13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Τρεις ή τέσσερις κάλπες κι ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Ημερομηνία:

Σήμερα  αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής η οποία θα κληθεί να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ. Την ίδια ώρα, η διαδικασία που θα ακολουθεί βρίσκεται στον αέρα. Η κυβέρνηση θέλει τρεις κάλπες κάτι που αποτελεί πρόταση και της διάσκεψης των προέδρων κατά πλειοψηφία. Στον αντίποδα σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ζητώντας τέσσερις κάλπες. Ευθέως αντισυνταγματική η εισήγηση για 3 κάλπες, λέει στο tvxs.gr, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος. Στο μεταξύ, νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευάγγελλου Βενιζέλου και Αλέξη Τσίπρα για το θέμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει κατάλυση της ομαλής κοινοβουλευτικής λειτουργίας ενώ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτοενοχοποιείται ζητώντας προστασία από τον Αντώνη Σαμαρά.

Έπειτα από αρκετές ώρες συνεδρίασης σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων εισηγήθηκαν κατά πλειοψηφία να στηθούν τρεις κάλπες στην αυριανή διαδικασία για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Στη χθεσινή διάσκεψη ξεκαθάρισαν οι τάσεις και οι απόψεις των κομμάτων, αλλά δεν ελήφθη καμία απόφαση ούτε για τις κάλπες ούτε για τη διαδικασία. Το όλο θέμα παραπέμφθηκε στην αυριανή Ολομέλεια και θα προηγηθεί της συζήτησης.

Ανοιχτά τα ζητήματα της διαδικασίας

Αδιευκρίνιστα, ωστόσο, παραμένουν ακόμη σοβαρά ζητήματα της διαδικασίας, όπως το πώς θα μετρηθούν οι ψήφοι ή αν οι βουλευτές θα ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες ή σε μία. Για τον λόγο αυτόν, αποφασίστηκε να γίνει το απόγευμα διαβούλευση ανάμεσα στα κόμματα.

Η Διάσκεψη δεν κατέληξε για το πώς θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, δηλαδή αν θα προστεθούν οι ψήφοι από όλες τις κάλπες ή θα υπολογιστεί κάθε μία ξεχωριστά, καθώς στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο μη παραπομπής κανενός προσώπου σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη αν ο κάθε βουλευτής υποχρεούται να προσέλθει για ψήφο σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν ή αν θα έχει τη δυνατότητα να προσέλθει σε μία μόνο κάλπη.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης επισημάνθηκε ότι αν βουλευτές επιλέξουν να ρίξουν ψηφοδέλτιο σε μία μόνο κάλπη, παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Φαίνεται, ωστόσο, ότι κυρίαρχη ήταν η άποψη ότι δεν μπορεί βουλευτής να υποχρεωθεί να ψηφίσει σε όλες τις κάλπες.

Πάντως στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο κ.Βενιζέλος σε ερωτήσεις βουλευτών τους είπε ότι είναι ελεύθεροι είτε να ψηφίσουν μόνον στη μία κάλπη και να αποχωρήσουν είτε να ψηφίσουν και στις τρεις κάλπες αν το επιθυμούν. Όμως το κλίμα που διαμορφώνεται μεταξύ των βουλευτών είναι να ψηφίσουν μόνον στη μία κάλπη, έτσι ή αλλιώς.

Ανεξαρτήτως αυτών, το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα των τριών καλπών δεν πρόκειται να αθροιστεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βρεθούν περισσότεροι από 300 ψήφοι να παραπέμπουν έναν πολιτικό και αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Κατρούγκαλος: Ευθέως αντισυνταγματική η εισήγηση για 3 κάλπες

«Αν τελικώς στηθούν 3 κάλπες στη ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής, θα πρόκειται για μία παράλογη και ευθέως αντισυνταγματική επιλογή», δηλώνει κατηγορηματικά στο tvxs.gr ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαδικασία που τηρήθηκε στην περίπτωση του Βατοπεδίου, κατά την οποία οι βουλευτές ψήφισαν ανά πρόσωπο.

Όπως εξηγεί, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα παραβιάζει την αρχή της εξατομίκευσης της ποινικής ευθύνης, διότι οι βουλευτές δεν θα κληθούν να αποφασίσουν για το ενδεχόμενο της ευθύνης καθενός ξεχωριστά αλλά στο σύνολο. «Σκεφτείτε ότι κάποιος που θα θέλει να αξιολογήσει, για παράδειγμα, την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και θα θελήσει να δοθεί η δυνατότητα παραπομπής σε προκαταρκτική εξέταση του κ. Παπανδρέου, θα πρέπει να ψηφίσει το ίδιο και για τον κ. Παπαδήμο. Μολονότι στη συνείδησή του μπορεί αυτά να είναι δύο διαφορετικά πράγματα», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας: «όπως δεν πρέπει να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή, έτσι δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται και τα ποινικά αδικήματα».

Ο ίδιος αναφέρεται σε ένα ακόμη ζήτημα: Αν, όπως ακούγεται, οι βουλευτές δεν ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες αλλά μόνο στην πρώτη, τότε θα παραβιαστεί ευθέως η αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας, διότι είναι προφανές ότι θα γνωρίζουμε όλοι πως εκείνοι που δεν ψήφισαν αντιτίθενται στις συγκεκριμένες προτάσεις.

Σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει καταλήξει στο αίτημα για τρεις κάλπες, μία δηλαδή για κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί. Από την άλλη πλευρά, σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και αντισυνταγματική διαδικασία και ζητά τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που κατηγορείται: Τους κ.κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε προηγούμενο πολλαπλών προτάσεων και ότι με βάση τον κανονισμό της Βουλής η ψηφοφορία θα πρέπει να γίνει με βάση τις προτάσεις και όχι τα κόμματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει παρασκηνιακά οι ψηφοφορίες να διεξαχθούν ξεχωριστά και διαδοχικά. Να στηθεί δηλαδή πρώτα η κάλπη για την κυβερνητική πρόταση και αφού καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια, τότε να διεξαχθούν και οι άλλες δύο ψηφοφορίες.

Σε αυτό το σενάριο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και τηςΔημοκρατικής Αριστεράς θα αποχωρήσουν όπως είχαν κάνει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όταν ψηφιζόταν στη Βουλή η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Νέα μετωπική Τσίπρα – Βενιζέλου

«Νομίζω ότι είναι αδιανόητο αυτό το οποίο λέγεται ότι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία. Και ουσιαστικά να έχουμε και μια διαδικασία η οποία θα αίρει την μυστικότητα της ψήφου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και προδίδει πανικό» τόνισε σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας. Υποστήριξε δε, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος«αυτοενοχοποιείται» ζητώντας από τον κ. Σαμαρά τέτοιου είδους προστασία.

«Ταυτόχρονα όμως γίνεται και όμηρος του κ. Σαμαρά. Κι εμείς, απευθυνόμαστε πρωτίστως στην κυβέρνηση, και στον κ. Σαμαρά και στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Πρέπει να προστατέψουμε την κοινοβουλευτική λειτουργία και τη δημοκρατική λειτουργία. Γιατί με τέτοια προηγούμενα δημιουργούμε πάρα πολύ κακούς οιωνούς για το μέλλον».

Για απίστευτο πολιτικό θράσος του Τσίπρα έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αύριο λήγει και τυπικά η απόπειρα του ρεσάλτο», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την έναρξη της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, αναφερόμενος στην αυριανή ψηφοφορία για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Με εντυπωσίασε το απίστευτο πολιτικό θράσος του κ. Τσίπρα, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντί να πάρει την πρωτοβουλία να αποσύρει την πρόταση που στρέφεται εναντίον μου και με στοχοποιεί, στο πλαίσιο της πολιτικής σκευωρίας, της οποίας είναι εμπνευστής και αυτουργός ο ίδιος σε πολύ μεγάλο βαθμό, είπε το αμίμητο ότι “ο κύριος Βενιζέλος αυτοενοχοποιείται”».

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμιά αίσθηση της λειτουργίας των θεσμών της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου» υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «αυτός που συκοφαντεί, συνωμοτεί, σκευωρεί και στρέφεται κατά ενός στόχου, κατηγορεί τον στόχο ότι αυτός αυτοενοχοποιείται».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ