Το Ταξίδι στη Σαμοθράκη είναι ένα πολιτικό ημερολόγιο γραμμένο με ακρίβεια και θάρρος και αναφέρεται σε όλα αυτά τα στοιχεία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα που μας έχουν οδηγήσει ως εδώ. Γραμμένο το 2007-8, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, τόσο στην θεωρητική του ανάλυση όσο και στα επιμέρους πρόσωπα που αναφέρει. Και αυτο επειδή η σημερινή “κρίση” ήταν απλώς αναπόφευκτη, και είχε επισημανθεί από πολλούς επιστήμονες εδώ και καιρό.
Το βιβλίο Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο διατίθεται σε προσφορά με έκπτωση 40% από την αρχική του τιμή στα βιβλιοπωλεία Έρεισμα, Το Βιβλιοπωλείον, και Το Βιβλίο.
Με ρωτάνε συχνά, «Σε τι αναφέρεται το βιβλίο σου;» και δυσκολεύομαι να απαντήσω. Στην ελευθερία. Στην πολιτική…
«Στην πολιτική;» αντιδρούν με έναν αποδοκιμαστικό μορφασμό. Ναι! Διότι πολιτική δεν είναι ο σφετερισμός, η καταπίεση, η υποκρισία. Η πολιτική δηλώνει κάθε δραστηριότητα του πολίτη. Είναι η εγρήγορση, η συμμετοχή, η επικοινωνία, η συνέπεια. Και η απαξίωση των πολιτών για την πολιτική καλλιεργείται εντέχνως από τους σφετεριστές της ελευθερίας, ώστε να αφήνονται να παίξουν το «παιχνίδι» μόνοι τους. Με τους δικούς τους όρους.
Το Ταξίδι στη Σαμοθράκη είναι το έναυσμα, η αφορμή για την ανάλυση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας και της κοινωνικής νοοτροπίας. Το όχημα αυτής της ανάλυσης θα είναι η αφήγηση. Πρωταγωνιστές, όλοι εμείς.
Η αποσπασματική, μεμονωμένη εμπειρία θα βρει τη θέση της, μέσα σ’ έναν κύκλο. Πώς σχετίζεται, για παράδειγμα, η απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης με τις πυρκαγιές; Η τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον ρατσισμό; Οι σχέσεις των δύο φύλων με την επικράτηση των θρησκειών; Ο εξανθρωπισμός του ατόμου με την καλλιέργεια του φόβου; Η τρομο-κρατία με τη δημο-κρατία; Η σιωπή με την ενοχή; Και όλα αυτά μεταξύ τους;
Όλα τα ζητήματα έχουν, εν τέλει, μία απάντηση. Απάντηση που δεν θα υποδείξω σε κανέναν. Απλώς θα διαβώ εκτεθειμένη τον δρόμο που πιστεύω πως οδηγεί σ’ αυτήν