24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε απόλυση και απώλεια στέγης»

Ημερομηνία:

Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο «δίκαιο αίτημα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων» των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ υπογράμμισε κατά τη συνάντηση που είχε με τα Σωματεία των εργαζομένων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης έταζε καλύτερες και περισσότερες δουλειές και σήμερα οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ όχι μόνο στην απόλυση αλλά και της απώλεια στέγης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «αυτό είναι ένα στοιχείο χαρακτηριστικό της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του για τη διαχείριση δημοσίων επιχειρήσεων», αφού όπως είπε «δεν πιστεύουν στην αξία του δημοσίου χώρου». «Και αφού δεν πιστεύουν δεν μπορούν και να το διαχειριστούν».

Κατά τη συνάντηση με τα Σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένες εξελίξεις», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προαποφασίσει να οδηγήσει σε μαρασμό τη ΛΑΡΚΟ, που είναι μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις εξόρυξης νικελίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα», κάτι το οποίο «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα πράγματα σε απαξίωση και διάλυση της εταιρείας και τους εργαζόμενους στην απόλυση, πράγμα για το οποίο είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πάρα πολύ καιρό».

«Πολύ φοβάμαι ότι οδηγούν μία επιχείρηση σε τέλμα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα ούτε ιδιώτης να έρθει για να την κρατήσει σε λειτουργία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας καθώς και τη «διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι επί 4,5 χρόνια αυτή ήταν η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η τιμή του νικελίου την επίμαχη περίοδο είχε πέσει στο ένα τρίτο. Αντίθετα, τόνισε πως σήμερα «η επιχείρηση οδηγήθηκε σε ραγδαία πτώση των εσόδων της και διατάραξη των ισολογισμών της σε μία περίοδο που το νικέλιο είχε υπερβολικά υψηλή τιμή».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «είναι κρίσιμο να αναδειχθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για την διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας».

«Θα μαραζώσει κυριολεκτικά η Στερεά, η Καστοριά, η Εύβοια. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο αγώνας μας δυο χρόνια, ενωμένοι προχωράμε, έχουμε ξεπεράσει οποιεσδήποτε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές έχουμε και έτσι θα συνεχίσουμε», τόνισε.

Σημείωσε ότι κόκκινες γραμμές για τους εργαζόμενους είναι η διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και η 100% διασφάλιση των εργαζόμενων, ό,τι υποχρεώσεις έχει ως εργοδότης η εκάστοτε κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Παράλληλα, ο κ. Πολίτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μέσα στα δύο χρόνια μας πετσόκοψαν ό,τι εργασιακό δικαίωμα είχαμε, μας έχουν ήδη εξαθλιώσει».

Είπε ότι «έπεσαν πρώτη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό 52 εκατ. ευρώ που αν είχαν δοθεί για να εκσυγχρονιστεί, σήμερα δεν θα συζητάγαμε αν υπάρχει μέλλον στη ΛΑΡΚΟ, θα ήταν διασφαλισμένο, με αυτά τα χρήματα ήταν καλή βάση».

Πρόσθεσε ότι «ήδη εκποιήθηκε περιουσία με την πώληση προϊόντων που προϋπήρχαν συνολικά περίπου στα 100 εκατ. μαζί με τις περικοπές μισθών κι έχουμε ένα εργοστάσιο γκρεμισμένο, μεταλλεία απαξιωμένα κι έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και μας λέει ότι μας απολύει όλους πριν ακόμα κάνει τους διαγωνισμούς».

«Εμείς το λέμε ξεκάθαρα, θεωρούμε ότι τη ΛΑΡΚΟ την πάνε για οριστικό κλείσιμο», σημείωσε. Παράλληλα, είπε, «μας ξεσπιτώνει, όχι μόνο αυτούς που μένουν στους οικισμούς. Σε χωριά δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, ξεσπιτώνει κι αυτούς που έχουν ιδιόκτητο σπίτι αφήνοντας πίσω και μια περιουσία που έχουμε ρίξει στην επαρχία, που δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τη νοικιάσουμε για να πάμε να πιάσουμε κάπου αλλού δουλειά».

Χαρακτήρισε τη διασφάλιση της λειτουργίας «κόκκινη γραμμή» και σημείωσε ότι «συνεχίζουμε κι είμαστε υπέρ του δημοσίου», σχολιάζοντας πως «οι πατεράδες μας ‘κάηκαν’ με τον Μποδοσάκη, φυσάμε και το γιαούρτι».

Υπογράμμισε ότι μόνο με το δημόσιο μπορεί να εξασφαλιστεί ότι αυτή η επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Είπε ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές έχουν σπάσει ρεκόρ 15ετίας και πως όλα τα μεγάλα κέντρα του μετάλλου μιλούν για διπλασιασμό και σταθεροποίηση. «Η χώρα μας με βάση τους υπολογισμούς μπορεί να καλύψει το 20% των αναγκών που θα δημιουργηθούν ενόψει μπαταριών. Άρα μιλάμε για έναν πλουτο», τόνισε.

Ο κ. Πολίτης ανέφερε ότι «οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη Βόρεια Μακεδονία εργοστάσιο ήδη, τα μεταλλεύματα της Καστοριάς είναι δίπλα και ο άλλος ενδιαφερόμενος -οι δυο απ’ τους τρεις- παίζει στην ενέργεια και απ ό,τι φαίνεται δεν ενδιαφέρονται για την παραγωγική διαδικασία της ΛΑΡΚΟ».

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...