20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τσίπρας: Οι πολίτες κρατούν στα χέρια τους το κλειδί της αλλαγής με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Μήνυμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την πολιτική αλλαγή και τη δικαιοσύνη έστειλε από την Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του ομιλία σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση μετά τα Τέμπη.

Δίνοντας την έμφαση στην κάλπη της απλής αναλογικής σημείωσε πως οι πολίτες θα προσέλθουν με ευθύνη και αποφασιστικότητα στην κάλπη της 21ης Μαϊου ώστε να πουν το μεγάλο «Όχι» στο «καθεστώς που μας καταδυναστεύει τα τέσσερα τελευταία χρόνια» και το μεγάλο «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για τα πεπραγμένα τους από τα Τέμπη και τις υποκλοπές ως τα «κοράκια» των funds όπως οι Πάτσηδες που έχουν στη γαλάζια ΚΟ, την οικονομία και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Υπογράμμισε πως οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας έχουν ιστορική σημασία, και σε σημείο της ομιλίας του είπε πως το κλίμα στην κοινωνία έχει αλλάξει, ανεξαρτήτως του τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, «το βλέπουμε είπε, στους δρόμους, στα καφενεία, στους χώρους δουλειάς και στην αγορά».

Υποστήριξε πως η Ελλάδα του Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα της ακρίβειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της οικογενειοκρατίας, της θεσμικής καταρράκωσης, και της αδικίας και αυτή η Ελλάδα δεν αξίζει σε κανέναν ούτε αριστερούς, ούτε κεντρώους, ούτε δεξιούς, – επί της ουσίας ευρύ προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους από όποια πολιτική προέλευση.

Θέτοντας τα διλήμματα της συγκυρίας και των επικείμενων εκλογών είπε πως είναι ιστορική ευκαιρία να απαντήσουμε αν θέλουμε «Αλήθεια, ή συγκάλυψη, εντιμότητα, ή διαφθορά, Δημοκρατία, ή οικογενειοκρατία, Δικαιοσύνη για όλους ή προνόμια για λίγους» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η απάντηση θα είναι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή «Δικαιοσύνη παντού».

Γνωρίζει ότι φεύγει κι εκβιάζει 

Τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αντιλαμβανόμενος πως μετά τις 21 του Μάη δεν θα είναι ένοικος του Μαξίμου μετατρέπεται σε παράγοντα αποσταθεροποίησης, θέτει εκβιαστικά διλήμματα, για διπλές τριπλές εκλογές μέχρι να βγει αυτός πρώτος και να κερδίσει την αυτοδυναμία». Όμως, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας «έχει περάσει η εποχή των αυτοδυναμιών» αντιθέτως χρειάζονται δημοκρατικές συναινέσεις χρειαζόμαστε συναινέσεις και ενότητα.

«Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι από ποτέ» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της κυβερνησιμότητας. «Μάθαμε από τις μάχες που δώσαμε, από τους δύσκολους δρόμους και τις παγίδες που διαβήκαμε, από τις νίκες που πετύχαμε, ακόμα κι από όσα θέλαμε αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε πράξη», τόνισε.

Κρίσιμη μάχη με το βάρος του πένθους

Κάνοντας αναφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, σημείωσε πως «σε αυτή τη κρίσιμη εκλογική μάχη προσερχόμαστε όλοι με το βάρος του πένθους και της οργής», καθώς στα Τέμπη «συναντήθηκαν όλες οι ασχήμιες του κράτους που διαφημίστηκε ως επιτελικό, με δραματικές συνέπειες», δηλαδή:

-Η διάλυση του δημόσιου τομέα και κάθε δομής προστασίας των ανθρώπων.

-Η εμμονή στις θολές συμφωνίες για την κερδοσκοπία των μεγάλων συμφερόντων.

"google ad"

-Ο κομματισμός, ο χρηματισμός, το  ρουσφέτι, το βόλεμα.

-Η αδιαφορία τελικά όχι μόνο για την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, -αλλά και για την ίδια τη ζωή.

Επανέλαβε ότι ένα μήνα μετά το δυστύχημα όλα τα ερωτήματα σχετικά με το δυστύχημα παραμένουν αναπάντητα και επανέλαβε τα «γιατί» που παρέθεσε στην χθεσινή του ομιλία στη Βουλή.

Πρώτη ξήλωμα μετά οικοδόμηση

Όσον αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για σχέδιο ανασυγκρότησης του κράτους, για την ανάταξη της οικονομίας, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, και την αναγκαία ανάσα της δημοκρατίας.

Αυτό, όπως είπε, προβλέπει ως πρώτη πράξη δικαιοσύνης, την κατάργηση από τις πρώτες μέρες όλων των νόμων και των διατάξεων, που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη και αφαιρούν κάθε φραγμό από την ασυδοσία των προνομιούχων.

Όσον αφορά τα επόμενα κεφάλαια, αυτά τόνισε, «έχουν να κάνουν με το τι θα οικοδομήσουμε, τι θα δημιουργήσουμε» και πως θα υλοποιηθεί « βήμα-βήμα  το όραμά μας για δικαιοσύνη παντού».

Αναλυτικά αναφέρθηκε στο πώς το σύνθημα Δικαιοσύνη παντού έχει εφαρμογή σε όλους τους κρίσιμους τομείς στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

Δικαιοσύνη για την κοινωνία σημαίνει:

Άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια. Για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια, με:

·       Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.

·       Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.

·       Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας

·       Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Δικαιοσύνη για την εργασία σημαίνει:

·       Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο

·       Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, όσο ο πληθωρισμός τον τελευταίο χρόνο

·       Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

·       Ξεπάγωμα των τριετιών 

·       Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

·       Επανίδρυση του ΣΕΠΕ

·       Επαναφορά του 8ωρου και κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών

Δικαιοσύνη για την οικονομία σημαίνει:

·       Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)

·       Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή

·       Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ

·       Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

·       Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς

·       120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο

·       Κανόνες στη λειτουργία των funds

·       Έκτακτος φόρος για τις τράπεζες και νομοθέτηση ώστε οι τράπεζες να εφαρμόσουν ουσιαστικές ρυθμίσεις-ανάσα για τους δανειολήπτες.

·       Φρένο στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και μετατροπή της  σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

·       Αποτροπή των εναρμονισμένων πρακτικών των συστημικών τραπεζών, χρηματοδοτικά εργαλεία θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων,  ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers).

Δικαιοσύνη για τις συντάξεις σημαίνει:

·       Επιστροφή όλων των αναδρομικών σε 3 ετήσιες δόσεις

·       Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019

·       Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά

·       Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Δικαιοσύνη για τις μητέρες σημαίνει:

·       Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.

·       Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες

·       Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

Δικαιοσύνη για τα νέα ζευγάρια σημαίνει:

·       Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb

·       Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Δικαιοσύνη για την Υγεία σημαίνει:

·       Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών Και Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας

·       Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή

·       Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

·       Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.

Δικαιοσύνη για την Παιδεία σημαίνει:

·       20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.

·       Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.

·       Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.

·       Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών

·       Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Δικαιοσύνη για το κράτος σημαίνει:

·       Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος. Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας. Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.

·       Τέλος στους κομματικά διορισμένους ακατάλληλους σταθμάρχες, στα γαλάζια γκόλντεν μπόυς στους Δημόσιους οργανισμούς με τους παχυλούς μισθούς. Κράτος δίπλα στον πολίτη, στην υπηρεσία του πολίτη, που να γεννά εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

·       Αναδιοργάνωση, εκδημοκρατισμός και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς.

·       ΕΥΠ, διαφανής και δημοκρατική που θα ασχολείται την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Και όχι για να ακούει το μισό πολιτικό σύστημα. Να παρακολουθεί τη Greek mafia, όχι να διοικείται από τη Greek mafia.

·       Έλεγχος όλων των Δημόσιων δαπανών, των εξοπλιστικών συμπεριλαμβανομένων.

Δικαιοσύνη στην ίδια τη Δικαιοσύνη σημαίνει:

·       Ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους. Με ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.

·       Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.

·       Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...