Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία τόσο για την διαχείριση της πανδημίας και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, όσο και για τις απευθείας αναθέσεις μιλώντας για «σκάνδαλα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «Μέχρι και προηγούμενη εβδομάδα αυτό που έβγαινε από δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν ότι σε λίγο ανοίγουμε. Και τώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη απ’ ό,τι στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβρη».

Αναφερόμενος στις χθεσινές ανακοινώσεις από τον Βασίλη Κικίλια, μία ημέρα αφότου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι περιορίστηκαν στην πραγματικότητα στην ένταξη του στρατιωτικού νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ στη μάχη. «Το δημόσιο κάνει δώρο στο δημόσιο;» αναρωτήθηκε και ζήτησε από την κυβέρνηση «Να αγγίξετε έστω και μία φορά τους ιδιώτες ρε παιδιά. Οι ιδιωτικές κλινικές ανέγγιχτες. COVID-free. Μην τυχόν και λερωθούνε» συμπλήρωσε.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε φτάσει στο απώτατο όριο εκείνο που είδαμε να συμβαίνει σε γειτονικές χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, στην επιλογή δηλαδή ασθενών. Φοβάμαι ότι μπορεί και να φτάσουμε. Δεν έχουμε φτάσει – και θέλω να είμαι ειλικρινής- στο απώτατο όριο επιλογής ασθενών covid, ποιος θα μπαίνει για διασωλήνωση και ποιος όχι. Αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο που είναι εξίσου συγκλονιστικό ηθικά να επιλέγει ο γιατρός ποια χειρουργεία θα έχουν προτεραιότητα και ποια όχι. Και ξέρε όταν κάποιος πηγαίνει να κάνει μία εγχείρηση δεν πηγαίνει για πλάκα να χειρουργηθεί. Έχει σοβαρό πρόβλημα» είπε.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται μονάχα χειρουργεία έκτακτα-έκτακτα περιστατικά και χειρουργεία καρκίνου και όλα τα υπόλοιπα έχουν μπει σε λίστα αναμονής. Και στοιβάζονται ασθενείς non-covid σε άλλα νοσοκομεία και περιφερειακά νοσοκομεία και η απάντηση είναι ότι θα μας σώσει το ΝΜΤΣ. Δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρός σχεδιασμός αυτός», είπε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε και τα «έξυπνα μέτρα», αναρωτώμενος αν «πριν τα μέτρα ήταν… χαζομάρες», ενώ για τις αλλαγές στον κωδικό 6 για τη σωματική άσκηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε οτι η κυβέρνηση είχε επιτρέψει τις διαδημοτικές μετακινήσεις «όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε ανέμελος ποδηλατάδα στην Πάρνηθα χωρίς μέτρα προστασίας». 

Για τις αλλαγές στον κωδικό 4, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι θα στέλνει αστυνομικούς να συνοδεύουν όσους πηγαίνουν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, για να διαπιστώνουν εάν λένε αλήθεια, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε την επίσκεψη στην Ικαρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφερόμενος επίσης στην απάντηση του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου προχθές, που υποστήριξε ότι όταν έγινε το γλέντι στην Ικαρία δεν υφίστατο διάταξη που να απαγορεύει το ζήτημα επισκέψεων σε οικίες είπε «Μα δεν ντρεπόμαστε λιγάκι;» καταθέτοντας στα πρακτικά το απόσπασμα από την εφημερίδα της κυβέρνησης που όριζε ρητά ότι απαγορεύονται αυτές οι επισκέψεις.

Η πανδημία έγινε η αφορμή για ακραία διασπάθιση δημόσιου χρήματος

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια σειρά απευθείας αναθέσεων λέγοντας πως «η πανδημία έγινε η αφορμή, για την ακραία διασπάθιση δημόσιου χρήματος» και χαρακτηρίζοντας τες «σκάνδαλα» και στάθηκε ιδιαίτερα στην ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής κα Νικολάου για την οποία είπε «Θα βάλετε φρένο σ’ αυτήν την κυρία; έχετε φάει και τα πόμολα» και είπε πως «προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, με σωρεία απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες οι οποίες είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή, είτε που δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο».

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

  • «Έδωσε 500.000€, για υπηρεσίες καθαρισμού σε εταιρία η οποία διαχρονικά ασχολείται με την διοργάνωση συνεδρίων, αλλά μία μέρα μετά την ανάθεση, καταχωρήθηκε η  ενασχόλησή της με τον τομέα της απολύμανσης.
  • Έδωσε 232.000€ για αγορά μέσων ατομικής προστασίας σε εταιρεία που συστήνεται στις 29/03/2020, καταθέτει προσφορά στις 30/03/2020 και αναλαμβάνει προμήθεια του ελληνικού δημοσίου.
  • Έδωσε 300.000 για τον ίδιο λόγο και για την κάλυψη αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας, σε εταιρία που εμπορεύεται τρόφιμα και ποτά.
  • Έδωσε 47.000,€ απευθείας ανάθεση προμήθειας υγειονομικού υλικού για την κάλυψη αναγκών όλων των Καταστημάτων Κράτησης,  σε εταιρεία που κατασκευάζει αμορτισέρ αυτοκινήτων!
  • Έδωσε 229.000€, σε επιχείρηση που εμπορεύεται εποχιακά είδη και διακόσμησης σπιτιού.
  • Έδωσε 147 χιλιάδες ευρώ για προμήθεια γαντιών νιτριλίου για τις ανάγκες των καταστημάτων κράτησης, με τιμή μονάδας 17,50€. Την ίδια περίοδο άλλες υπηρεσίες του ΠΡΟΠΟ, προμηθεύονται το προϊόν με τιμή μονάδας 8,85€!»

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση «προετοιμάζεται για εκλογές» με αφορμή τροπολογία που κατατέθηκε όπως υποστήριξε «για να εξυπηρετηθεί η πελατεία της» σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η κατεδάφιση όσων αυθαίρετων βρίσκονται στον Αιγιαλό. Υπενθύμισε πως αυτή η ρύθμιση είχε προωθηθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι και τόνισε: « σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης επικρατεί ένα τσουνάμι απευθείας αναθέσεων ή προσχηματικών διαδικασιών χωρίς τήρηση στοιχειωδών κανόνων διαφάνειας και αντικειμενικότητας».

Τέλος αναφέρθηκε στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς μιλώντας για «συγκεκριμένη νοοτροπία» και «κυνισμό».