23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Οι 6 προτεραιότητες του κυβερνητικού του προγράμματος

Ημερομηνία:

Είναι η σειρά του Αλέξη Τσίπρα αυτό το Σαββατοκύριακο να παρουσιάσει από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχίας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Το στίγμα του προγράμματος θα δώσει το απόγευμα με την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, στο Βελλίδειο (προγραμματισμένη ώρα 19:30), ενώ το μεσημέρι της Κυριακής στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου θα απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων (13:00).

Σήμερα, το πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξεκινά από νωρίς, και συγκεκριμένα:

·       Στις 09:30 πραγματοποιεί συνάντηση με τους απεργούς εργαζόμενους στο εργοστάσιο «Μαλαματίνα»

·       Στις 10:30 έχει συνάντηση με τη Διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo και το Σωματείο Εργαζομένων

·       Στις 11:00 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα περίπτερα της ΔΕΘ – Helexpo

Το απόγευμα λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες που θέτει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναπτύσσοντας από τη μία τη διαφορετική «φιλοσοφία» από αυτή της κυβέρνησης στην οποία είναι δομημένη και από την άλλη τις προτάσεις και τις εξαγγελίες που στοχεύουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες.

Μεγάλο βάρος αναμένεται πως θα δοθεί στην αποκατάσταση των σχέσεων με τη μεσαία τάξη, μέσα από μέτρα για τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και μισθωτούς, και από την άλλη πάγια αρχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη στο κοινωνικό κράτος. Πήγες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραπέμποντας στο διακηρυκτικό – οραματικό σκέλος της πρότασης που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας:

-Καταρχάς υπογραμμίζουν τη συγκυρία: συνθήκες εκρηκτικής ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης και με την κυβέρνηση «απομονωμένη» και «σε ελεύθερη πτώση» λόγω του διπλού σκανδάλου των υποκλοπών – διπλού λόγω του καθαυτού σκανδάλου των «παρακρατικών» παρακολουθήσεων αλλά και λόγω της στρατηγικής της για συγκάλυψη που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί η κυβέρνηση προκαλώντας περαιτέρω θεσμική ανωμαλία.

-Αναφέρουν ότι το πρόγραμμα δομήθηκε «με επίγνωση των δυσκολιών αλλά και της δυσπιστίας μερίδας των πολιτών προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου, στόχος είναι η δημιουργία μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, προκειμένου να αμβλυνθούν ανισότητες που διαρκώς οξύνονται, να βελτιωθεί η ζωή τους και να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αδικίες». Εξ ου και διακηρύσσουν πως είναι ένα πρόγραμμα για δικαιοσύνη παντούανάπτυξη και προστασία για όλους.

-Αναπτύσσοντας περαιτέρω τη λογική που αποτελεί τη βάση του προγράμματος εξηγούν ότι η «κοινωνική ανάγκη για δικαιοσύνη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και διαπερνά όλους τους τομείς της καθημερινότητας και της ζωής» δηλαδή, «από την κοινωνική, οικονομική και φορολογική δικαιοσύνη, μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της θεσμικής ομαλότητας». Αυτά τα τελευταία επισημαίνουν πως  «έχουν δώσει επί Μητσοτάκη τη θέση τους στην κανονικοποίηση της καταστρατήγησης του Συντάγματος, των θεσμών και την εγκαθίδρυση ενός συντηρητικού και όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και παρακρατικού καθεστώτοςμακριά από τις ευρωπαϊκές και προοδευτικές αξίες».

Το σχέδιο για ακρίβεια – ενέργεια

Σύμφωνα με την Τομεάρχη Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου που είχε και την ευθύνη της διαμόρφωσής του, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα ρεαλιστικά και κοστολογημένα μέτρα. Για το δε θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια στο πλαίσιο συνέντευξής της Στο Κόκκινο 105,5 προβλέπεται σχέδιο με δύο άξονες:

–      Ο πρώτος άξονας είναι οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας που αφορούν τη θέσπιση πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου, την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ.

"google ad"

–      Ο δεύτερος άξονας είναι τα δημοσιονομικά όπου για τη σοβαρή ελάφρυνση των πολιτών χρειάζεται μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα».

«Οραματική» και όχι αντιπολιτευτική ομιλία

Όσον αφορά την αποψινή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο από την Κουμουνδούρου προϊδεάζουν για μια ομιλία με «οραματικό» χαρακτήρα, εστιασμένη «στο παντελώς διαφορετικό, δημοκρατικό και προοδευτικό μοντέλο και πρόγραμμα διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τόσο στα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, που, όπως αναφέρουν, οι πολίτες βιώνουν καθημερινά. Επιπλέον από την Κουμουνδούρου με έμφαση υπογραμμίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στη ΔΕΘ, για την οποία εκτιμούν ότι είναι η τελευταία του καθώς ο χρόνος του στη διακυβέρνηση του τόπου είναι μετρημένος, «έκλεισε έναν τριετή κύκλο διάψευσης προσδοκιών».

Σε ποιους θα απευθυνθεί

Τα κοινά στα οποία απευθύνεται το πρόγραμμα είναι ο κόσμος της εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι μικροί μεσαίοι επιχειρηματίες, οι γυναίκες και η νέα γενιά. Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρχει εκτός από τους ασθενέστερους και για την αποκατάσταση αδικιών για τη μεσαία τάξη, την οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε στο παρελθόν ενώ τώρα, κατά την Κουμουνδούρου, «βλέπει τις διαψεύσεις των υποσχέσεων Μητσοτάκη να διαδέχεται η μία την άλλη». Σε σχέση με τη μεσαία τάξη από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για δικαιότερη κατανομή των βαρών μέσα από «εμβληματικές δράσεις αναδιανομής».

Πού θα βρεθούν τα λεφτά

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα παραθέσει έξι εθνικές προτεραιότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την προοδευτική κυβέρνηση, οι οποίες  αποτελούν και τη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ αναμένεται ότι θα βασίζεται τόσο σε εθνικούς πόρους, όσο και σε κοινοτικούς μέσα από την δικαιότερη ανακατεύθυνση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 21-27, καθώς και σε μεγάλες θεσμικές και διαρθρωτικές τομές.

Οι έξι εθνικές προτεραιότητες

1.       Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με δραστική μείωση των λογαριασμών μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, των τιμών στα καύσιμα και τρόφιμα.

2.       Ενίσχυση του εισοδήματος και δικαιότερη φορολογία για μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

3.       Στήριξη του κοινωνικού κράτους με την ανάκτηση της εργασίας, ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, νέα γερά θεμέλια στη δημόσια Παιδεία και κοινωνικές πολιτικές για ΑΜΕΑ

4.       Παραγωγική Ανασυγκρότηση με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και έμφαση σε ΑΠΕ, ιδιοπαραγωγή (μοντέλο prosumer), στοχευμένα προγράμματα για ΟΤΑ, μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και βιομηχανίες, καθώς και δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

5.       Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος με μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και την ΕΥΠ

6.       Απάντηση στη δημογραφική πρόκληση με στήριξη της γυναίκας στην εργασία, της μητέρας, κοινωνικές πολιτικές για το παιδί, ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...