14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τρομάζει την κυβέρνηση η «τρύπα» στα έσοδα του 2013

Ημερομηνία:

Κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η πτώση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, στοιχείο που έρχεται να συμπληρώσει την μαύρη εικόνα αφού η υστέρηση εσόδων για το πρώτο δίμηνο του 2013 ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης των εσόδων του Δημοσίου και κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.
Κατευνάζει τους φόβους ο Σταϊκούρας
«Είναι πολύ πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εσόδων, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του έτους» δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η σύγκριση για τη δυνητική λήψη μέτρων γίνεται με βάση τους στόχους και όχι την περσινή χρονιά.

3 δισ. λιγότερα έσοδα από πέρυσι
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα τακτικά έσοδα προβλέπεται φέτος να είναι 3 δισ. λιγότερα από πέρυσι αφού «οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στον ΦΠΑ».
«Με αυτά τα δεδομένα και με την απόκλιση που είχαμε τον πρώτο μήνα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος από τον πρώτο μήνα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Δεν πληρώνουν ΦΠΑ και φόρους
Τα στοιχεία από τις εφορίες και τα τελωνεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από τους έμμεσους φόρους και κυρίως από τις εισπράξεις του ΦΠΑ λόγω κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης ακόμη και σε είδη διατροφής.
Την ίδια ώρα μεγαλώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
«Το σκέλος των εσόδων απαιτεί προσοχή, λόγω και της περιορισμένης φορολογικής ικανότητας πλέον της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα απαιτείται εντατικοποίηση της προσπάθειας, τόσο στις πολιτικές όσο και στους φοροεισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Από πού περιμένουν εισπράξεις
Τα έσοδα που αναμένει το Δημόσιο στο επόμενο διάστημα θα προέλθουν:
•    Από τους φόρους στα ακίνητα αφού στο τέλος Μαρτίου θα πρέπει να καταβληθεί η τρίτη δόση του ΦΑΠ του 2010 και θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012.
•    Επιπλέον, στο δίμηνο Απριλίου-Μαίου θα καταβληθούν οι τελευταίες δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων μεω της ΔΕΗ, ενώ το φθινόπωρο οι διοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον νέο φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους.
•    Ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,5 εκατ. θα ειδοποιηθούν να πληρώσουν οι οφειλέτες του Δημοσίου ως τις 10 Μαρτίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ