Ιουνίου, ο υπουργός πλέον Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε προαναγγείλει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη ΔΕΗ. Τότε είχε εκτιμήσει ότι η ΔΕΗ «πάει να γίνει η νέα Ολυμπιακή» και προσθέσει ότι χρειάζεται ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο για την εταιρεία, δηλαδή να εξεταστεί το ενδεχόμενο πώλησης ορισμένων μονάδων.
Σήμερα, ο Κωστής Χατζηδάκης επανήλθε στο καυτό ζήτημα της ΔΕΗ, που σύμφωνα με τον ίδιο «είναι στα όρια της χρεοκοπίας» – κάτι που έχει αμφισβητηθεί και από την ίδια τη διοίκηση της εταιρείας.
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα της ΝΔ είναι «ένα σχέδιο σωτηρίας» για τη ΔΕΗ. «Το θέμα αυτό σε αυτή τη φάση είναι μη θέμα, γιατί δεν υπάρχει στον ορίζοντα στρατηγικός επενδυτής. Η ΔΕΗ είναι στα όρια της χρεοκοπίας και δεν ενδιαφέρεται κανένας» πρόσθεσε, λέγοντας ουσιαστικά ότι το «σχέδιο σωτηρίας» θα μπει σε εφαρμογή προκειμένου μετά να επιτευχθεί η πώληση της εταιρείας.
«Έχει να κάνει με την καθημερινότητά μας γιατί σχετίζεται με θέματα όπως το χθεσινό μπλακ άουτ, γιατί χωρίς το ρεύμα πάει πίσω η ζωή μας. Με την οικονομία γιατί η ενέργεια είναι κομβικής σημασίας για τις επενδύσεις στη χώρα. Είναι βασικός μοχλός για να έρθουν επενδύσεις από μέσα και έξω», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης.
Στις προηγούμενες δηλώσεις του ο Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι η μετοχή της ΔΕΗ έχει χάσει από το 2015 το 90% και πώς πρώτα από όλα πρέπει να γίνει «μια συντονισμένη σοβαρή προσπάθεια για να μαζευτούν τα χρωστούμενα της επιχείρησης, που έφτασαν πλέον τα 2,5 με 3 δισ. ευρώ».
Την ίδια ημέρα, που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις και στο περιθώριο υπήρχαν δημοσιεύματα περί κατάρρευσης της εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος, η διοίκηση της ΔΕΗ διέψευδε ότι η εταιρεία «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» και ότι αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ.
Τελικά, η ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων έδειξε ότι το τρίμηνο έκλεισε με ζημιές μετά φόρων ύψους 205,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 12,6 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ότι είχε και αρνητική λειτουργική κερδοφορία 51 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος της επιχείρησης διατηρήθηκε σταθερός στο 1,137 δισ. ευρώ και το χρέος της μειώθηκε κατά 119,5 εκατ. ευρώ.
Από τα νούμερα φαίνεται πώς η ΔΕΗ βρίσκεται όντως σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή αντιμετωπίζοντας κυρίως πρόβλημα εισπραξιμότητας καθώς οι οφειλές που έχουν οι καταναλωτές αγγίζουν τα 2,7 δις και οι χονδρικοί, έστω, υπολογισμοί δείχνουν πως οι πελάτες της χρωστούν περίπου το 50% του ετήσιου τζίρου της ΔΕΗ. Το πρόβλημα όμως είναι περισσότερο ταμειακό και όχι συστημικό.
Το σχέδιο για τη ΔΕΗ
Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, λίγο πριν παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του είχε δηλώσει ότι οι ζημιές των 900 εκατομμυρίων στη ΔΕΗ είναι ήδη ένας μύθος που έχει καταρρεύσει. Όπως εξήγησε, σε αυτές έχουν, διά της δημιουργικής λογιστικής, συνυπολογιστεί 350 εκατ. ευρώ από την αξία των προς πώλησης λιγνιτικών μονάδων, 150 εκατ. ευρώ από το κόστος της εθελούσιας εξόδου και 200 εκατ. από νομικές διαμάχες για τις οποίες δεν έχουν ακόμη υπάρξει δικαστικές αποφάσεις.
Τόσο παράγοντες της αγοράς όσο και στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης επισημαίνουν μια έκρηξη κινδυνολογίας για τη ΔΕΗ που ξεκίνησε στην κομβική προεκλογική περίοδο και είχε συγκεκριμένη στόχευση, δηλαδή την άμεση δρομολόγηση από την κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο της αύξησης των τιμολογίων, όσο και της πώλησης μέσω του γνωστού σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ». Πρόκειται για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που ανέστειλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, του 100% της «μικρής ΔΕΗ» και το 17% της μεγάλης, προκειμένου να περιοριστεί το μερίδιο του Δημοσίου από 51% σε 34%. Μάλιστα σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες το επιτελείο της Πειραιώς έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για «εκκαθάριση εν λειτουργία» πριν από την τελική τριχοτόμηση και πώληση της επιχείρησης.
Το εν λόγω σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει μείωση του μισθολογικού κόστους και του προσωπικού, μέσω πρόωρων αποχωρήσεων, αλλά και παραχωρήσεων μονάδων της ΔΕΗ μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτές, ενώ ταυτόχρονα θα θεσπιστούν άμεσα πολύ πιο αυστηρά κριτήρια για την είσπραξη των οφειλών των καταναλωτών – θα μπει, δηλαδή, βαθύ «μαχαίρι» στα κοινωνικά κριτήρια που μέχρι σήμερα προστατεύουν τους οφειλέτες.
Ξεκινούν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου τα πρώτα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας…
Η Γερμανία καταρτίζει έναν κατάλογο καταφυγίων που θα μπορούσαν να παρέχουν προστασία έκτακτης ανάγκης σε πολίτες, δήλωσε…
Η Pump.fun, μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα για τη δημιουργία memecoins με βάση τη Solana, δέχεται πυρά…
Αναδεικνύοντας τις αστοχίες και τα γκρίζα σημεία του κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που λειτουργούν εις…
Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν της 30ης/11/2024, φέρνει στη Βουλή των…
Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών εκπτώσεων της Black Friday και της…
This website uses cookies.