19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τσαβούσογλου: Ρωσία και Ουκρανία κοντά σε συμφωνία στα «σοβαρά ζητήματα»

Ημερομηνία:

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Hürriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα «κρίσιμα» θέματα.

«Οι θέσεις των δυο πλευρών συμπίπτουν με σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα. Ειδικότερα, διαπιστώνουμε ότι συμπίπτουν σχεδόν πλήρως με τα τέσσερα πρώτα σημεία [της συμφωνίας]. Κάποια ζητήματα πρέπει να επιλυθούν σε επίπεδο προέδρων», ανέφερε.

Οι τουρκικές αρχές επιθυμούν τριμερή συνάντηση των προέδρων Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Βλαντιμίρ Ζελένσκι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Εάν επιτευχθεί ειρήνη, αυτοί (οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας ) θα συναντηθούν σίγουρα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας [δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». «Από σήμερα, βλέπουμε ότι ουσιαστικά καμία από τις πλευρές δεν είναι εναντίον [μιας συνάντησης στην Τουρκία]. Ορισμένες άλλες χώρες αναλαμβάνουν επίσης προσπάθειες για να οργανώσουν [τη συνάντησή τους], αν και είμαστε ευτυχείς να τις δεχτούμε στην Τουρκία. Στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό για αυτούς να συναντηθούν, είτε πρόκειται για την Τουρκία είτε για άλλη χώρα», ανέφερε ο υπουργός.

Στο μεταξύ δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στην παρούσα φάση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε χθες εκ νέου σήμερα συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας έκκληση για ουσιαστικές και «χωρίς καθυστέρηση» ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιακ εκτιμάει ομως ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον «αρκετές εβδομάδες».

Η τουρκική πλευρά έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις ειρηνευτικές ομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Μάλιστα φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Αττάλεια, όπου είχαν συναντηθεί οι υπουργοί Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας. Στο μεταξύ ο Τσαβούσογλου τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...