13.8 C
Chania
Wednesday, November 20, 2024

Τσίπρας: Δώρο στα ιδιωτικά κολέγια το νομοσχέδιο Κεραμέως

Ημερομηνία:

Για υποκρισία και εργαλειοποίηση ενός υπαρκτού προβλήματος, την βία στα πανεπιστήμια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του στη Βουλή, μιλώντας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί πίσω από το θέμα των πανεπιστημίων να κρύψει το μεγάλο θέμα, ότι δηλαδή αφήνει εκτός ΑΕΙ 24.000 υποψηφίους. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το μέτρο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια είναι προκλητικό και αναποτελεσματικό, δε θα λύσει το πρόβλημα αντιθέτως μπορεί να το οξύνει, εκτίμηση που απέδωσε στο γεγονός ότι το ειδικό αυτό σώμα θα στελεχωθεί από οπλισμένους ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς – προς επίρρωσιν διάβασε δημοσιεύματα με περιστατικά που εμπλέκονταν ειδικοί φρουροί.
Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση σπεκουλάρει έναντι των αντιπάλων της ότι δήθεν δεν ενδιαφέρονται το πρόβλημα για να περάσει στα μουλωχτά η μείωση των εισακτέων και το ντηλ με τα κολέγια.
«Κάνετε ένα δώρο στους ιδιοκτήτες των κολεγίων στη χώρα μας που δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε άλλες χώρες, έχουν πολύ χαμηλή ποιότητα», είπε. Και πρόσθεσε: «Αφήνετε 24 χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ με στόχο να μεγαλώσετε τη δεξαμενή των πελατών των κολεγίων». Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι ανοίγει μια παράλληλη συζήτηση για ένα θέμα που είναι υπαρκτό αλλά ουδόλως την ενδιαφέρει να το λύσει αποτελεσματικά. «Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πίσω από αυτή την προκλητικά ακραία λύση είναι να κρύψετε τη βασική σας επιλογή που είναι η υποβάθμιση των ΑΕΙ προς όφελος των ιδιωτικών».
Αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει οι πρυτάνεις, οι φοιτητές, οι γονείς αλλά και τις εκ δεξιών επιφυλάξεις του πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεόδωρου Φορτσάκη και του πρώην υπουργού Παιδείας Γιώργου Σουφλιά. «Είναι τρελοί» όλοι αυτοί που αντιδρούν, διερωτήθηκε.

Η διεθνής κατάταξη του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΕΜ

Επίσης, αναφέρθηκε στην ποιοτική σύγκριση των δημόσιων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολέγια επικαλούμενος έρευνα του ισπανικού δημόσιου φορέα ερευνών που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με την οποία το ΕΚΠΑ ,το Αριστοτέλειο αλλά και το ΕΜΠ βρίσκονται πολύ ψηλά στη διεθνή κι ευρωπαϊκή κατάταξη την ώρα που τα περισσότερα κολλέγια βρίσκονται στη θέση 15.000 και κάτω.

Τα κολέγια είπε, για τα οποία νομοθετεί η κυβέρνηση δεν έχουν ούτε μία θέση όχι στις πρώτες 200, ούτε στις 500, δεν βρίσκονται καν στις πρώτες 1000 θέσεις σε επίπεδο ΕΕ και παγκόσμια τα περισσότερα κινούνται ανάμεσα από τη θέση 15.000 και κάτω.

Το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο είπε, «σπάει το φράγμα των 200 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου και βρίσκεται στα 50 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Περίμενα να ‘ρθειτε να μας πείτε ότι ακολουθεί και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είναι 59ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 205ο στον κόσμο. Και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που είμαι περήφανος που είμαι απόφοιτός του, είναι 103ο».

«Τα κολέγια, για χάρη των οποίων σήμερα νομοθετείτε» συνέχισε «δεν έχουν ούτε μία θέση όχι στις πρώτες 200, ούτε στις 500, δεν βρίσκονται καν στις πρώτες 1000 θέσεις σε επίπεδο ΕΕ και παγκόσμια τα περισσότερα κινούνται ανάμεσα από τη θέση 15.000 και κάτω».

Η ΔΑΠ και ο Κατσαφάδος

Επίσης, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό επανειλημμένως για υποκρισία και διεμήνυσε «δε σας επιτρέπουμε να διεκδικείτε ως παράταξη το μονοπώλιο της ευαισθησίας απέναντι στη βία στα πανεπιστήμια». Στην προσπάθεια Μητσοτάκη να χρεώσει αριστερό πρόσημο στη βία στα πανεπιστήμια αντιγύρισε ως παράδειγμα την ΔΑΠ.

«Για να είσαστε αξιόπιστος να έχετε το θάρρος πρώτος να καταδικάσετε και να απολογηθείτε για τη συμπεριφορά της δικής σας φοιτητικής παράταξης» είπε.

Αναφέρθηκε ακροθιγώς σε γεγονότα όπως το παρελθόν Βορίδη, η δολοφονία Τεμπονέρα, τα περιστατικά κλοπών και αντιγραφής θεμάτων «μέχρι τις βιαιοπραγίες σε πρυτάνεις και καθηγητές για να προωθηθούν κομματικοί εκλεκτοί στην εκλεκτορική βαθμίδα» και ακολούθως αναφέρθηκε πιο ειδικά στον πρόσφατα διορισμένο υφυπουργό Ναυτιλίας Κ. Κατσαφάδο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε δημοσιεύματα τα οποία κατέθεσε και στα πρακτικά σύμφωνα με τα οποία ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας, «έστειλε μαζί με άλλους τον πρύτανη του ΠΑΠΕΙ στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα για αδειάσανε πυροσβεστήρες σε κλειστή αίθουσα για να διαλύσουνε συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή μέλους ΔΕΠ». «Εσείς που σήμερα μας παριστάνετε τον ευαίσθητο για θέματα βίας στα πανεπιστήμια τον επιβραβεύσατε και τον κάνατε υπουργό, πριν από λίγες εβδομάδες. Τόσο υποκριτής είστε» είπε.

Προσλήψεις αστυνομικών αντί για μέλη ΔΕΠ

Σημείωσε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια αν χρειάζονται κάτι είναι πολιτική βούληση για να αναβαθμιστούν και να προφυλαχθούν από φαινόμενα βίας. Στα ελληνικά πανεπιστήμια σημείωσε ότι αντιστοιχεί 1 καθηγητές για 40 φοιτητές όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1 καθηγητής για 14 φοιτητές. Την ίδια ώρα, τόνισε, η χώρα μας είναι στη Τρίτη θέση στην ΕΕ σε αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε νέες προσλήψεις ειδικών φρουρών και όχι μελών ΔΕΠ όταν την χρονιά που πέρασε εκκενώθηκαν 900 θέσεις μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ.

Το λοκντάουν, η Ικαρία και η ΕΡΤ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την πρωτολογία του από το άλλο θέμα της επικαιρότητας το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ικαρία στο οποίο αναφέρθηκε και σε χθεσινή του συνέντευξη. Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι ενώ υπέπεσε στο παράπτωμα της μη τήρησης των μέτρων, χθες στη συνέντευξή του δεν είπε ούτε μία συγνώμη, σχολίασε δε ειρωνικά τον τρόπο που παρουσίασε το πρόγραμμά της επίσκεψής του: «Μας είπατε πόσο κουραστικό ήταν το ταξίδι. Ξέρετε τι είναι 45 λεπτά με ελικόπτερο και με ένα Σινούκ που κάνει τόσο θόρυβο; Πολύ κουραστικό. Ενδεχομένως το Σάββατο να ακυρώσατε και το παιχνίδι τένις ή το mountain biking που είχατε κανονίσει. Αλλά μια συγγνώμη δεν μας είπατε. Δεν έχετε ούτε ντροπή ούτε τσίπα γι’ αυτά που κάνετε. Έπρεπε λοιπόν να σπάσετε τα μέτρα και δεν έχετε μια συγγνώμη».

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στην ΕΡΤ και τις γραπτές οδηγίες που δόθηκαν για τα «απαγορευμένα» πλάνα σε σχέση με Ικαρία και το Λιγνάδη. «Έχετε την αίσθηση μιας ολοκληρωτικής υπεροπλίας. Ξέρετε, θα δώσετε εντολές στα μέσα να σβηστούν όλα αυτά. Ο Ζούλας έδωσε εντολή να αναρτηθεί ένα κείμενο στην ΕΡΤ να μην παίξουν οι εικόνες της Ικαρίας και τους κ. Λιγνάδη με “άλλους”. Ποιοι είναι αυτοί; Γιατί προσπάθησε να το κουκουλώσει η κ. Μενδώνη. Τέτοιες πρακτικές δεν έχει ξαναδεί ο τόπος».

Επεκτάθηκε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ότι ασκεί έλεγχο στην ΕΡΤ μέσω του πρώην εκπροσώπου του στο Μαξίμου τον οποίο στη συνέχεια τοποθέτησε στη θέση του διοικητή της ΕΡΤ (Κ. Ζούλα).

«Ο μέχρι πρότινος κολλητός σας, είναι πλέον ο διοικητής της ΕΡΤ. Αν το έκανα εγώ αυτό, θα λέγατε για σταλινισμούς. Εσείς έχετε το δικαίωμα σε κορωνο-γλέντι, αλλά οι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν». Επίσης αναφερόμενος στην κυβερνητική επίθεση που δέχτηκε σχετικά με την αναφορά του στη συνέντευξη στον Alpha περί «ρίσκου» καταλόγισε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση θράσος «να κατηγορείτε εμένα για κορωνο-συγκεντρώσεις. Με καταγγέλετε ως διοργανωτή των κορωνο-συλλαλητηρίων. Τέτοιο ήθος δεν έχει δει ο τόπος από τη μεταπολίτευση».

Στη δευτερολογία του επανήλθε στο θέμα της ΕΡΤ για να απαντήσει στον πρωθυπουργό ο οποίος κινήθηκε στη λογική ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα ίδια επομένως «δε δικαιούται δια να ομιλεί».

«Αναφερθήκατε στην ΕΡΤ μετά από ένα περιστατικό που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρόνια της μεταπολίτευσης, (…) να τοιχοκολλείται οδηγία στην αίθουσα παραγωγής για το τι φωτογραφίες θα παίξουνε και πώς θα παίξουν ένα ρεπορτάζ. Κι αντί σήμερα μία φράση να πείτε να απολογηθείτε, ή έστω κάποιος από τη διοίκηση που εσείς διορίσατε να βγει και να πάρει την ευθύνη και να παραιτηθεί, έρχεστε και μας λέτε ‘’ναι αλλά κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους’’, “κι εσείς έχετε κάνει’’, διότι ήταν κάποιος στην ΕΡΤ και μετά πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς βάλατε τον δικό σας άνθρωπο, τον εκπρόσωπό σας τον προσωπικό να διοικεί την ΕΡΤ, τον κ. Ζούλα». Στο σημείο αυτό απεύθυνε στον πρωθυπουργό το ερώτημα αν θα ζητήσει την παραίτηση Ζούλα. Παραδεχόμενος, ότι «όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουμε φερθεί στην ΕΡΤ με τρόπο που δεν είναι σωστός» κάλεσε τον πρωθυπουργό «να κάνουμε μια συμφωνία», η δημόσια τηλεόραση «να διοικείται από ανθρώπους που θα ορίζονται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να ορίζονται με μια λογική συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων». «Θα το δεχτείτε; Όχι, διότι δε θέλετε ούτε μια χαραμάδα αντικειμενικότητας».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη...

Θα σώσουμε τώρα την οικονομία της Γερμανίας!

Της Βάννας Σφακιανάκη Ως κεραυνός εν αιθρία και σαν να...

Χανιά: Συνελήφθη με 1,6 κιλά κάνναβη

Σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, αστυνομικοί του Τμήματος...

Συνελήφθη σπείρα διαρρηκτών στο Ηράκλειο – Λεία άνω των 115.000 ευρώ

Σε ένα σημαντικό πλήγμα για την εγκληματικότητα στην περιοχή,...