Με τη συμπλήρωση τριών ετών από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η τοπική κοινωνία των Χανίων προετοιμάζεται για μια νέα κινητοποίηση μνήμης και διαμαρτυρίας. Η Πρωτοβουλία ενεργών πολιτών «Οξυγόνο» απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της θεσμικής απαξίωσης.
Η επικείμενη συμπλήρωση της τρίτης επετείου από το «έγκλημα των Τεμπών», όπως χαρακτηρίζεται στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας, επαναφέρει με ένταση στον δημόσιο διάλογο τις εκκρεμότητες μιας υπόθεσης που συγκλόνισε τη χώρα. Στα Χανιά, οι διοργανωτές επιδιώκουν η φετινή συγκέντρωση να αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας της κοινωνίας, υπερβαίνοντας την ατομική θλίψη και μετατρέποντάς την σε συλλογική διεκδίκηση.
Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 π.μ. στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων. Ο χώρος αυτός, σημείο αναφοράς για τις κοινωνικές διεκδικήσεις της πόλης, αναμένεται να υποδεχθεί πολίτες που ζητούν την παραμονή της υπόθεσης στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η κινητοποίηση δεν έχει μόνο μνημονικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί μια πράξη αντίστασης απέναντι σε αυτό που περιγράφουν ως «πολιτικό σύστημα και ατιμωρησία των κρατούντων». Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για τη συνέχιση του αγώνα για δικαίωση.
Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Οξυγόνο» θέτει το ζήτημα των Τεμπών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θεσμικής αποσύνθεσης. Η κριτική εστιάζει στην «σκανδαλώδη απαξίωση των υποδομών, της δικαιοσύνης και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής», καταλογίζοντας ευθύνες για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα.
Για τους ενεργούς πολίτες των Χανίων, η υπόθεση των Τεμπών παραμένει το «σημείο πλατιάς ενότητας» της κοινωνίας, λειτουργώντας ως καταλύτης για την έκφραση δυσαρέσκειας απέναντι σε παθογένειες που οδήγησαν στην τραγωδία. Το αίτημα για δικαίωση των θυμάτων συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών.
Η συγκέντρωση στα Χανιά το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κύματος κινητοποιήσεων σε όλη την επικράτεια, καθώς η κοινωνία αναζητά απαντήσεις τρία χρόνια μετά το μοιραίο βράδυ. Η έκβαση αυτών των πρωτοβουλιών θα καταδείξει αν το αίτημα για θεσμική κάθαρση παραμένει ενεργό ή αν η πάροδος του χρόνου θα οδηγήσει στη λήθη.




