16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Τροπολογία για αποκλεισμό Κασιδιάρη: Οι ενστάσεις, η «λευκή επιταγή» στον Άρειο Πάγο και η εργαλειακή αντιμετώπιση

Ημερομηνία:

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για την κατάρτιση συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές και μέσω της οποίας επιχειρείται το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου είναι αυτό που θα ελέγξει τις προϋποθέσεις, όπως προβλέπει η τροπολογία. Επειδή όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να ψηφιστεί, αφού ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, αυτό σημαίνει πως με το που προκηρυχθούν εκλογές, θα ξεκινήσει η διαδικασία: Το συγκεκριμένο κόμμα, όπως και όλα τα κόμματα που θέλουν να κατέβουν στις εκλογές, θα υποβάλλει την υποψηφιότητά του, κι έτσι τότε θα ξεκινήσει ο έλεγχος από τον Άρειο Πάγο.

Όπως τονίζει, μιλώντας στο Tvxs.gr, ο Διδάκτωρ Νομικής του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Κουρουνδής, πλέον ο έλεγχος του Αρείου Πάγου γίνεται ουσιαστικός, ενώ μέχρι πρότινος ήταν απλώς τυπικός.

Μπορεί όμως το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές με διαφορετικό τρόπο; Ο ίδιος υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν φαντάζει δυνατό, με βάση όσα προβλέπει η τροπολογία, αφού είναι «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουνδή ωστόσο, υπάρχει κι ένα ζήτημα ουσίας, κατά πόσο δηλαδή ο Άρειος Πάγος θα την εφαρμόσει κατά γράμμα, «με δεδομένο ότι υπάρχουν αντιρρήσεις για τη συνταγματικότητά της». Όπως προσθέτει όμως, κατά την προσωπική του κρίση, κάτι τέτοιο τελικά θα συμβεί.

Πώς κρίνει όμως ο Διδάκτωρ Νομικής την τροπολογία στο σύνολό της; «Αρνητικά. Και από την άποψη του συνταγματικού δικαίου, είναι σαφές πως με βάση το άρθρο 29 του Συντάγματος, δεν πρέπει να γίνεται ιδεολογικός έλεγχος των κομμάτων. Αυτό ήταν μια ξεκάθαρη επιλογή του συνταγματικού νομοθέτη του 1975, υπό την πίεση της τότε αντιπολίτευσης και της Αριστεράς, κι έχοντας σύμφωνη την πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, που αποφάσισε ότι η Μεταπολίτευση και το νέο πολιτικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Δικτατορίας, δεν περιλαμβάνει απαγόρευση πολιτικών κομμάτων με κριτήριο την ιδεολογία τους».

«Αυτό ήταν ένα κεκτημένο που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένο, και στη συνταγματική θεωρία υπήρχε ομοφωνία ως προς αυτό. Από το 1975 μέχρι και τα χρόνια των μνημονίων δεν υπήρχε ούτε ένας συγγραφέας ο οποίος να έχει υποστηρίξει κάτι διαφορετικό», προσθέτει μιλώντας στο Tvxs.gr.

Σχετικά με την τροπολογία για το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη, ο Χαράλαμπος Κουρουνδής επισημαίνει πως«ο τρόπος με τον οποίο έχει συγγραφτεί η συγκεκριμένη τροπολογία, αφήνει περιθώρια ελέγχου ιδεολογίας, που μπορεί σε μια διαφορετική πολιτική συγκυρία να περιλαμβάνουν και την Αριστερά, ιδίως σε πιο ριζοσπαστικές εκδοχές της, πχ την εξωκοινοβουλευτική. Ακόμη και το ΚΚΕ, στο βαθμό που δεν αρνείται θεωρητικά τον στόχο της δικτατορίας του προλεταριάτου».

«Η τροπολογία», συνεχίζει, «δίνει μια λευκή επιταγή στον Άρειο Πάγο να αποφασίσει με ιδεολογικά κριτήρια, ποιο πρόγραμμα και ποιες αρχές εξυπηρετούν τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κι εκεί μπορεί να έχουμε αποφάσεις οι οποίες να είναι πολύ περίεργες και πολύ διαφορετικές από αυτές που φαντάστηκε η πολιτική εξουσία».

Με δεδομένο πως η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε πρωτόδικα, γνωρίζοντας μάλιστα και πολιτική καταδίκη, πώς καταφέρνει η ακροδεξιά να επιβιώνει; «Είναι κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό, στη σημερινή συγκυρία, με την πολιτική της ίδιας της κυβέρνησης και την ρητορική της», λέει ο κ. Κουρουνδής, φέρνοντας ως παράδειγμα την ρητορική της κυβέρνησης αναφορικά με το τι συμβαίνει στον Έβρο αλλά και με το ζήτημα των επαναπροωθήσεων.

Ωστόσο, κρίσιμο ρόλο παίζουν κι άλλοι παράγοντες: «Όταν υπάρχουν ρατσιστικά χαρακτηριστικά σε πολλές δηλώσεις και σε πολλές εκφάνσεις της πολιτικής της κυβέρνησης, όταν παίζεται το χαρτί του εθνικισμού ή του κοινωνικού αυτοματισμού, και όλα αυτά γίνονται σε ένα υπόβαθρο φτώχειας, τέτοιου είδους ρεύματα ενισχύονται. Ακόμη και η εργαλειοποίηση της πανδημίας παίζει ρόλο. Δεν το βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση «κατά μία έννοια φτιάχνει τον αντίπαλό της, και μετά το χρησιμοποιεί σαν σκιάχτρο. Φαίνεται άλλωστε και στην περίπτωση της συγκεκριμένης τροπολογίας. Το 2021, όταν δημοσκοπικά το μόρφωμα του Κασιδιάρη ήταν στο 1,5%, δεν υπήρξε συζήτηση περί απαγόρευσης, διότι συνέφερε κιόλας. Όταν φάνηκε ότι έχει πιθανότητες να ξεπεράσει το όριο του 3% και να μπει στη Βουλή, τότε άλλαξε η στρατηγική. Πρόκειται για μια εργαλειακή αντιμετώπιση και της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Κλείνοντας, ο ίδιος τονίζει πως οι ακροδεξιές θέσεις δεν εξαντλούνται στον Κασιδιάρη και τον Βελόπουλο, αλλά αποτελούν κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής. Με δεδομένα τα παραπάνω, «δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο κίνδυνος πέρασε. Υπάρχει και έχει και πολλές μορφές, είναι ένα φίδι με πολλά κεφάλια. Και στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, έχει να κάνει με την πολυεπίπεδη κρίση στην οποία ζούμε».

Τι προβλέπει η τροπολογία

"google ad"

Με την κυβερνητική τροπολογία ορίζεται ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις εκλογές θα έχει κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων με 3 προϋποθέσεις:

1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).
Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.

Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρισμός για Όλους 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Ανοιχτή είναι πλέον η πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους 2024» και οι δικαιούχοι...

Κατάφαγαν τα πεύκα στο δρόμο προς Αφράτα οι κάμπιες | Φωτός

Τελείως η σχεδόν ξεραμένα τα δύο τρίτα των πεύκων...

Γιόρτασαν τα κούλουμα στους Αγίους Αποστόλους οι Χανιώτες

Πλήθος κόσμου βρέθηκε  για ακόμη  μια χρονιά στην περιοχή...