17.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Τσακαλώτος: Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για ανακατανομή των βαρών

Ημερομηνία:

Η ζημιά που προκλήθηκε από τα capital controls μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής.

Τόνισε πως, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων είναι πιο περιορισμένοι σε σχέση με τηνΚύπρο, ενώ επεσήμανε πως η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν παίρνει εντολές και συμπλήρωσε ότι ασκούσε μεγάλη πίεση και στις άλλες 18 χώρες για να βρεθεί λύση. «Η σαφής διατύπωση θα βοηθήσει για την άρση της ασφυξίας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, διερωτήθηκε:

Απορώ γιατί κερδίζουμε εκλογές. Τόσο λάθος κάναμε; Μήπως ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι έχουμε κάνει μία τεράστια προσπάθεια και η γραμμή δεν υπογράφουμε μία συμφωνία να ναι κι ό,τι να ναι είναι ένα αβαντάζ;

Είπε ακόμα πως τα κέρδη από τα ομόλογα (SMP), μπορούν να είναι το πρώτο μέρος ενός πακέτου για την ενδιάμεση συμφωνία. Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως «το βασικό που θέλει ο λαός είναι να είναι η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή που είχαμε».

Η κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ανακατανομή των βαρών είπε ο κ. Τσακαλώτος και εξήγησε πως αρκετά μέτρα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «βελτιώσεις σε σχέση με την πρόταση Γιούνκερ».

Ως προς τον ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε πως η αύξηση θα αρχίσει από τα τουριστικά και σιγά – σιγά θα επεκταθεί στα υπόλοιπα, όταν βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα, ενώ βεβαίωσε πως τα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες θα εφαρμοστούν σταδιακά.

Έκανε λόγο για «γκρίζες ζώνες που πρέπει να διευθετηθούν στη διαπραγμάτευση», και έφερε ως παράδειγμα το είδος της εποπτείας που θα έχει το νέο πρόγραμμα, λέγοντας πως «θα ήταν καταστροφικό να εφαρμοστεί ότι και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι δηλαδή να λαμβάνεις ένα μέτρο όταν θα αποτυγχάνει ένα άλλο».

«Χρειαζόμαστε χώρο για να εξελιχθεί το πρόγραμμά μας» είπε.

«Ζητάμε και κάνουμε αυτό που κάνουμε για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας και να πετύχει καλύτερη συμφωνία» είπε και πρόσθεσε:

Είναι πολύ απλό αυτό που ζητάμε είναι κάτι που δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε, θεωρούμε όμως ότι πρέπει να πάρουμε κάτι καλύτερο.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα κατατεθούν στη Βουλή τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων.

newpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...