16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Χανίων υποστηρίζει το άνοιγμα της “επί 9 μήνες, φυλασσόμενης και αποκλεισμένης από αστυνομικές δυνάμεις”, αυλής στο Λόφο Καστέλι

Ημερομηνία:

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Χανίων «… υποστηρίζει «το άνοιγμα της επί 9 μήνες, φυλασσόμενης και αποκλεισμένης από αστυνομικές δυνάμεις, αυλής, επαναφέροντας την ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο» και καλεί «τα σωματεία της πόλης αλλά και κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη να υποστηρίξει ενεργά τον αγώνα ενάντια στα επενδυτικά σχέδια Κεφαλαίου και κυβέρνησης…».

Όλο το ψήφισμα:

Ψήφισμα Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

«Από το Μάρτη του 2020 μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία χτύπησε σημαντικά τα εργασιακά δικαιώματα, νομοθετώντας και εφαρμόζοντας μέτρα για χάρη τον εργοδοτών και του ΣΕΒ, χωρίς καμία ενίσχυση του ΕΣΥ, με την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων καθημερινά να υποβαθμίζεται. Ταυτόχρονα, δημιούργησε ένα περιβάλλον μηδενικής ανοχής τσακίζοντας όποια εργατική και συλλογική διεκδίκηση ξεπηδούσε απέναντι στο κρατικό αυταρχισμό και την εργοδοτική ασυδοσία. Η παραπάνω δυστοπική πραγματικότητα που γίναμε όλοι/ες μάρτυρες τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με πάγια αιτήματα των εργοδοτικών ενώσεων έρχονται να μονιμοποιηθούν μέσω του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για την «προστασία της εργασίας». Το νομοσχέδιο προωθεί την κατάργηση του 8ωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες(κυριακάτικη εργασία), ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, τη σωματειακή οργάνωση και την απεργία ενώ καταργεί στην ουσία την έννοια της συλλογικής σύμβασης.
Μια πρώτη δυναμική απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο ήταν οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 10 και 16 Ιουνίου τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο είναι η συνέχεια των αγώνων και των διεκδικήσεων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο ενάμιση χρόνο ενάντια στην υποτίμηση της εργασίας και της υγείας υπό συνθήκες αυξημένης καταστολής και απαγορεύσεων.
Στα Χανιά, στο πλαίσιο αυτών των αγώνων εντάσσεται και η εναντίωση στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στο λόφο Καστέλι (προαύλιος χώρος, κτίριο 5ης Μεραρχίας, κτίρια πρώην Στρατώνων και Φυλακών). Υπό αυτές τις συνθήκες υποστηρίζουμε το άνοιγμα της επί 9 μήνες, φυλασσόμενης και αποκλεισμένης από αστυνομικές δυνάμεις, αυλής, επαναφέροντας την ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο με γνώμονα τόσο τις προηγούμενες αποφάσεις φορέων της πόλης (ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων, ΕΛΜΕ και πολλών άλλων), όσο και τις συνολικότερες αντιδράσεις του λαού των Χανίων ενάντια στην ξενοδοχοποίηση. Υπό αυτό το πρίσμα καλούμε τα σωματεία της πόλης αλλά και κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη να υποστηρίξει ενεργά τον αγώνα ενάντια στα επενδυτικά σχέδια Κεφαλαίου και κυβέρνησης.
Ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών αναγνωρίζουμε την έλλειψη δημόσιων χώρων και κτιρίων για τη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, της νεολαίας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην πόλη των Χανίων. Άλλωστε δεν είναι λίγα τα κτίρια και οι υποδομές τους που βρίσκονται στη πόλη και μένουν αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα, με τα περισσότερα από αυτά να ανήκουν στον δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης (Γαλλική Σχολή, κτίριο Παπαδοπέτρου κ.α.). Η πόλη έχει ανάγκη από ελεύθερους δημόσιους χώρους, προσβάσιμους στη κοινωνία μακριά από τη λογική του κέρδους και της εκμετάλλευσης.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ