14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Τσίπρας σε Σόιμπλε: Να λυπάσαι τους λαούς που σκύβουν το κεφάλι | Βίντεο

Ημερομηνία:

«Λύση μπορεί να υπάρξει και θέλουμε να υπάρξει» υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς στα της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και στο νομοθετικό έργο που άμεσα θα προωθήσει η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων απάντησε στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγ Σόιμπλε λέγοντας:

«Θα ήθελα φιλικά να του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό». Τέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει στο  ακέραιο τις δεσμεύσεις της προς τον λαό ενώ για πρόεδρο της Δημοκρατίας πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Τρεις εβδομάδες από τις εκλογές και ήδη ο λαός αισθάνεται ότι ζει σε μια διαφορετική χώρα. Δεν προλάβαμε να επουλώσουμε τις πληγές της οικονομικής κρίσης. Όμως αυτό που άλλαξε ριζικά στο συναίσθημα του μέσου πολίτη είναι ότι δεν αισθάνεται πια εξευτελισμό. Δεν μπορούν κάποιοι να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι χώρα αποικίας.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=14RUohu_rD8″]

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Η Ελλάδα είναι παρούσα, είναι εδώ, αγωνίζεται όρθια για να βγει από την παγίδα του χρέους. Και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να βγούμε από την παγίδα. Η ελληνική Δημοκρατία δεν απειλεί και δεν απειλείται. Δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα. Διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει τη δική της φωνή. Φωνή που ακούγεται και στους δρόμους της Ευρώπης αλλά και μέσα στα ευρωπαϊκά fora. Γιατί για πρώτη φορά ακούγονται και όχι. Αυτό μπορεί κάποιους να τους εκνευρίζει. Χθες ο κ. Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία του όχι γιατί καταφέρθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης – αυτό είναι δικαίωμα του καθενός -αλλά γιατί εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα ήθελα φιλικά να του επισημάνω: να λυπάται τους λαούς που περπατούν με το κεφάλι σκυφτό. Να μη λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα. Να τους θαυμάζει αυτούς τους λαούς, να μην τους λυπάται.

Τέτοιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης έχουν υπάρξει μόνο στη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα. Αυτές οι πράξεις έχουν γράψει αμετάκλητα τις κόκκινες γραμμές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της δημοκρατικής Ευρώπης. Δίνουμε έναν αγώνα για όλους τους λαούς της Ευρώπης και οι λαοί προσβλέπουν σε μας για μια στροφή από τη λιτότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεν είμαστε διαχειριστές του Μνημονίου. Σε αυτούς που μας ζητούν να δεχτούμε το Μνημόνιο απαντάμε ότι δεν βιαζόμαστε και δεν εκβιαζόμαστε. Εργαζόμαστε για μια συμφωνία χωρίς Μνημόνιο και τρόικα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία αλλά παράδοση.

Δεν θα δεχτούμε παραχωρήσεις στις κοινές ιδρυτικές αξίες και αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας. Την παράδοση που θέλει τις κυβερνήσεις που εκλέγονται να κάνουν άλλα από αυτά που υποσχέθηκαν προεκλογικά εμείς δεν θα την τηρήσουμε. Εμείς θα πρωτοτυπήσουμε και δεν θα διατηρήσουμε αυτή την κακή παράδοση.

Ξεκινάμε αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Με κατεπείγον νομοσχέδιο προχωράμε επίσης τις 100 δόσεις για τα δάνεια που θα ανακουφίσουν αμέσως τους πολίτες και θα φέρουν νέα έσοδα στα ταμεία. Φαντάζομαι ότι θα ψηφιστούν και με ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε και το δεύτερο σχέδιο νόμου που θα βάζει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Θα αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα επαναφέρουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο για το δικαίωμα διαπραγμάτευσης. Θα επαναφέρουμε τις τριετίες, τον θεσμό της διαιτησίας.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Σύντομα στη Βουλή και τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησαν οι πολιτικές του Μνημονίου. Αυτό είναι το χρέος που εμείς αισθανόμαστε ότι πρώτα πρέπει να ξεπληρώσουμε.

"google ad"

Θα λέμε την κάθε στιγμή τι συμβαίνει αλήθεια στις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη. Η επιτυχία εξαρτάται και από τον πατριωτισμό κάθε πολίτη. Κανείς δεν ενδίδει στη δυσκολία των καιρών. Δυναμώνουμε τη θέση της πατρίδας μας. Με τη συλλογική στάση μας συμβάλουμε καθοριστικά στην έκβαση της διαπραγμάτευσης. Θέλω να τονίσω ότι ο ελληνικός λαός έχει στενές σχέσεις αλληλεγγύης με τους λαούς της Ευρώπης. Με συγκίνησε ιδιαίτερα η κινητοποίηση Γερμανών πολιτών. Με το γερμανικό λαό δεν μας χωρίζει τίποτα. Ατυχής στιγμή η γελοιογραφία Σόιμπλε που δεν εκφράζει την κυβέρνηση.

Η κοινή δήλωση μου με τον κ. Ντάισελμπλουμ ήταν μια δήλωση που έχει ιδιαίτερη αξία. Πριν από την έναρξη του χθεσινού eurogroup είχε τεθεί υπόψιν μας σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θα εισηγείτο ο κ. Πιερ Μοσκοβισί. Κινούμενοι στο όριο των κόκκινων γραμμών μας το αποδεχτήκαμε γιατί στόχος μας είναι η λύση όχι η ρήξη. Έκανε λόγο για επέκταση δανειακής σύμβασης, όχι προγράμματος, η οποία θα οδηγούσε σε τετράμηνη ενδιάμεση συμφωνία. Προέβλεπε χρηματοδότηση των δράσεων για την ανθρωπιστική κρίση. Δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη του Eurogroup o κ. Ντάισελμπλουμ αντικατέστησε το κείμενο με ένα άλλο που δεν είχαμε καν υπόψη μας. Το κείμενο αυτό συνέχιζε το Μνημόνιο. Μας ζητούσαν την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση λόγω της κοινωνικής δυσφορίας που θα προκαλούσε και μας ζητούσαν να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις και να αποδεχτούμε δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα. Το ότι εμφανίστηκε αυτό το κείμενο είναι από μόνο του απόδειξη ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρώπη θέλουν να υπονομεύσουν την Ελλάδα και τελικά την ίδια την Ευρώπη.

Δεν μπορεί στις 19 χώρες να αποφασίζει η μία. Αυτό το κλίμα δεν ταιριάζει στο κλίμα που υπήρξε στη Σύνοδο Κορυφής. Το κλίμα που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν περί συναίνεσης στο Eurogroup δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό πολιτικό κλίμα όπως καταγράφεται από τις καταγεγραμμένες δηλώσεις των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής. Είναι μια διαπραγμάτευση βαθιά πολιτική που δεν θα τελειώσει σε λίγες ώρες. Τη λύση δεν θα την δώσουν τεχνοκράτες αλλά οι πολιτικοί της Ευρώπης. Είμαστε δυο φορές πιο αισιόδοξοι ότι λύση θα υπάρξει. Είμαι σίγουρος ότι κερδίζει έδαφος η αντίληψη ότι πρέπει να υπάρξει λύση. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιστρέψουμε τη χώρα στο παρελθόν της μιζέριας και της αναξιοπρέπειας.

Στις 25 του Γενάρη η Ελλάδα πέρασε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Ζούμε τη γέννηση μιας νέας εποχής. Είναι αναγκαία η ενότητα στη ζωή μας. Και στην κοινωνία αλλά και σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο. Άκουσα με ενδιαφέρον την εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού προέδρου της Δημοκρατίας. Προφανώς όχι από την πρώτη εκλογή. Η πρόταση είναι εύλογη. Πλέον αυτή η δυνατότητα είναι πιο ρεαλιστική. Όμως η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας δεν υπήρξε αλαζονική. Δεν διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της. Η ευρύτερη δυνατή συναίνεση είναι απαραίτητη για ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία.

Σήμερα χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, να χαίρει ευρύτατης αποδοχής στην κοινωνία και στη Βουλή των Ελλήνων. Με αυτό το σκεπτικό και ύστερα από συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο προτείνω τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να είναι ο Πρόεδρος που με το κύρος, τη δημοκρατική του συνείδηση μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία τον λαό και τη χώρα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το έργο της μεγάλης κοινωνικής αλλαγής που αυτή η κυβέρνηση θα φέρει σε πέρας παρά τις αντιξοότητες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...