14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Τρίτη παγκοσμίως η Ελλάδα ως προς την πτώση στις τιμές των κατοικιών

Ημερομηνία:

Δεν έχει τέλος η πτώση στις τιμές των κατοικιών στη χώρα μας με τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2015 να παραπέμπουν σε επιτάχυνση της πτωτικής πορείας σε σύγκριση τουλάχιστον με τους προηγούμενους μήνες του έτους.

Η χώρα μας μάλιστα καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη πτώση (-4,9%) σε ένα σύνολο 55 χωρών, των σημαντικότερων αγορών κατοικίας που εξετάζει η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2014. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 53η θέση λίγο πάνω από την Κύπρο, όπου η πτώση σε ετήσια βάση διαορφώνεται στο 5% και την Ουκρανία όπου οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες στο τέλος Σεπτεμβρίου κατά 14,8%. Η Ελλάδα παρουσιάζει και τη δεύτερη μεγαλύτερη τριμηνίαια μείωση στις τιμές των σπιτιών, με ένα ποσοστό 2,9%, λίγο χαμηλότερο από το 3,9% της Εσθονίας που κατέχει την πρωτιά.

Στον αντίποδα, παγκοσμίως η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών παρουσιάζει η Τουρκία με ένα +18,9% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, και ακολουθούν Χονγκ Κόνγκ με 16,7% και Νέα Ζηλανδία με 12,6%. Δύο ευρωπαϊκές χώρες, Σουηδία και Λουξεμβούργο ακολουθούν στην 4η και 5η θέση, ενώ μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης έχουν σημειώσει άνοδο στις τιμές των σπιτιών κατά 4,7% και 3,7% σε ετήσια βάση.

Τι λέει η ΤτΕ

Η πτώση πάντως φαίνεται ότι θα συνεχισθεί και το 2016, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις όπως αυτές καταγράφονται στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015 που υποβλήθηκε προ ημερών στη Βουλή.

Όπως επισημαίνεται, τα στοιχεία που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύµατα δείχνουν ότι “οι τιµές των διαµερισµάτων υποχώρησαν µε µέσο ετήσιο ρυθµό 5% στο εννιάμηνο του 2015, δεδομένου ότι οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων που καταγράφηκαν από τους τελευταίους µήνες του 2014 και σχεδόν έως το α’ τρίµηνο του 2015 ως αποτέλεσµα της βελτίωσης του οικονοµικού κλίµατος και των προσδοκιών δεν είχαν συνέχεια”.

Σωρευτικά, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, από το 2008 (µέσο επίπεδο) έως το γ’ τρίµηνο του 2015 οι τιµές των διαµερισµάτων έχουν µειωθεί κατά 40,9%. “Οι πτωτικές τάσεις στις τιµές των κατοικιών εκτιµάται ότι θα συνεχιστούν και το επόµενο διάστηµα. Η ανάκαµψη της αγοράς κατοικιών αναµένεται µε σχετική υστέρηση, καθώς συνδέεται κυρίως µε την ενίσχυση του διαθέσιµου εισοδήµατος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών χρηµατοδότησης από το τραπεζικό σύστηµα.

Τέλος, οι επενδύσεις σε κατοικίες αναµένεται να κινηθούν σε αρνητικούς ρυθµούς και το 2016 καθώς, παρά τη σταδιακή αποκλιµάκωση των συναφών βραχυχρόνιων δεικτών, η φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα και οι περιορισµοί στη χρηµατοδότηση αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Στη δυσκολία ανάκαµψης της αγοράς έχουν συµβάλει, εκτός των άλλων, η οικονοµική αβεβαιότητα, η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και η έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και το συνεχώς µεταβαλλόµενο φορολογικό πλαίσιο (επικείµενη αναπροσαρµογή αντικειµενικών αξιών κ.ά.)”.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...