20.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Το DNA θα δώσει την ταυτότητα του νεκρού στην Αμφίπολη;

Ημερομηνία:

Με ανάλυση του DNA από τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού, που σύμφωνα με την επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής είναι επιφανής Μακεδόνας στρατιωτικός.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τασούλας, μιλώντας στο Mega δήλωσε πως «οι επιστήμονες και οι ανθρωπολόγοι μπορούν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού στο Τύμβο Καστά». Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο νεκρός να είναι και ο Μέγας Αλέξανδρος.

«Το DNA που υπάρχει στα οστά του τύμβου Καστά αναμένεται να δώσει σύντομα απαντήσεις… Μπορούμε να κάνουμε και ψηφιακή απεικόνιση του προσώπου του υποστηρίζουν οι επιστήμονες από τη στιγμή που έχει βρεθεί ολόκληρη οδοντοστοιχία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι ανθρωπολόγοι που θα πάρουν τώρα τη σκυτάλη θα αποφανθούν για αυτό».

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικά χρόνια, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, οι επιστήμονες δημιούργησαν την εικόνα της Μύρτιδος, του 11χρονου κοριτσιού που ζούσε στην Αθήνα και πέθανε από το λοιμό κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Το κορίτσι είχε θαφτεί σε έναν ομαδικό τάφο και οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπλάσουν ψηφιακά το πρόσωπό της μέσω μέρους του κρανίου που βρήκαν το 1995. Η μελέτη διήρκεσε 3 χρόνια και σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι η άνω και κάτω γνάθος και όλα τα δόντια του παιδιού, τα μόνιμα και μερικά από τα νεογιλά είχαν διατηρηθεί.

Εν τω μεταξύ η ονοματολογία και τα σενάρια για την ταυτότητα του νεκρού συνεχίζονται. Τελευταία εκτίμηση, αυτή της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινκγ από τη Βρετανία. Σύμφωνα με τη διάσημη αρχαιολόγο ο νεκρός του τάφου της Αμφίπολης είναι πολύ πιθανό να είναι ο Ηφαιστίωνας, ο σημαντικός στρατηγός και παιδικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ