28.3 C
Chania
Tuesday, June 25, 2024

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Ρέθυμνο

Ημερομηνία:

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ), προβάλλει 20 ταινίες του 18ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ σε τρία σαββατοκύριακα 26 – 27 Μαρτίου, 2 – 3 Απριλίου, 9 – 10 Απριλίου, με συνολική διάρκεια 18 ώρες. Οι προβολές θα γίνουν στον κινηματογράφο «Απόλλων» (Παλιά πόλη, οδός Μεσολογγίου 20).

Οι  ταινίες που θα προβληθούν το Σάββατο 26 Μαρτίου είναι:

1) ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ του ΙΑΣΩΝΑ ΠΙΠΙΝΗ, ώρα προβολής 5 μ.μ.

Πριν από δέκα χρόνια, ένας φτωχός ιθαγενής της φυλής Αϊμάρα ανέλαβε την εξουσία στη Βολιβία, σε μια χώρα όπου την πολιτική και οικονομική εξουσία μονοπωλούσε για αιώνες η λευκή μειοψηφία. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει ένα 24ωρο του Έβο Μοράλες, του πρώτου ιθαγενή προέδρου στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, και παρουσιάζει πτυχές από τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας. Η συνάντηση με τον Μοράλες έγινε στην πόλη Λα Πας στις Άνδεις, σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων, συνοδεύοντας τον στα ταξίδια που έκανε με το προεδρικό αεροσκάφος και με ελικόπτερο σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ο πρόεδρος της Βολιβίας διηγείται εν πτήση στην κάμερα, πώς από φτωχός ιθαγενής αγρότης κατάφερε να φθάσει στο ανώτερο αξίωμα της χώρας, και μιλάει για τον αγώνα κατά της φτώχειας.

2) Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ του ΤΑΚΗ ΜΠΑΡΔΑΚΟΥ, ώρα προβολής 5.30 μ.μ.

Η Ελλάδα των «νεόπτωχων», των ανέργων που ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Η ταινία ακολουθεί τις ιστορίες αρκετών πολιτών, προβάλλοντας την κοινωνική ανισότητα και την αδικία. Το φαινόμενο των αστέγων, τα συσσίτια, τα συγκλονιστικά ποσοστά ανεργίας και η κατάπτωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων στην κατηγορία των νεόπτωχων, έχουν μετατρέψει το όνειρο της ευημερίας σε έναν κοινωνικό-οικονομικό εφιάλτη. Το ντοκιμαντέρ αυτό ως καλλιτεχνικό έργο, δεν ακολουθεί τους κανόνες της διαφημιστικής αισθητικής ή της τουριστικής ματιάς, αλλά είναι σκληρό και αποδομημένο – όσο σκληρή και αδιέξοδη είναι πολλές φορές η ίδια ζωή – επίκαιρο όμως και αναγκαίο για την κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική συνείδηση και την ανάγκη για διάλογο.

3) Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑ, ώρα προβολής 6.30 μ.μ.

Η παρουσία πολυάριθμων ανεμογεννητριών που φυτεύονται αλόγιστα στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» σε ανεκτίμητες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αποτέλεσε το έναυσμα για μια έρευνα που κράτησε σχεδόν δυόμισι χρόνια. Ο κύριος στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να φέρει στην επιφάνεια τις πραγματικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της εφαρμογής αυτής της πολιτικής και τις «παρενέργειες» τον αποκαλούμενων «στρατηγικών επενδύσεων» που επιδοτούνται αδρά. Ο Ασκός του Αιόλου εστιάζει στους αγώνες που κάνουν οι τοπικές κοινωνίες για να αποτρέψουν τη μετατροπή του οικοσυστήματος που τις περιβάλει σε βιομηχανικές περιοχές και ερευνά τις διαδρομές του χρήματος από τα πολιτικά γραφεία μέχρι τις κορυφές των βουνών.

Οι  ταινίες που θα προβληθούν την Κυριακή 27 Μαρτίου είναι:

1) ΜΑΚΡΟΒΟΥΤΙ της ΙΡΙΝΑ ΜΠΟΪΚΟ, ώρα προβολής 5 μ.μ.

«Ο άνθρωπος είναι ένα άπειρο… είναι ένας δρόμος», λέει ο Βρεζ Κιρακοσιάν, ο ήρωας του ντοκιμαντέρ αυτού. Ανάπηρος από παιδί λόγω ατυχήματος, μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια της Αρμενίας με τον πατέρα στην φυλακή. Στα τέσσερά του έμαθε μόνος του να διαβάζει και να γράφει, λίγο αργότερα να ζωγραφίζει. Στα 18 του άρχισε να γράφει το πρώτο του βιβλίο. Στα 20 πούλησε τον πρώτο του πίνακα. Στα 29 του γνώρισε μια κοπέλα μέσω διαδικτύου. Στα 30 απέκτησε οικογένεια. «Τι είναι το παρόν ενός ανθρώπου», λέει. «Είναι η μάχη. Η μάχη των παθών του. Η μάχη που η εξέλιξή της είναι άγνωστη και εξαρτάται μόνο απ’ τον άνθρωπο».

2) ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ της ΤΑΝΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ώρα προβολής 5.40 μ.μ.

Δεκαοχτώ ναυτικά μίλια ανατολικά της Αμοργού, βρίσκεται το Κίναρος. Μία νησίδα του Αιγαίου πελάγους, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων. Τρεις άνθρωποι, ένας τόπος, ένα όνειρο. Η Ρηνιώ δίνει μια υπόσχεση να μην αφήσει τον τόπο που γεννήθηκε μόνο του. Στο «ταξίδι» της επιστροφής την ακολουθεί ο άνδρας της και ο γιος της. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια. Ο φακός παρατηρεί την καθημερινότητα και τον αγώνα της Ρηνιώς να κρατήσει ζωντανά τα χώματα όπου γεννήθηκε και περπάτησαν οι άνθρωποι της. Μια προσπάθεια της σκηνοθέτριας να καταγράψει μέσα από τη δική της ματιά, ενσωματώνοντας την κάμερα στη σχέση της με την πρωταγωνίστρια και να αφήσει τα γεγονότα να κυλήσουν μέσα σε πραγματικό χρόνο.

3) ILJA FINDS HOME του ΠΑΝΟΥ ΚΩΣΤΟΥΡΟΥ, ώρα προβολής 6.45 μ.μ.

To Ilja Finds Home είναι μια μικρού μήκους ταινία για μια γυναίκα που βρίσκεται, ξανά και ξανά, σε ξένη γη. Η Ilja ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα, όπου νιώθει ότι μπορεί να είναι ο εαυτός της. Αλλά γιατί; Ο σκηνοθέτης ταξιδεύει μαζί της για τρεις μέρες στη Σύρο, όπου ενώνεται με το διεθνές κοινό ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ animation, ενώ αναλογίζεται την ιδέα της μεγαλομανίας και τον αναπάντεχο σύνδεσμο που έχει δημιουργήσει ανάμεσα σε εκείνη και την Ελλάδα. Η Ilja είναι άρρωστη και αυτό κάνει τα πάντα πιο κρίσιμα.

4) Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΚΑΡΑΜΑΓΓΙΩΛΗ, ώρα προβολής 7 μ.μ.

«Βγαίνεις στο προαύλιο. Στο ένα παγκάκι κάποιοι κρατούμενοι συζητάνε για το πώς θα παρανομήσουν, όταν θα βγούνε, δίχως να τους πιάσουν. Στο άλλο μιλάνε για πρέζα, στο παρ” άλλο μιλάνε για τα καλάσνικοφ και ξαφνικά διακρίνεις εκεί πέρα πίσω, ένα τεράστιο Λιθουανό μαζί με κάνα-δυο παραπλήσιους τύπους να παίζουνε σκάκι…», αφηγείται ένας κρατούμενος δάσκαλος μουσικής στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα. Υπάρχει στην αληθινή ζωή μια δεύτερη ευκαιρία; Ένας έφηβος από τη Λιθουανία βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές ανηλίκων μιας άγνωστης χώρας που δεν έχει ξαναδεί, ούτε μιλάει τη γλώσσα της. Ή θα μείνει στο κελί του παραιτημένος ή θα βρει τρόπο να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του. Στο σχολείο της φυλακής θα προσπαθήσει να μάθει ελληνικά, να ανακαλύψει τα κρυμμένα ταλέντα του κι ίσως μια μέρα να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο. Θα τα καταφέρει;  Για τρία χρόνια μέσα από τη φυλακή παλεύει να πετύχει αυτούς τους άπιαστους στόχους καθώς η κάμερα αποτυπώνει την αγωνία του να ξαναρχίσει τη ζωή του από την αρχή.

Οι τιμές εισόδου για κάθε μέρα (προβολές 3 ή 4 ταινιών), είναι 3 €, 2 € για τα Ιδρυτικά Μέλη, 1 € για παιδιά, φοιτητές/τριες και άνεργους/γες. Κάρτα διαρκείας (για όλες τις μέρες και ταινίες)  15 €, 10 € για τα Ιδρυτικά Μέλη, 5 € για παιδιά, φοιτητές/τριες και άνεργους/γες. Για σχολικές ομάδες ισχύουν ειδικές τιμές.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τα τηλέφωνα: 28310 35567, 28310 22229, 28311 04444 και 6976853983 ή να επικοινωνούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση kinlesreth@gmail.com.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ