22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τσίπρας: «Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» – “Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση” – “Κανένα πρόβλημα με ρευστότητα και καταθέσεις”

Ημερομηνία:

«Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει υποχρέωση της χώρας για υφεσιακά μέτρα. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα βραχυχρόνιας ρευστότητας, όπως και ότι είναι ασφαλείς οι καταθέσεις.

«Επιβεβαιωθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται απολύτως τη συμφωνία Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Και στη Σύνοδο και στην επταμερή βάλαμε στο τραπέζι και προστατεύσαμε αυτή τη συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση είναι το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους» ανέφερε.

«Η αίσθησή μου είναι πως οι πρoσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία. Επιβεβαιώσαμε κάτι εξαιρετικά κρίσιμο: ότι έχουμε όλοι την ίδια ανάγνωση πάνω στη συμφωνία 20ης Φεβρουαρίου».

Και τόνισε:

Πρώτον: Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση. Δεν υποχρεούται η Ελλάδα σε υφεσιακά μέτρα. Δεύτερον: Κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, τη νομοθέτηση και την υλοποίησή τους. Τρίτον, ξεκαθαρίσαμε τη διαδικασία. Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής θα γίνονται στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα αποστολή μόνο για τη συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών».

O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εν μέσω μιας δύσκολης και σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν εξαντλείται εκεί, αλλά έχει ήδη αρχίσει να νομοθετεί το πρόγραμμά της. Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε, έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως επιβεβαιώθηκε σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο ότι στη χώρα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι χρέος μας είναι να την αντιμετωπίσουμε.

«Θεωρώ ότι έχουμε θετικό απολογισμό στα πλαίσια του δυνατού. Υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι εξαιρετικά δυσμενείς, θα προχωρήσουμε γοργά σε αποφάσεις που θα άρουν το συντομότερο δυνατό τα χρηματοδοτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Μένει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις. Το επόμενο διάστημα χρειάζεται εγρήγορση και συνεργασία με τους θεσμούς σε υψηλό επίπεδο για να χτίσουμε εμπιστοσύνη» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «συμφωνήσαμε όλοι μας να μην πούμε πότε θα υποβάλουμε τη λίστα. Είπαμε ότι θα συντονίσουμε την προσπάθεια για να γίνει το συντομότερο δυνατό. Και το συντομότερο δυνατό θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται για να γίνει το Eurogroup».

«Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης»

«Και η κυρία Μέρκελ και εμείς επαναβεβαιώνουμε: Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν υφεσιακά μετρα, δεν υπάρχει δέσμευση για πλεόνασμα 3,5%. Διαβάστε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «τα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε, θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που θα μας δώσει τη δυνατότητα για θετικό πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2015. Υπολογίζουμε στο 1%-1,5%».

Ερωτηθείς για το κλίμα στην επταμερή σύσκεψη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν φιλικό. «Με ειλικρίνεια έθεσα τα ζητήματα στους εταίρους, νομίζω ότι υπήρξε αλληλοκατανόηση. Υπάρχει ευκαιρία να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Δεν λύσαμε τις διαφορές μας, όμως έχει σημασία να ξέρουμε σε τι συμφωνούμε και σε τι διαφωνούμε. Όπως μου είπε η Άνγκελα Μέρκελ “είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας, παρά να συζητούν άλλοι για μας”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωση για ρευστότητα και καταθέσεις

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας σημειώνοντας:

"google ad"

Οι υποχρεώσεις μας τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους θεσμούς είναι απολύτες διασφαλισμένες. Και είναι αυτονόητη η ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Απευθύνομαι στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Πολλοί εσκεμμένα θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας. Και προειδοποιούμε όσους προσπαθούν να παίξουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Ματαιοπονούν.

«Ευθύνη της κυβέρνησης οι μεταρρυθμίσεις»

Σημείωσε ακόμα ότι έρχονται μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. «Χθες, μαζί με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, νομοθετήσαμε για τις τριγωνικές συναλλαγές. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και ζήτησα την υποστήριξη των εταίρων σε αυτή μας την απόφαση» είπε, κάνοντας αναφορά στη λίστα Λανγκάρντ, εξηγώντας ότι από τις 2062 υποθέσεις μόνο οι 25 έχουν ελεγχθεί. «Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν δεσμευμένες με συμφέροντα. Εμείς, μόνη δέσμευση, έχουμε απέναντι στον λαό» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα καταθέσουμε τις προτάσεις, το συνολικό πακέτο για τις μεταρρυθμίσεις, μετά την απο κοινού τεχνική επεξεργασία στο Brussels Group. Θα κατατεθούν στο Εurogroup προς έγκριση και μετά θα είναι δυνατή μια σταδιακή εκροή χρημάτων, είτε αυτά που αφορούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών -που ανήκουν στην Ελλάδα- είτε τα υπολειπόμενα των 7 δισ. ευρώ».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «χθες δεν έγινε καμία συζήτηση για την ουσία του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων. Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να διατυπώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η συζήτηση για το περιεχόμενο είναι κάτι που αφορά την ελληνκή κυβέρνηση. Χθες ξεδιαλύναμε κάτι πολύ σημαντικό: Όχι υφεσιακά μέτρα. Είχα την ανάγκη σε μία τετ α τετ συνάντηση να τους ρωτήσω “υπάρχει ανάγκη πέμπτης αξιολόγησης;”, μου είπαν “όχι”». Τους είπα “πρέπει να εφαρμόσω ό,τι δεν εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση;”, μου είπαν “όχι”».

Βασικά σημεία από τη συνένευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, το μεσημέρι της Παρασκευής:

  • Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται τη συμφωνία του Eurogroup. Και στην 7μερη συνάντηση καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής προστατεύθηκε αυτή η συμφωνία. Οι προσπάθειές μας να μπει σε ράγες η πολιτική διαπραγμάτευση στέφθηκαν με επιτυχία. Έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση πάνω στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου:
  •  α) Δεν υποχρεούται η Ελλάδα στα υφσιακά μέτρα του mail Χαρδούβελη. «Χθες ξεδιαλύναμε κάτι πολύ σημαντικό. Στην τετ-α-τετ συνάντηση τους ρώτησαν υπάρχει θέμα 5ης αξιολόγησης. Είπαν όχι» απάντησε σε σχετική ερώτηση μετά τις δηλώσεις.
  • β) Οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την διαμόρφωση της λίστας τω μεταρρυθμίσεων και την υλοποίησή τους.
  • Στην Αθήνα τα κλιμάκια θα έρχονται μόνο για λεπτομέρειες, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στο Brussels Group.
  • Επαναφέρουμε στη χώρα την κανονικότητα για να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια.
  • Κατά τη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότιστην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και είναι χρέος Ελλάδας και εταίρων να την αντιμετωπίσουν.
  • Η νομοθέτηση των νομοσχεδίων για ανθρωπιστική κρίση και ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι σε αυτήν την κατεύθυνση, την κατεύθυνση της κοινωνικής σωτηρίας, όπως επίσης και οι ανακοινώσεις Γιούνκερ για ενεργοποίηση προγραμμάτων ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2015 για την ανεργία των νέων και την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας.
  • Φεύγουμε αισιόδοξοι ότι στο δύσκολο πεδίο που λέγεται ΕΕ υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και συνεννόησης, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς.
  • Θετικός ο απολογισμός, μένει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις, χρειάζεται εγρήγορση και επικοινωνία σε πολιτικό πλαίσιο και θεσμικό.
  • Το συντομότερο δυνατό η λίστα των μεταρρυθμίσεων για να γίνει και το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα.
  • Οι υποχρεώσεις μας προς τους πολίτες και τους θεσμούς είναι διασφαλισμένες ενώ και η προστασία στις καταθέσεις είναι αυτονόητη. Οι πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στο κλίμα ανασφάλειας που διάφοροι θα καλλιεργήσουν. Προειδοποιούμε όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.
  • «Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν υπάρχουν νέα υφεσιακά μέτρα».
  • Τα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα το οποίο θα δώσει θετικό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5 % στο τέλος του 2015. Το πακέτο Γιούνκερ θα φέρει ανάπτυξη.
  • Η μόνη δέσμευση που έχουμε είναι με τον ελληνικό λαό. Αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα όπως αποδεικνύει η ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές. Ζήτησα χθες την υποστήριξη των εταίρων για την απόφασή μας για τις τριγωνικές συναλλαγές καθώς και για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.
  • Έρχονται μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρουν το κόστος σε αυτούς που δεν πλήρωναν το μερτικό τους.
  • Δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχόνιας ρευστότητας.
  • Μέχρι το καλοκαίρι αποπληρώνουμε δόσεις. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, αλλά δε έχουμε καμία ανησυχία, ούτε και για τη μεσοπρόθεσμη ρευστότητα. Έχουμε να πάρουμε δόση από το προηγούμενο καλοκαίρι επειδή η τότε κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι είχε υποσχεθεί.
  • Θα συμφωνήσω με την Α. Μέρκελ ότι καλύτερα να συζητάμε μεταξύ μας παρά να συζητούν οι άλλοι για εμάς.
  • Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τεράστιο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και συντριπτική υποστήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης ενώ εντείνεται το κλίμα τρόμου.Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν τη στήριξη του λαού, δεν πέφτουν με μηχανορραφίες και δημοσιεύματα όπως αυτά που υπέπεσαν στην αντίληψή μας. Εμείς θα πάμε πολύ μακριά.
  • Η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τον υπουργό Οικονομικών, είναι συλλογική η δουλειά της κυβέρνησης, δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές. Αδιανόητο να θέτει οποιοσδήποτε θέμα κυριαρχίας σε μία χώρα της ΕΕ υπαγορεύοντας τον υπουργό Οικονομικών.
  • Ο Γ. Βαρουφάκης με δήλωση στο twitter χαιρέτισε τη συμφωνία και κάλεσε σε γοργά βήματα για την υλοποίησή της.
  • Δεν γυρνάμε στο τροϊκανό καθεστώς της επέλασης στα υπουργεία και των ανακρίσεων στους υπουργούς, Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες.
  •  Ο Μ. Ντράγκι δεν θα μπορούσε να δώσει υποσχέσεις πέραν των απαραίτητων κινήσεων που πρέπει η ΕΚΤ να κάνει για να επιστρεψει η βεβαιότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Ντράγκι δήλωσε περισσότερο αισιόδοξος βγαίνοντας από την 7 μερή συζήτηση.
  • Σε 55 μέρες η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις προτάσεις και να παράξει νομοθετικό έργο με πλήρη διαφάνεια και μέσα από διάλογο, παρά τις πιέσεις της διαπραγμάτευσης. Δεν έχουν χαλαρώσει τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά και η αποφασιστικότητά μας να κυβερνήσουμε. Ξεπεράστηκε η αντίληψη ότι οι κυβερνήσεις που είναι σε πρόγραμμα δεν πρέπει να έχουν άποψη και να νομοθετούν. Αυτή είναι η στρεβλή αντίληψη που πυροδοτεί των αντιευρωπαϊσμό. Επιτυχία για την Ευρώπη η χθεσινή εξέλιξη.
  • 800 εκ.€ μπορούμε να έχουμε μέσα στο έτος από στοχευμένες ενέργειες κατά της φοροδιαφυγής. Οι μεταρρυθμίσεις για φοροδιαφυγή και διαφθορά, εκτός από αίσθημα δικαιοσύνης θα έχουν ένα πολύ καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=-ttgfa2SfZY”]

newpost.grleft.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...