25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι… και στα ΜΜΕ

Ημερομηνία:

Οι αποκαλύψεις με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις στον χώρο της άθλησης και στον πολιτισμό θα είναι λάθος αν αντιμετωπιστούν ως μεμονωμένα γεγονότα. Αυτό που αποκαλύπτεται, είναι ότι τέτοιες πρακτικές ήταν και διαδεδομένες και αποδεκτές.

Αυτή η αλήθεια, περισσότερo από τις καταγγελίες, αποτυπώνεται στις δηλώσεις αυτών που δεν αποτελούσαν πρωταγωνιστές των καταγγελιών. Κορυφαίων ηθοποιών όπως ο Γιάννης Μπέζος που παραδέχονται ότι όλοι γνωριζανε, ομως απ’ ότι φαίνεται ουδείς μιλούσε.

Τα θύματα δε μιλούσανε υπό τον φόβο των συνεπειών ή όταν μιλούσαν οι καταγγελίες τους αποσιωπούνταν και αυτοί τιμωρούνταν, δε μιλούσαν ομως και οι ισχυροι του θεάτρου όπως ο Μπέζος και ο Μαρκουλάκης, γιατί δεν ήθελαν να συγκρουστούν.

Σιωπούσαν και με τη σιωπη και την ανοχή τους νομιμοποιούσαν όσα συνέβαιναν.

Η διαφθορά γίνεται καθεστώς όταν κανείς δε μιλά γι’ αυτή. Και όταν γίνεται καθεστώς, διαφθείρει σε τέτοιο βαθμό ώστε φυσιολογικό να είναι το διεστραμμένο και παράλογο το αληθινό. Σε αυτόν τον διαστρεβλωμένο κόσμο που κυριαρχούσε η σιωπη, ο ηλίθιος είναι αυτός που δεν υποκύπτει στη διαστροφή και ο οποίος τιμωρείται γι’ αυτό, ενώ αντιθέτως όσοι αποδέχονται την “πραγματικότητα” και ότι “έτσι γίνονται τα πράγματα” έχει αυξημένες πιθανότητες να προοδεύσει. Αυτός που υποκύπτει ή σιωπεί, προοδεύει.

Αυτό είπε και η ηθοποιος Άριελ Κωνσταντινίδη όταν σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και τη στάση άλλων γυναικών στις καταγγελίες της σημειωσε ότι:

“συνήθως η συμβουλή που άκουγα ήταν “κρίμα το ταλέντο σου. Εκμεταλλεύσου αυτό που έχεις στα πόδια σου”.

Ας μην έχουμε καμία αυταπάτη, τέτοιες συμπεριφορές δεν περιορίζονται στο θέατρο ή στην άθληση αλλά είναι ένα ευρύτερο φαινόμενο.

Δε χρειάζεται καν να υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση. Η διαφθορά και η εξουσιαστική σήψη ζητά την υποταγή και την σιωπή και υπόσχεται ανταλλάγματα. Και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης ισχύουν αυτά.

Με ποια κριτήρια άραγε μοιράζονταν παλιότερα οι μαύρες σακούλες με τα χρήματα;

Ποιο ήταν το αντάλλαγμα;

Και όσοι δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης αντισταθήκαν στη γενικευμένη σήψη, άραγε επιβραβεύτηκαν ή βρέθηκαν σε ένα ιδιότυπο περιθώριο ανεξαρτήτως του ποιος κυβέρνησε τη χώρα;

Τα έχουν γράψει και ΜΜΕ στην Κρήτη αυτά. Μέχρι και το ΑΠΕ τα έχει γράψει…

Είναι πολλά που μπορούν να ειπωθούν και ίσως τώρα είναι η ευκαιρία να ανοίξει αυτή η κουβέντα. Γιατί το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι συνήθως, οχι από την ουρά, παρά τα όσα λέει η κ. Μενδώνη

"google ad"

Είναι ολοκληρο σύστημα εξουσίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ