15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Τραμπ: Οι ΗΠΑ γίνονται κομμουνιστική χώρα… όπως η Ρωσία

Ημερομηνία:

Ως θύμα πολιτικής δίωξης εμφάνισε, ξανά, τον εαυτό του ο Ντόναλντ Τραμπ, παρομοιάζοντας τη μεταχείρισή του από την αμερικανική δικαιοσύνη, με αυτή του Ναβάλνι, χωρίς, ωστόσο, να κατανομάσει προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μία εξήγηση για τη δραματική ρητορική ρελάνς του πρώην προέδρου, ίσως είναι η δικαστική απόφαση την Παρασκευή, με την οποία καλείται να πληρώσει πρόστιμο 355 εκατομμυρίων δολαρίων για οικονομική απάτη, επειδή διόγκωνε τεχνητά την αξία των ακινήτων του για να εξασφαλίσει καλύτερους όρους τραπεζικών χορηγήσεων και ασφαλιστικών συμβολαίων.

Ποινή την οποία συνέκρινε με τη μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στον Ναβάλνι.

«Είναι μια μορφή Ναβάλνι, είναι μια μορφή κομμουνισμού ή φασισμού», κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στη Νότια Καρολίνα.

Αναφερόμενος στον δικαστή που του επέβαλε την ποινή, διαβεβαίωσε πως «αυτός ο τύπος είχε αποφασίσει πως ήμουν ένοχος προτού καν αρχίσει η δίκη».

Όταν μια δημοσιογράφος του Fox News τον παρότρυνε να αναφερθεί στην υπόθεση Ναβάλνι, ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε στον Πούτιν. Περιορίστηκε να εξάρει τον Αλεξέι Ναβάλνι, ως «πολύ γενναίο άνδρα», που «πιθανόν θα ήταν καλύτερο να μείνει μακριά και να μιλάει από το εξωτερικό της χώρας», αντί να επιστρέψει στη Ρωσία.

«Αυτό γίνεται επίσης στη χώρα μας», συνέχισε. «Οδεύουμε να μετατραπούμε σε κομμουνιστική χώρα από πολλές απόψεις».

«Έχω οκτώ ή εννιά δίκες στο ενεργητικό μου εξαιτίας του ότι (…) είμαι στην πολιτική», υποστήριξε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τα παραπάνω σχόλια έγιναν εν μέσω της πολεμικής που προκάλεσε η σιωπή του Τραμπ για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι την Παρασκευή σε φυλακή στη Ρωσία, ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων από τις δυτικές κυβερνήσεις, με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δηλώνει από την ίδια ημέρα πως ευθύνεται προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν.

Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αντέδρασε αμέσως, κάτι που έσπευσε να επικρίνει με σφοδρότητα η μοναδική πλέον αντίπαλός του στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, η Νίκι Χέιλι.

«Το γεγονός ότι δεν λέει τίποτα για τον Ναβάλνι (δείχνει) ότι είτε τάσσεται στο πλευρό του Πούτιν και πιστεύει πως είναι καλό να σκοτώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους ή δεν θεωρεί πως πρόκειται για σημαντική υπόθεση», έκρινε η κυρία Χέιλι την Κυριακή.

Ενώ ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για την επανεκλογή του, αναφερόμενος σε σχόλιο του κ. Τραμπ —ο οποίος θεωρείται ο πιθανότερος αντίπαλός του τον Νοέμβριο— περί του ότι η υπόθεση Ναβάλνι δείχνει πόσο έχουν αποδυναμωθεί οι ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, διερωτήθηκε «γιατί κατηγορεί πάντα την Αμερική;».

Ο μεγιστάνας των ακινήτων πλέον μοιάζει αποφασισμένος να αξιοποιήσει αυτή την υπόθεση για να υποστηρίξει πως και ο ίδιος είναι θύμα διωγμού, χωρίς να αναφέρεται στον κ. Πούτιν. Προχθές Δευτέρα κατήγγειλε τους δικαστές της «ριζοσπαστικής αριστεράς» που τον διώκουν.

Πέραν της καταδίκης του στην αστική δίκη του για τις απάτες της εταιρείας ακινήτων του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μπροστά του τέσσερις ποινικές δίκες, για τις πιέσεις που άσκησε προκειμένου να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 (δύο, σε ομοσπονδιακό και σε πολιτειακό επίπεδο), για τον τρόπο που χειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα, και για τις πληρωμές του προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή πορνοστάρ που υποστήριζε πως ο μεγιστάνας είχε εξωσυζυγική σχέση μαζί της.

Συνολικά, του έχουν απαγγελθεί 91 κατηγορίες.

tvxs.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκρηκτικό το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό με φόντο...

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη!

Παραγγελία στους εισαγγελείς της χώρας απέστειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου...

Αύξηση πληθωρισμού τον Νοέμβριο, «φωτιά» ενοίκιο, καφές, κρέας

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μια σειρά από...