15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το Oυκρανικό κοινοβούλιο επιμένει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

Το ουκρανικό κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει για να αφαιρέσει από το σύνταγμα το απόσπασμα σχετικά με τη φιλοδοξία της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αποκάλυψε ο πρόεδρος της Rada, Ruslan Stefanchuk.

Σε μια συνέντευξη στο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Stefanchuk ρωτήθηκε εάν οι Ουκρανοί νομοθέτες επρόκειτο να τροποποιήσουν το σύνταγμα της χώρας σε σχέση με τη φιλοδοξία του Κιέβου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ο αξιωματούχος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «η αλλαγή του συντάγματος δεν είναι αυτοσκοπός». Συνέχισε λέγοντας ότι επειδή γίνονται κάποιες αλλαγές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν αποτέλεσμα στην πραγματική ζωή. Ο Στέφαντσουκ προειδοποίησε ενάντια στους «δηλωτικούς κανόνες».

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι σε αυτό το σημείο η κύρια εστίαση των ουκρανικών αρχών είναι η διασφάλιση της ασφάλειας κάθε Ουκρανού πολίτη. «Οι πραγματικές εγγυήσεις είναι σημαντικές για εμάς», σημείωσε ο Stefanchuk.

«Για μένα, ως εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του κράτους, αυτό ακριβώς είναι προτεραιότητα, ώστε οι άνθρωποι να μην πεθαίνουν πλέον και να πληρώνουν με τη ζωή τους για το ευρωπαϊκό όνειρο, για το όνειρο της ασφάλειας και τα υπόλοιπα», είπε ο πρόεδρος της Ράντα.

Ωστόσο, το Κίεβο δεν θα συμβιβαζόταν με κανενός είδους εγγυήσεις, σύμφωνα με τον Stefanchuk, ο οποίος ανέφερε το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 ως παράδειγμα κενών υποσχέσεων που απέτυχαν να υλοποιηθούν. Κάλεσε για μια καλά καθορισμένη συμφωνία που θα ήταν σε θέση να χαλαρώσει την Ουκρανία.

Επιστρέφοντας στο «τι είναι γραμμένο στο σύνταγμά μας σχετικά με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ο Stefanchuk περιέγραψε την ένταξη στους δύο οργανισμούς ως το «προοπτικό όραμα της Ουκρανίας για το μέλλον της».

Στις 29 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας προσωπικής συνάντησης μεταξύ των Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη, το Κίεβο πρότεινε τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Δέκα ημέρες νωρίτερα, ο Stefanchuk ανέφερε ότι δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί το απόσπασμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ από το σύνταγμα της Ουκρανίας, ανάλογα με το «ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν οι διαπραγματευτές». Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ράντα θα μπορούσε να αρχίσει να ψάχνει για ένα «μοντέλο που είτε δεν θα έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα είτε θα αλλάξουμε το σύνταγμα από αυτή την άποψη.

Η εν λόγω τροποποίηση, η οποία προστέθηκε στο σύνταγμα της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2019, υποχρεώνει την κυβέρνηση της χώρας να εμμείνει στον στόχο της ένταξης στο ΝΑΤΟ, με τον πρόεδρο να είναι ο ανώτερος εγγυητής.

rt.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ