Καθημερινό φαινόμενο η λογοκρισία του facebook σε θέματα της σελίδας μας.
Σήμερα δημοσιεύσαμε δηλώσεις του συγκροτήματος Grup Yorum σχετικά με την απαγόρευση εισόδου τους, στη χώρα μέτρο το οποίο επιβλήθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων. Οι Grup Yorum είχε προγραμματιστεί να δώσουν συναυλία στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων.
Με δηλώσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι η απαγόρευση εισόδους τους δεν οφείλεται απλά στη θέση της Τουρκίας σε σχέση με την παρουσία τους αλλά και με την ύπαρξη αμερικανονατοϊκών βάσεων.
Είπαν πιο συγκεκριμένα:
Οι ίδιοι τονίζουν πως «είναι το ελληνικό κράτος, το οποίο έχει γεμίσει τη χώρα με αμερικανικές βάσεις, αυτό που απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας ή είναι οι Grup Yorum, που ενώνουν τους λαούς του κόσμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό; Φυσικά, για την Ελλάδα, η οποία συνεργάζεται με τον ιμπεριαλισμό και τη φασιστική τουρκική κυβέρνηση, είμαστε μια μεγάλη απειλή. Επομένως, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τον λόγο»…
“Ο λόγος είναι το Διεθνές Μέτωπο Καλλιτεχνών, το οποίο ιδρύσαμε στην Αθήνα με το κάλεσμα “Ας ενωθούν όλοι οι καλλιτέχνες ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, τον κοινό εχθρό των λαών του κόσμου” και το οποίο συγκέντρωσε καλλιτέχνες από 14 διαφορετικές χώρες.”
Οι δηλώσεις αυτές δεν επιτράπηκε από το facebook να προωθηθούν.
Σύμφωνα με το μήνυμα που λάβαμε που επηξηγούσε την απόφαση της εταιρείας να μην επιτρέψει την προώθησή της αναφέρεται ότι:
Σημειώνουμε ότι σχετικά με την απόφαση ζητήσαμε να επανεξεταστεί το αίτημά μας το οποίο απορρίφθηκε ξανά. Μάλιστα, στην απόρριψη του αιτήματός μας αναφέρεται ότι πλέον το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάμε… στα δικαστήρια!
Το γεγονός είναι ότι η εταιρεία facebook όχι μόνο απαγορεύει την προώθηση επί πληρωμή συγκεκριμένου υλικού αλλά ακόμη και δίχως την επιλογή της προώθησης, η εταιρεία περιορίζει τη διάδοση υλικού που χαρακτηρίζεται “πολιτικό”.
Όπως αναφέρεται σε σχετική σελίδα της Meta:
“Οι δοκιμές μας κατέληξαν στο συμπέρασμα και απέδειξαν ότι δίνοντας μικρότερη έμφαση στον αριθμό κοινοποιήσεων και τα σχόλια για τη διάδοση υλικού που αφορά πολιτικό περιεχόμενο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η ποσότητα του πολιτικού περιεχομένου που οι χρήστες βλέπουν στο Feed τους. Έχουμε πλέον εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο.”
Με απλά λόγια, ο αριθμός των like, των σχολίων και των share, δεν εγγυάται τη μεγαλύτερη διάδοση μέσω του αλγόριθμου των πολιτικών ειδήσεων, όπως ισχύει με κάθε άλλο υλικό που διακινείται στο facebook.
Σύμφωνα με τη facebook πολιτικό είναι το υλικό «που ενδεχομένως σχετίζεται με πράγματα όπως νόμοι, εκλογές ή κοινωνικά θέματα», ένας πολύ γενικόλογος ορισμός που ουσιαστικά “κρύβει”, περιορίζει την ορατότητα στους χρήστες – πολίτες σε μία σειρά από ζητήματα που συχνά αποτελούν ειδήσεις.
Η αιτία πίσω από την στάση της facebook σχετίζεται με την κριτική που έλαβε για διασπορά παραπληροφόρησης στις αμερικάνικες εκλογές του 2016 και του 2020. Έκτοτε, η εταιρεία πήρε την απόφαση να περιορίσει τη διάδοση ειδήσεων και να δώσει περισσότερο έμφαση προς την ψυχαγωγία.
Προφανώς και η στροφή πολλών μέσων ενημέρωσης προς μία lifestyle ενημέρωση σχετίζεται και με αυτή την αλλαγή στη λειτουργία του αλγόριθμου που ευνοεί πλέον τη διάδοση τέτοιων ειδήσεων και τιμωρεί τη διάδοση ειδήσεων με κοινωνικό ή πολιτικό περιεχόμενο.
Ουσιαστικά, το facebook εξαναγκάζει τα ΜΜΕ να παίρνουν μία κατεύθυνση όλο και πιο “ψυχαγωγική” για να συνεχίσει ο αλγόριθμος της εταιρείας να διακινεί το υλικό που παράγουν.
Το αποτέλεσμα είναι ότι σημαντικές, πολύ σημαντικές ειδήσεις πλέον είναι πολύ πιο δύσκολο να διαδοθούν αφού δεν φτάνουν ποτέ στα timeline των χρηστών. Όταν μάλιστα δεν επιτρέπεται πλέον η διάδοσή τους ούτε μέσω πληρωμένων καταχωρήσεων, είναι ξεκάθαρο ότι ουσιαστικά οι ειδήσεις αυτές λογοκρίνονται αφού δεν είναι ορατές παρά σε ελάχιστους χρήστες. Είναι κάτι που έχουμε παρατηρήσει να συμβαίνει και με μία σειρά από δικά μας θέματα.
Σήμερα συνέβη και με τις δηλώσεις του συγκροτήματος Grup Yorum… (Διαβάστε τις πατώντας ΕΔΩ)
Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες το facebook απαγόρευσε την προώθηση και της έρευνάς του “Α.τ.Κ.” για τις βάσεις της Σούδας επειδή αφορά “ευαίσθητα κοινωνικά θέματα”.
Άραγε, αν η είδηση ήταν για κάποια σέλφι της Τούνη, θα είχε απαγορευτεί η διάδοσή της;