17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τσίπρας: «Όταν ο Σαμαράς μιλάει για ακραίους να κοιτάει στον καθρέφτη»

Ημερομηνία:

Μιλώντας στην συνάντηση της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής  Αριστεράς στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον στην Ουάσιγκτον, όπου επανέλαβε την «θεωρεία των δυο άκρων». «Όταν μιλά για ακραίους να κοιτάει στον καθρέφτη», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή», είχε δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση του Ινστιτούτου, συνδέοντας παράλληλα την οικονομική κρίση με την «ενίσχυση του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού». «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το άλλο άκρο που μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», είπε επίσης.

«Ο κ. πρωθυπουργός επιμένει να διακινεί την επικίνδυνη για τη Δημοκρατία θεωρία των λεγόμενων ‘δύο άκρων’. Δυστυχώς, την επανέλαβε και χθες στην Ουάσιγκτον», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Σαμαρά «όταν μιλά για άκρα και ακραίους, να κοιτάζεται στον καθρέφτη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι με αυτό τον τρόπο «διχάζει το λαό μήπως και έτσι παραμείνει στην εξουσία», ενώ αντίθετα, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει το λαό στην πορεία προς την εξουσία.

Είπε ακόμη ότι «ο κ. Σαμαράς σύρθηκε στην εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, όταν το κόστος από την πολιτική της ανοχής, του κατευνασμού και των συγκοινωνούντων δοχείων Ν.Δ. – Χ.Α. ξεπέρασε το όφελος. Είναι κοινοί με το κόμμα του κυρίου Σαμαρά οι αρμοί της εξουσίας και τεμνόμενοι οι κύκλοι της διαπλοκής, οι οποίοι παρείχαν έρεισμα στους χρυσαυγίτες».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δημοκρατική κουλτούρα και την αποφασιστικότητα να ξεριζώσει τα πολιτικά και κοινωνικά αίτια της αναζωπύρωσης του ναζισμού, ενώ η Ν.Δ. ούτε θέλει ούτε μπορεί».

«Δεν θέλει γιατί μέχρι χθες αναζητούσε τα ‘σοβαρά στοιχεία’ στη Χρυσή Αυγή για να συνεργαστεί μετεκλογικά, προσπαθώντας να κλείσει το δρόμο της εξουσίας στο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κύκλος των ακραίων συμβούλων του Μεγάρου Μαξίμου επιμένει– συχνά με αγοραίο τρόπο –στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα στη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή», προσέθεσε.

«Ζητάμε τη συντονισμένη αντιστροφή της λιτότητας στην Ευρώπη με ενίσχυση της ζήτησης. Ζητάμε την αναπτυξιακή επανεκκίνησή της τόσο με Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, ώστε να διαγραφεί σημαντικό μέρος της ονομαστικής αξίας του και να αποπληρωθεί το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, όσο και μ’ ένα Σχέδιο Μάρσαλ 2», τόνισε, εξηγώντας ότι η άνοδος των νεοναζιστικών ρευμάτων συνδέεται με την νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης από το «ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...