ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το χρονικό της δημιουργίας, της εγκατάστασης και της εξάλειψης του Αγάλματος της Ελευθερίας στα Χανιά – Οι δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν

Παρά την έγγραφη δήλωση – δέσμευση του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος δια κειμένου που είχε στείλει παλιότερα στην εφημερίδα μας η ιστορικός κ. Βάλια Βαρουχάκη στις 12 Φεβρουαρίου του 2019, ότι:

“…έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες εκ μέρους του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Ελευθερίας στην αρχική του θέση”

και οτι…

“η επαναφορά του αγάλματος παραμένει πάντα ένας από τους στόχους του Ιδρύματος”

4 χρόνια μετά τίποτα δεν έχει γίνει και ούτε υπάρχει η παραμικρή ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Το όλο γεγονός αποτελεί χωρίς υπερβολή σκάνδαλο, πρώτου μεγέθους και περισσότερο η αμηχανία και αδυναμία των τοπικών αρχών να ανταποκριθούν στις αυτονόητες και πρωτεύουσες υποχρεώσεις τους, όσον αφορά την αποτύπωση της ιστορικής μνήμης ενός λαού που έγινε ολοκαύτωμα για την ελευθερία του.

Το χρονικό της δημιουργίας της εγκατάστασης και της εξάλειψης του Αγάλματος

1897 Επανάσταση κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας με επίκεντρο το Ακρωτήρι

1926 Ανάθεση, στον γλύπτη Θωμά Θωμόπουλο, της φιλοτέχνησης του αγάλματος της Ελευθερίας της Κρήτης

1936 Τοποθέτηση των βάθρων του αγάλματος, από τον μαρμαρογλύπτη Εμμανουήλ Κατσανεβάκη

1937 Εργασίες τοποθέτησης του αγάλματος, Θάνατος Θωμόπουλου. Δημοσίευση πορίσματος επιτροπής αποπεράτωσης του μνημείου

1939 Ημιτελές το έργο αποπεράτωσης, που ανέλαβε ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος

1964 Θάνατος Σοφοκλή Βενιζέλου. Ανάθεση στον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη της μελέτης διαμόρφωσης του χώρου, στους τάφους των Βενιζέλων, από την οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον του θανόντος

1965 Επίσημη ανάθεση, από τον ΕΟΤ, της εκπόνησης της μελέτης στον Χατζιμιχάλη. Πρόταση απομάκρυνσης του αγάλματος

1966 Αποδοχή της πρότασης του αρχιτέκτονα από τον ΕΟΤ, για την εκπόνηση προτάσεων γλυπτών έργων από τον γλύπτη Γιάννη Παππά.

1970 Στη διάρκεια της Χούντας, μετά από …”κεραυνό” (Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών), κατεδάφιση του αγάλματος της Ελευθερίας. Ανατίναξη των βάθρων και απομάκρυνση των προϊόντων κατεδάφισης.

1984 Προσπάθειες επανατοποθέτησης του μνημείου από τον τότε δήμαρχο Γιώργο Κατσανεβάκη

1987 Σύσταση ερανικής επιτροπής για την δημιουργία νέου μνημείου Ελευθερίας στο Ακρωτήρι. Διακήρυξη υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη από το Θέρισσο για χρηματοδότηση με 10.000.000 της μελέτης επανατοποθέτησης του αγάλματος.

1990 Ομόφωνη αποδοχή της πρότασης του γλύπτη Βάσου Καπάνταη για την αποκατάσταση του αγάλματος της Ελευθερίας, από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Θάνατος Καπάνταη.

2003 Ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων, για την αγορά της μακέτας του αγάλματος της Ελευθερίας της Κρήτης.

Νίκος Ν. Αγγελάκης

(με στοιχεια από την έκδοση του Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος – Έρεισμα και την έρευνα Χρήστου Μαχαιρίδη, “Το Άγαλμα της Ελευθερίας της Κρήτης, Χανιά 2003)

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

10 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

10 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

12 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

12 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

12 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

12 hours ago

This website uses cookies.