15.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Σαμαρά «φρόντισε να δημιουργήσει ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης για τη νέα κυβέρνηση» – Ζωντανά η ιστορική ομιλία

Ημερομηνία:

Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης παρουσιάζει στη Βουλή​ ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ξεκινώντας στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «με την εμπιστοσύνη και στήριξη του λαού μας, θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ισότιμο εταίρο στην Ε.Ε.»

«Δεν έχουμε δεσμεύσεις, παρά μόνο μια: Να υπηρετούμε το συμφέρον του λαού μας. Να υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον» είπε και προσέθεσε:

«Αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολο τους τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις μας».

Όπως επεσήμανε, «βλέπουμε την επάνοδο της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας στους Έλληνες πολίτες». «Υποχρέωση και καθήκον μας, να μην τους απογοητεύσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε εξάλλου την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «φρόντισε να δημιουργήσει ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης για τη νέα κυβέρνηση».

«Η αρχική επιλογή των εταίρων μας ήταν η εξάμηνη παράταση του προγράμματος», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πίεσε ώστε ως προθεσμία να τεθεί η 28η Φεβρουαρίου» αφήνωντας σαφές αιχμές ότι η κυβέρνηση Σαμαρά υπονόμευσε την επόμενη κυβέρνηση και το μέλλον ολόκληρης της χώρας!

Απομαγνητοφώνηση ομιλίας:

“Αποκαλύπτεται ποιος ήταν και ποιος παραμένει ο στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης. Θέλουν την αποτυχία της Ελλάδας, για να δικαιωθούν οι ίδιοι. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση υπάρχει και ο ελληνικός παράγοντας, ο λαός, όχι μόνο οι τεχνοκράτες. Ηδη οι πολίτες σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουν κινητοποιηθεί. Τους καλούμε να μείνουν σε εγρήγορση. Μόνο με τη στήριξή τους θα βγάλουμε Ελλάδα και Ευρώπη από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του πληθωρισμού. Η στρατηγική μας αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι καταλύτης στη λυση της κρίσης. Να καταλήξουμε σε επωφελή λύση για εμάς και τους εταίρους. Θέλουμε το χρέος να  γίνει βιώσιμο.  Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι τεχνικό, είναι πρόβλημα πολιτικών επιλογών. Οσο επιμένουν οι εταίροι στη λιτότητα, θα ανακυκλώνεται το χρέος. Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Σεβασμός των δημοσ. στόχων και του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Θεμελιώδης αρχή της ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός στη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση των λαών της.

Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική, λαϊκή κυριαρχία και τη λαϊκή εντολή των εκλογών. Το περιβόητο μνημόνιο καταργήθηκε από την ίδια την αποτυχία του και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν δικαιούται η κυβέρνηση παράταση του μνημονίου, δεν δικαιούται να συνεχίσει το λάθος και την καταστροφή.

Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται η επέκταση ενός προγράμματος που αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό. Αυτό που επιδιώκουμε είναι μία νέα συμφωνία σε ένα πρόγραμμα – γέφυρα, ώστε να έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για τη διαπραγμάτευση του χρέους.

Οι επαφές που είχα με έπεισαν ότι είναι εφικτό να συμφωνήσουμε. Στα περισσότερα ζητήματα είμαστε απολύτως έτοιμοι με πρόγραμμα και προτάσεις. Έχουμε σχέδιο και προτάσεις, είναι ρεαλιστικές και μπορούν να φτιάξουν ένα πλαίσιο συμφωνίας αμοιβαίο. Το νέο συμβόλαιο που θα συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας θα σέβεται τις δεσμεύσεις της ευρωζώνης.

"google ad"

Θα σεβαστούμε τη λαϊκή κυριαρχία. Η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει τα λάθη του παρελθόντος. Για να μην ξαναζήσει την εποχή των τεράτων. Να μην αναζωπυρωθούν τα πάθη μεταξύ των λαών.Η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών δεν είναι θέμα δεσμεύσεων, είναι προϋπόθεση της οικονομικής μας αυτοδυναμίας και της εθνικής κυριαρχίας.

Ο λόγος είναι απλός, όσο λιγότερα χρήματα λείπουν, τόσο πιο ανεξάρτητος είσαι.  Αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών. Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο: Καθαρίστριες υπουργείου Οικονομικών, διοικητικοί υπάληλλοι. Δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Τα μέτρα θα αφορούν την παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας.Το πρόγραμμά μας είναι δημοσιονομικά ισορροπημένο. Πρώτη μας προτεραιότητα, η αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών του μνημονίου.”

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε πολύωρη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκηκαι τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις των υπουργών και των πολιτικών αρχηγών, ενώ θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Παρακολουθήστε ζωντανά την ιστορική ομιλία:

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...