25.8 C
Chania
Monday, July 1, 2024

Τριπλάσιες από τον μέσο όρο 14 ετών, οι εκτάσεις που κάηκαν έως τώρα τον Ιούνιο

Ημερομηνία:

Καταστροφικές ήταν, έως τώρα οι συνέπειες του καυτού Ιούνιου που διανύουμε, καθώς -χωρίς να έχει καταγραφεί η φυσική καταστροφή από τις σημερινές μεγάλες πυρκαγιές σε Σέριφο και Πάρνηθα- οι εκτάσεις που έχουν καεί ξεπερνούν κατά πολύ το αντίστοιχο των περασμένων ετών.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Χαράλαμπος Κοντοές, μιλώντας στην ΕΡΤ «η συνολική καμένη έκταση για το Ιούνιο του 2024 είναι πάνω από 3 φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο των τελευταίων 14 ετών».

Επισήμανε, δε, ότι αντίστοιχη έξαρση εντός της 15ετίας παρατηρείται τα έτη 2012, 2014 και 2016 με τις καμένες εκτάσεις να υπερβαίνουν ετησίως τα 40.000 στρέμματα.

Ο ειδικός επιστήμονας εξήγησε ότι ο Ιούνιος του 2024 «καταγράφηκε ως μια έντονα ξηρή περίοδος για την Ελλάδα, με υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστη βροχόπτωση. Παρόμοια διακύμανση των ατμοσφαιρικών συνθηκών, με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και ταυτόχρονη μεγάλη μείωση της βροχόπτωσης, παρατηρήθηκε και στα προαναφερθέντα έτη κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

54 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Από χθες το απόγευμα στις 18:00 έως σήμερα στις 18:00 εκδηλώθηκαν 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 10.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για πρόκληση πυρκαγιάς στο Λαγονήσι, ενώ σε ακόμα 4 άτομα επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα.

Αναλυτικότερα:

Συνελήφθησαν χθες 28 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Κορωπίου, τρεις ανήλικοι ημεδαποί, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε ξύλινες κατασκευές εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον οικισμό Λαγονήσι του Δήμου Σαρωνικού, στην Αττική και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.625Euro, χθες 28 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Βρυσών, σε ημεδαπό, για πυρκαγιά εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Καλύβες του Δήμου Αποκορώνου, στα Χανιά.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 3.000Euro, χθες 28 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Κεφαλονιάς, σε αλλοδαπό, ο οποίος προέβη σε άναμμα φωτιάς σε ύπαιθρο χώρο, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Λάσσης του Δήμου Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.406,25Euro, σήμερα 29 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Ελευθερούπολης, σε ημεδαπή, η οποία προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην θέση «παραλία Οφρυνίου», του Δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.875Euro, σήμερα 29 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Ελευθερούπολης, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση απορριμμάτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην θέση «διασταύρωση Παλαιοχωρίου», του Δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνές μουσικό φεστιβάλ Κρήτης, στα Χανιά – Μια γιορτή με επίκεντρο την διαφορετικότητα

Φέτος το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης, που έχει μαγέψει το μουσικόφιλο...

Φοιτητική στέγη: Ακριβά ενοίκια, μικρή διαθεσιμότητα

Με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να έχουν περιορίσει την διαθεσιμότητα...

Πολάκης: Για μένα δεν έχει κανένα νόημα μια κουβέντα περί Κεντροαριστεράς γενικώς

Με αιχμές για την «ενιαία Κεντροαριστερά», την ηγεσία του...

Επετειακή εκδήλωση στο μνημείο της Καλής Συκιάς

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, η ΤΚ Καλής Συκιάς ,...