17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

“Το CERN, η φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και η του σωματιδίου Higgs”

Ημερομηνία:

Ομιλία του Καθηγητή Μανώλη Τσεσμελή στο Νεώριο Μόρο του Ι.Ο. Χανίων

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Φυσικής(CERN) και  η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης,  διοργανωνουν την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 21:00 στο Νεώριο Μόρο του Ι.Ο. Χανίων,  Ομιλία του Καθηγητή Μανώλη Τσεσμελή (CERN, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) με θέμα: “Το CERN, η φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και η αναζήτηση του σωματιδίου Higgs

Kύρια αποστολή του Ευρωπαικού Οργανισμού Πυρηνικής Φυσικής – CERN είναι η εξέλιξη της βασικής επιστήμης γύρω από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης φυσικής. Από τι είναι φτιαγμένο το Σύμπαν μας; Πως εξελίχθηκε στην σημερινή του μορφή μετά την Μεγάλη Έκρηξη; Πως δημιουργήθηκε η ύλη που μας περιβάλλει; Πρόκειται για ορισμένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης φυσικής που οι επιστήμονες του CERN προσπαθούν να απαντήσουν. Εκατοντάδες ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο συνεργάζονται σε αυτή την προσπάθειες καθιστώντας το CERN ένα πραγματικά διεθνές εργαστήριο φυσικής και σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την επιστήμη. Στην ομιλία του κ.Τσεσμελή θα παρουσιαστούν τα τελευταία αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξάγονται στο CERN καθώς και τα τελευταία συμπεράσματα γύρω από την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs.

Παράλληλα την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013 στις 21:00 στον Ι.Ο. Χανίων, στο Νεώριο Μόρο, θα  εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας: “27 χιλιόμετρα σε 27 εικόνες” . Πρόκειται για μια φωτογραφική περιήγηση στον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων που έχει ποτέ κατασκευαστεί- με περίμετρο 27 χιλιομέτρων- και στα τέσσερα πειράματα του . Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες του LHC καθώς και των πειραμάτων ALICE, ATLAS, CMS και LHCb καλύπτοντας μια πορεία 20 περίπου χρόνων από το αρχικό στάδιο της κατασκευής τους μέχρι την συναρμολόγηση και τις τελικές δοκιμές. Η έκθεση συμπληρώνεται από απεικονίσεις των συγκρούσεων των σωματιδίων όπως αυτές καταγράφονται από τους ανιχνευτές των πειραμάτων. Μελετώντας τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στον LHC οι επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν στα βασικά ερωτήματα της σύγχρονης επιστήμης.

Κατά την έναρξη και την λήξη της ομιλίας του κ. Μανώλη Τσεσμελή θα ακουστούν Σουίτες για σόλο τσέλλο του Johann Sebastian Bach από τον κορυφαίο τσελλίστα Μιχάλη Χόιπελ

H έκθεση θα διαρκέσει έως  και τις 8 Σεπτεμβρίου . Ώρες επίσκεψης: καθημερινά 10:00 – 22:00. Είσοδος ελεύθερη

Η ομιλία του κ.Τσεσμελή και η έκθεση φωτογραφίας οργανώνονται στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου “New Frontiers in Physics” που λαμβάνει χώρα από 28/08 μέχρι 05/09 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Κολυμπάρι).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...