19.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες αδυνατούν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους

Ημερομηνία:

Της Δήμητρας Μανιφάβα

Ασυνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών αναγκάζονται να είναι οι περισσότεροι Έλληνες προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ωστόσο, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν με τις οφειλές να συσσωρεύονται οδηγούν ολοένα και περισσότερους να θέλουν να φύγουν από τη χώρα προκειμένου να αναζητήσουν αλλού καλύτερη τύχη. Τα ευρήματα της έρευνας European Consumer Payment Report 2016 που διενήργησε η εταιρείαIntrum Justitia είναι τουλάχιστον αποκαλυπτικά.

Ειδικότερα, τρεις στους τέσσερις Έλληνες αδυνατούν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους, ενώ το 68% δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη του. Σύμφωνα με την έρευνα το 53% των Ελλήνων δηλώνει ότι στην παρούσα φάση δεν έχει αρκετά χρήματα που θα του διασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 29%, χαμηλότερος από αυτό στην Ελλάδα, αλλά  αυξημένος σε σύγκριση με το 2015 (26%). Το 65% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι αφού πληρώσει τους φόρους του, ανησυχεί ότι δεν θα μείνουν αρκετά χρήματα για την κάλυψη των αναγκών του, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη να είναι 39% (από 35% πέρυσι).

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε πολλές χώρες της Ευρώπης δημιουργούν ένα νέο κύμα μετανάστευσης ή τουλάχιστον πρόθεσης. Το 16% δηλώνει ότι σκέφτεται να εγκατασταθεί σε άλλη χώρα, λόγω της δυσμενούς κατάστασης που υπάρχει στην πατρίδα του. Στην Ελλάδα και την Ουγγαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι σχεδόν το διπλάσιο, 30%, και ακολουθεί η Ιταλία με 28%. Ας σημειωθεί άλλωστε ότι μόλις το 20% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι οικονομική κατάσταση της χώρας του βελτιώνεται, με το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα να είναι μόλις 5%.  Το 30% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι βελτιώνεται η προσωπική οικονομική τους κατάσταση, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι επίσης εξαιρετικά χαμηλό, μόλις 9%.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των νοικοκυριών δυσκολεύεται και πολλοί έχουν αναγκαστεί να δανειστούν χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Τα στοιχεία μας δείχνουν επίσης ότι άνθρωποι που χρεώνονται σε νεαρή ηλικία τείνουν να μένουν χρεωμένοι όσο γερνούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum Justitia Μίκαελ Έρικσον και πρόσθεσε: «Αυτό είναι πολύ προβληματικό για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αλλά συνιστά επίσης και πρόκληση, αλλά και απειλή για τις εταιρίες και την ικανότητά τους να αναπτύσσονται και να κάνουν προσλήψεις».

Η Intrum Justitia είναι σουηδική εταιρεία, από τις κορυφαίες στην Ευρώπη, στον κλάδο της είσπραξης οφειλών και της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Η έρευνα European Consumer Payment Report πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2016 σε δείγμα 21.317 ατόμων σε 21 ευρωπαϊκές χώρες.

businessnews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...