18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Τρεις νεκροί πρόσφυγες στη Γαύδο – Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει την «Ευρώπη–Φρούριο»

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση του κόμματος για το νέο ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης: «Οι νεκροί της Γαύδου δεν είναι παράπλευρες απώλειες — είναι η απόδειξη ότι αυτή η πολιτική δολοφονεί»

Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο με τρεις νεκρούς πρόσφυγες στα ανοιχτά της Γαύδου, νότια της Κρήτης, επαναφέρει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τις συνέπειες της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Σύμφωνα με τις αρχές, μια λέμβος που μετέφερε δεκάδες ανθρώπους ανετράπη εν πλω. Πενήντα έξι διασώθηκαν, όμως τρεις άνθρωποι —άγνωστο ακόμα ποιοι— δεν τα κατάφεραν.

Σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 εξαπολύει δριμεία επίθεση τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο συνολικό πλαίσιο μεταναστευτικής διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλογίζοντας «θεσμοθετημένη βία, πολιτική αποτροπής και συστηματικό θάνατο στα σύνορα».

«Τρεις ακόμη νεκροί στα ανοιχτά της Γαύδου. Τρεις άνθρωποι που έψαχναν ζωή και βρήκαν θάνατο στα νερά της Κρήτης και της Μεσογείου που έχει μετατραπεί σε θαλάσσιο τάφο της ευρωπαϊκής υποκρισίας», σημειώνει χαρακτηριστικά το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Καταγγελία για τις πολιτικές pushbacks και τον αποκλεισμό των ασφαλών διαδρόμων

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση «Ευρώπη–Φρούριο» και καταγγέλλει την επίσημη πολιτική της για αποτροπή και κλειστά σύνορα. Όπως σημειώνει:

«Η πολιτική Μητσοτάκη και όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλειστά σύνορα, για pushbacks και για αποτροπή συνεχίζει να γεννά νεκρούς, την ώρα που οι κυβερνήσεις μιλούν για ‘ανθρωπισμό’ και ‘ευρωπαϊκές αξίες’».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το κόμμα, συμμετέχει ενεργά σε αυτή την πολιτική, αποκρύπτοντας την απουσία στοιχειώδους σεβασμού στη ζωή πίσω από τον όρο «φύλαξη συνόρων».

«Καμία λέμβος δεν θα έβγαινε ποτέ στη θάλασσα αν υπήρχαν νόμιμοι, ασφαλείς δρόμοι», τονίζει το ΜέΡΑ25.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Τρεις ακόμη νεκροί στα ανοιχτά της Γαύδου. Τρεις άνθρωποι που έψαχναν ζωή και βρήκαν θάνατο στα νερά της Κρήτης και της Μεσογείου που έχει μετατραπεί σε θαλάσσιο τάφο της ευρωπαϊκής υποκρισίας. Η λέμβος που μετέφερε δεκάδες πρόσφυγες ανατράπηκε, 56 διασώθηκαν, τρεις χάθηκαν. Και όμως, τίποτα δεν αλλάζει. Η πολιτική Μητσοτάκη και όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κλειστά σύνορα, για pushbacks και για αποτροπή συνεχίζει να γεννά νεκρούς, την ώρα που οι κυβερνήσεις μιλούν για «ανθρωπισμό» και «ευρωπαϊκές αξίες».

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε αυτή την πολιτική βίας και αποκλεισμού. Κρύβει πίσω από τη «φύλαξη συνόρων» την απουσία στοιχειώδους σεβασμού στη ζωή. Γιατί καμία λέμβος δεν θα έβγαινε ποτέ στη θάλασσα αν υπήρχαν νόμιμοι, ασφαλείς δρόμοι. Η ελληνική κυβέρνηση, η ΕΕ αλλά και τα καθεστώτα των χωρών γύρω της, χρησιμοποιούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως τη νέα μέθοδο «εξωτερικής πολιτικής», «διπλωματίας» και άσκησης πίεσης εκατέρωθεν.

Οι τοπικοί φορείς της Κρήτης συνεχίζουν εδώ και χρόνια να παίζουν την κολοκυθιά για το που θα φτιαχτούν τα κέντρα υποδοχής, που στην ουσία θα είναι κέντρα κράτησης. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πολιτικό κόστος και οι… παράπλευρες απώλειες στον τουρισμό, αντί να διεκδικούν τη δημιουργία ασφαλών διόδων, αντί να μάχονται για τη δημιουργία συνθηκών αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί.

Το ΜέΡΑ25 απαιτεί να σταματήσει τώρα η πολιτική της Ευρώπης – Φρούριο. Να ανοίξουν οι ασφαλείς δίοδοι, να σταματήσει το έγκλημα στο όνομα της αποτροπής. Γιατί οι νεκροί της Γαύδου δεν είναι «παράπλευρες απώλειες» — είναι η απόδειξη ότι αυτή η πολιτική δολοφονεί.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ