15.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Τσίπρας: Αυτές είναι οι έξι δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα

Ημερομηνία:

Κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ για απελπισμένες κραυγές – «Δεν θα κάνουμε καμία συνεργασία που θα ακυρώνει το πρόγραμμα και την πολιτική μας» – Από τη Δευτέρα «δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι».

Πανικόβλητο κήρυκα του διχασμού, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον Αντώνης Σαμαρά, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, κατηγορώντας την ηγεσία της ΝΔ για απελπισμένες κραυγές και ότι «ονειρεύεται νέους γύρους εμφυλίου».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «φτάνει τόσος διχασμός και τόσος πόνος για τον ελληνικό λαό. Κάθε μέρα, όμως, που περνάει επιβεβαιώνεται ότι απέναντί του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με τη κεντροδεξιά παράταξη, με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.  Απέναντί του έχει μια έξαλλη ακροδεξιά των εκλεκτών του κυρίου Σαμαρά, που μέχρι πρότινος ανήκαν σε κόμματα της ακροδεξιάς».

Καλώντας δε και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους να προστρέξουν στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «πώς ζητά ο κ. Σαμαράς την ψήφο της μεσαίας τάξης; Με τον κ. Βορίδη που υιοθετεί τα συνθήματα της χούντας και απειλεί ότι «θα κάνει ότι κι αν χρειαστεί» για να μη γίνει σεβαστή η ψήφος του λαού στο ΣΥΡΙΖΑ;»

Σε μια κίνηση διαβεβαιώσης περί των μετριοπαθών διαθέσεων του κόμματός του είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ήρεμη δύναμη που εκπροσωπεί τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» και κάλεσε όλους πολίτες «να γυρίσουν τη πλάτη στις ακραίες φωνές του μίσους και της τρομοκρατίας. Να καταδικάσουν με τη ψήφο τους την χρεοκοπημένη στρατηγική του φόβου».

Τόνισε, δε, ότι από τη Δευτέρα «δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι. Υπάρχουν πολίτες με ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις. Από τη Δευτέρα το κομματικό κράτος θα δώσει τη θέση του στο κράτος δικαίου, την ισονομία και την αξιοκρατία» και ότι «είναι η ώρα που η Ελλάδα της ελπίδας θα νικήσει τον φόβο. Είναι η ώρα που η Ελλάδα του διαφωτισμού θα νικήσει τον Μεσαίωνα και τον σκοταδισμό. Και ας το πάρουν χαμπάρι κάποιοι, και μέσα και έξω από την χώρα μας: Η Ελλάδα δεν είναι πια παρίας κανενός».

Στη συνέχεια επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης για την πολιτική που εφάρμοσε:

«Αυτοί που συνέδεσαν την πολιτική τους επιβίωση με την τρόικα και το μνημόνιο, αυτοί που βάφτισαν το ξεπούλημα μεταρρυθμίσεις και την αποεπένδυση ανάπτυξη, αυτοί που βύθισαν τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς στην ανυποληψία, σήμερα δεν έχουν τίποτα να υποσχεθούν. Γιατί αυτή η καταστροφή δεν οδήγησε πουθενά. Το χρέος – δηλαδή ο λόγος για τον οποίο μας έσυραν στα Μνημόνια – είναι σήμερα, μετά από χρόνια ισοπέδωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, 50% υψηλότερο. Και το μοναδικό πολιτικό σχέδιο που είναι σε θέση να παρουσιάσουν, είναι αυτό που κρατάει την Ελλάδα στον ίδιο καταστροφικό δρόμο. Το δρόμο των Μνημονίων και της κοινωνικής κατεδάφισης. Με τη μία ή την άλλη μορφή. Για πολύ καιρό ακόμα».

Ο κ. Τσιπρας απέδωσε τη στρατηγική του φόβου στην προσπάθεια των κυβερνώντων να κρύψουν τις δεσμεύσεις τους προς την τρόικα: «επειδή δεν μπορούν να κρύψουν τις δεσμεύσεις τους, δεν μπορούν πλέον να εξαπατήσουν κανέναν με το ανέκδοτο ότι οι μισθοί πείνας και η υψηλή ανεργία είναι δρόμος για την ανάπτυξη, κατέφυγαν στο τελευταίο χαρτί που τους είχε απομείνει να παίξουν: Το χαρτί του φόβου. Κραυγάζοντας και απειλώντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες: ότι αν στις 25 Ιανουαρίου ψηφίσουν αυτό που πραγματικά θέλουν, και αν η Ελλάδα τολμήσει και σηκώσει κεφάλι, θα πέσουν επάνω της οι πληγές του Φαραώ. Και η χώρα θα σβηστεί από τον χάρτη. Είπαν ότι θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη, ότι θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει γιατί το χρέος της δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Είπαν, είπαν και τι δεν είπαν… Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο πρωθυπουργός της χώρας επεχείρησε να σύρει πρώτος τον χορό της υστερίας. Αλλά απέμεινε τραγικά μόνος. Γιατί όλοι οι αρμόδιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι, όλοι οι διεθνείς αναλυτές έσπευσαν να τον αδειάσουν. Και έτσι ο κ. Σαμαράς χορεύει μόνος του το χορό του φόβου και του τρόμου. Και είναι ο μοναδικός πολιτικός που απέμεινε να απειλεί την Ελλάδα να εκβιάζει την ίδια του τη χώρα, μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία».

Στάθηκε ιδιαίτερα δε στη «μάχη» της μεσαίας τάξης:

«Φωνάζει ο κ. Σαμαράς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει φόρους και θα εξαφανίσει την μεσαία τάξη. Και η ίδια η μεσαία τάξη δεν ξέρει αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει, ακούγοντας τον κ. πρωθυπουργό. Που κάνει σαν να έπεσε εχτές σε αυτή τη χώρα με αλεξίπτωτο. Και τον έπιασε ο πόνος για την μεσαία τάξη, τώρα, αφού τη λεηλάτησε συστηματικά με την πολιτική του τόσα χρόνια. Γελάει η μεσαία τάξη με τον αφελή κ. Σαμαρά, που προσπαθεί να διασωθεί απο την εκλογική πανωλεθρία του με τον πιο αφελή τρόπο: μιλώντας για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».

Διαπραγμάτευση

10606156_926734477344835_7675415382997506623_n

Ο κ. Τσιπρας παρουσίασε και το σχεδίου του για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους:

"google ad"

«Η Ευρώπη έχει την προσοχή της στραμμένη επάνω μας. Το 2015, όμως, δεν είναι 2012. Αν εξαιρέσει κανείς το περιβάλλον δίπλα στην κ. Μέρκελ και στον κ. Σόιμπλε. Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι, δείχνουν σήμερα συμφιλιωμένοι με την προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Και όλοι δείχνουν έτοιμοι να συζητήσουν μαζί μας. Δεν λέμε ότι η πορεία θα είναι εύκολη. Ότι ό δρόμος μας θα είναι στρωμένος με λουλούδια. Όμως ας είμαστε ξεκάθαροι: Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι δείχνουν ότι η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά στο θέμα του χρέους και της λιτότητας, τους ενδιαφέρει και τους αφορά ιδιαίτερα. Και είναι λογικό. Γιατί οι θέσεις που διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή, σήμερα επιβεβαιώνονται. Η λιτότητα οδηγεί την Ευρώπη σε πλήρες οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο. Αυτό το ρήγμα λοιπόν που δημιουργείται, αυτή η διάσταση απόψεων είναι κάτι το οποίο η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει. Δημιουργώντας συμμαχίες και συσπειρώσεις πάνω στις εναλλακτικές της προτάσεις.

Και βεβαίως ξεκινώντας μια νέα αποφασιστική και ουσιαστική διαπραγμάτευση, για πρώτη φορά. Γιατί όπως όλοι ξέρουν, κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε. Οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχτηκαν χωρίς κουβέντα την εφαρμογή των Μνημονίων. Απείχαν από κάθε διαπραγμάτευση. Και όχι μόνο αυτό. Χρησιμοποίησαν τα Μνημόνια για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ισχυρούς φίλους. Δεν αιθεροβατούμε. Αλλά δεν φοβόμαστε κιόλας. Πατάμε γερά στα πόδια μας. Πληρώσαμε σκληρά το καταστροφικό πείραμα της λιτότητας. Το πληρώσαμε με 5000 αυτοκτονίες και αμέτρητη κοινωνική δυστυχία. Τώρα, ήρθε ώρα να ακουστεί και η δική μας φωνή».

Δεσμεύσεις

Για την επόμενη ημέρα ο κ. Τσιπρας σημείωσε ότι δεν διαθέτει μαγικό ραβδί για να επαναφέρει σε λίγες μέρες όσα οι προηγούμενοι κατέστρεφαν τόσα χρόνια. «Δεν υποσχόμαστε αυτόματες και μαγικές λύσεις» τόνισε και παρουσίασε έξι συγκεκριμένες δεσμεύσεις:

Πρώτη δέσμευση: ο αγώνας να αλλάξει πορεία η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη.
Αγώνας κοινός με τους λαούς του Νότου αλλά και με τους λαούς και τους εργαζόμενους ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερη δέσμευση: εγγύηση της αξιοπρέπειας για όλους. Εγγύηση για τις καταθέσεις. Για αξιοπρεπείς συντάξεις. Για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Εγγύηση για σταθερότητα και σιγουριά σε αυτόν το τόπο.

Τρίτη δέσμευση: Τέλος στους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Τέταρτη δέσμευση: Δίκαιη φορολογία. Με αφορολόγητο στα 12000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Οι μόνοι που έχουν να φοβούνται είναι οι λαθρέμποροι και οι φοροφυγάδες. Αυτοί που γεμίζουν τις λίστες τύπου Λαγκάρντ και οι οποίοι μέχρι σήμερα παρέμειναν ανενόχλητοι. Για αυτούς νοιάζεται και αυτούς προστατεύει ο κος Σαμαράς.

Πέμπτη δέσμευση: Τέλος στην διαπλοκή.  Τέλος στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Τέλος στις εξυπηρετήσεις που ένα παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα παρείχε απροκάλυπτα στον εαυτό του και στους φίλους του.

Έκτη δέσμευση: Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Και άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Με την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα ΔΕΘ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που στοχεύει στους πραγματικά αδύναμους:

«Σε αυτούς που ζουν σήμερα χωρίς ρεύμα, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και χωρίς φαγητό. Σε αυτούς που δεν μπορούν να καλύψουν την συμμετοχή τους στα φάρμακα. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στοχεύει στην ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων. Δεσμεύεται στην ανακούφιση της κοινωνίας από τον εφιάλτη της ανεργίας. Και δεσμεύεται σε πράγματα που πρέπει, αλλά και μπορούν να γίνουν: Δεν είναι λοιπόν παροχολογία. Είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς ανθρώπους να πεθαίνουν από το κρύο και τη πείνα. Είναι τα αναγκαία μέτρα για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία».

Μήνυμα στα συμφέροντα

Στις 25 θα υπάρξει αλλαγή, σημείωσε, και έστειλε πολλαπλά μηνύματα: «Μια αλλαγή που θα κάνει την Ελλάδα χώρα, στην οποία το δίκαιο και οι νόμοι θα εφαρμόζονται. Στις 26 τέρμα το πάρτι της διαπλοκής και της ανομίας. Στις 26 τέρμα στο πελατειακό κράτος, στο ρουσφέτι, στην αναξιοκρατία. Τέρμα στην ασυδοσία των εθνικών εργολάβων και των εθνικών προμηθευτών, που έκαναν το κράτος πελάτη».

Αυτοδυναμία

«Ζητάμε αυτοδυναμία για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα απέναντι στα συμφέροντα. Απέναντι στις δυνάμεις που συνδέουν την επιβίωσή τους με την κοινωνική οπισθοδρόμηση. Απέναντι σε αυτούς που θέλουν να διαιωνίζεται για πάντα το σάπιο καθεστώς της διαπλοκής» τόνισε και πρόσθεσε: «Ζητάμε αυτοδυναμία για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα απέναντι σε όλους αυτούς που έχοντας πια αποδεχτεί την ήττα τους, προσδοκούν να σύρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε υπονομευμένες κοινοβουλευτικές συνεργασίες. Λέμε λοιπόν ξεκάθαρα. Δεν θα κάνουμε καμία συνεργασία που θα ακυρώνει το πρόγραμμα και την πολιτική μας. Δεν θα συμμαχήσουμε με καμία δύναμη του Μνημονίου, είτε φανερή, είτε μασκαρεμένη. Με καμία έκφραση του σάπιου πολιτικού κατεστημένου, είτε σε παλιά, είτε σε νέα συσκευασία».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...