14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της

Ημερομηνία:

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαβίβασαν στη Ρωσία μόνο μέρος των πληροφοριών που διέθεταν για την απειλή της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, επειδή φοβόντουσαν να αποκαλύψουν τις πηγές τους, γράφει σήμερα η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να τους διαβιβάσουν κάποιες πληροφορίες για το σχέδιο (των τρομοκρατών) πέραν των αναγκαίων, επειδή φοβόντουσαν, ότι οι ρωσικές αρχές μπορούν να μάθουν τις πηγές ή τις μεθόδους κατασκοπείας» γράφει η εφημερίδα The New York Times.

Οι πηγές της εφημερίδας υπέθεσαν ότι στη Ρωσία, λαμβάνοντας στις αρχές Μαρτίου πληροφορίες για τον υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης στις επόμενες 48 ώρες, μπορούσαν να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια και όταν στο χρονικό αυτό διάστημα δεν έγινε επίθεση, τότε εξέλαβαν την προειδοποίηση με δυσπιστία.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερώτημα να σχολιάσει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει τίποτα για αυτό. Παράλληλα είπε να αντιμετωπίζονται τα δημοσιεύματα των New York Times «με μεγάλη προσοχή».

Την ίδια ώρα, η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε την σήμερα ότι ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ένοπλοι που σκότωσαν περισσότερους από 140 ανθρώπους στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών την Παρασκευή στην Μόσχα συνδέονται με «Ουκρανούς εθνικιστές».

Σε μια ανακοίνωση, η Επιτροπή ανέφερε ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν λάβει μεγάλα ποσά σε μετρητά και κρυπτονομίσματα από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, την πιο θανατηφόρα στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψουμε» ότι το Ισλαμικό Κράτος θα είχε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας την περασμένη Παρασκευή στην οποία σκοτώθηκαν 140 άνθρωποι.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης ότι το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για την επίθεση, παρότι η ίδια η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, υπονοώντας αντίθετα ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

«Ανοησίες» λέει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία εμπλέκεται στην επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, τονίζοντας ότι είναι σαφές πως «ο μοναδικός υπεύθυνος» είναι το Ισλαμικό Κράτος.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει γραπτώς τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας περί μιας επικείμενης επίθεσης εξτρεμιστών. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να βοηθήσουν να αποτραπεί η επίθεση και η Ρωσία «το ξέρει καλά», πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση αυτή ήταν μία από τις πολλές που έχουν περάσει οι αμερικανικές υπηρεσίες στη Μόσχα για διάφορες απειλές.

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι ο αγρότης θείος του συνήθιζε να λέει ότι «οι καλύτεροι έμποροι κοπριάς συχνά μετέφεραν τα δείγματα στο στόμα τους» και πρόσθεσε: «Οι «Ρώσοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι είναι αρκετά καλοί έμποροι κοπριάς».

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...