21.8 C
Chania
Wednesday, May 29, 2024

Τσακαλώτος: «Κάναμε όσα υποσχεθήκαμε τον Σεπτέμβριο του 2015»

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να υλοποιήσει τον Σεπτέμβριο του 2015 και «πάρα πολύς κόσμος καταλαβαίνει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα», παρά το ότι «πάρα πολύς κόσμος είναι ζορισμένος ακόμα». Δήλωσε ότι είναι λιγότερο προβληματισμένος πλέον καθώς η χώρα είναι θωρακισμένη για το ενδεχόμενο νέας κρίσης και υποστήριξε πως «όπου η αριστερά και σοσιαλδημοκρατία ριζοσπαστικοποιούνται πάνε καλύτερα πραγματικά».

Μιλώντας στον  ραδιοφωνικό σταθμό «Πρίσμα», ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες στην Ελλάδα και δήλωσε ότι πάρα πολύς κόσμος καταλαβαίνει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, αν και επίσης πάρα πολύς κόσμος είναι ζορισμένος καθώς η χώρα έχασε σχεδόν το ¼ του ΑΕΠ της στα χρόνια της κρίσης. Υποστήριξε πως τα όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έγιναν πράξη αφού περισσότερα από 900 εκατομμύρια δόθηκαν σε μέτρα ελάφρυνσης.

«Πάρα πολύς κόσμος καταλαβαίνει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, έχει επιστρέψει η ανάπτυξη, πάνε πολύ καλά οι εξαγωγές, αρχίζουν και γίνονται επενδύσεις, αλλά συγχρόνως και η κυβέρνησή μας καταλαβαίνει ότι πάρα πολύς κόσμος είναι ζορισμένος ακόμα. Δηλαδή τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση θα πηγαίνουν όλο και καλύτερα αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι ένας κόσμος είναι πολύ ζορισμένος και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν μία χώρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ δηλαδή μία κρίση που δεν έχει προηγούμενο στον δυτικό κόσμο εκτός από τον πόλεμο.

Εμείς αυτά που υποσχεθήκαμε το Σεπτέμβρη του 15 στις εκλογές νομίζω ότι τα κάναμε σιγά σιγά βγήκαν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν μειώθηκαν οι συντάξεις αποκτούμε βαθμούς ελευθερίας και για αυτό μπορούμε να πούμε τώρα πως ό,τι ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ έγινε πράξη, δηλαδή ανακοίνωσε ένα πακέτο λίγο πάνω από 900 εκατομμύρια και όλα αυτά τα μέτρα γίνανε είτε ήταν από τη μεριά της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που κάναμε αρκετά πράγματα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είτε για να χτίσουμε το κοινωνικό κράτος αυτό που λένε οι αντίπαλοί μας παροχές και εμείς λέμε ότι Ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να έχει μία ισχυρή κοινωνική πτυχή. Άρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε και το μέλλον».

Έκανε λόγο για έναν νέο φόρο που θα επιβάλλεται σε όσα κότερα επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά και ανέφερε ότι ως αριστερή κυβέρνηση έχουν έγνοια να μειωθούν οι φόροι αλλά και να αναδιανείμουν το εισόδημα στη χώρα.  «Για παράδειγμα τώρα έχουμε εισάγει ένα φόρο για τα κότερα που επισκέπτονται τα νησιά μας, το λέω αυτό γιατί δεν είναι όλοι φορολογία που πρέπει να μειωθεί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δυνατότητες και δεν τις έχουμε εκμεταλλευτεί δεν έχουν όλοι το ίδιο βάρος σε αυτή την κρίση. Σε μία αριστερή κυβέρνηση έχουμε την έγνοια να μειωθεί η φορολογία αλλά και την έγνοια για την αναδιανομή του εισοδήματος και τα δύο στοιχεία είναι σημαντικά».

«Είμαι λιγότερο προβληματισμένος για την Ελλάδα»

Δήλωσε ότι πλέον ανησυχεί περισσότερο για την Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, καθώς η χώρα πλέον είναι θωρακισμένη και το ελληνικό χρέος είναι καλυμμένο μέχρι το 2023. Σχετικά με τις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στις πρόσφατες ισπανικές εκλογές και επισήμανε πως  όπου η αριστερά και σοσιαλδημοκρατία ριζοσπαστικοποιούνται πάνε καλύτερα πραγματικά.

Είμαι λιγότερο προβληματισμένος για την Ελλάδα γιατί είμαστε σε μία καλή κατεύθυνση, όντως είμαστε θωρακισμένοι, ένα από αυτά που έλεγε αντιπολίτευση είναι ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος, εμείς όχι μόνο πήραμε για το χρέος αλλά όλοι λένε ότι έχουμε ένα καθαρό διάδρομο αν σοβαρευτεί η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα και μπορέσουμε να κάνουμε συζητήσεις για τις πραγματικές ανάγκες της ανάπτυξης, για τη γεωργία, στην ενέργεια σε όλους τους τομείς.

Έχουμε 15 χρόνια που έχουμε λιγότερες πληρωμές για το χρέος από ότι έχουν Ιταλία, Ισπανία, η Πορτογαλία και επιπλέον έχουμε το ποσό πάνω από 30 δισεκατομμύρια για κάποια στιγμή αν τα πράγματα πάνε χειρότερα στην Ευρώπη. Δηλαδή έχουμε αυτό το απόθεμα που το έχουμε χτίσει και από τα χρήματα των δανειστών και από δικούς μας πόρους και από τις εξόδους στην αγορά που σημαίνει ότι όλες οι αγορές ξέρουν ότι μέχρι τα ‘23 είναι τελείως καλυμμένο το ελληνικό χρέος δεν θα έχουμε πρόβλημα δηλαδή και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την επόμενη κυβέρνηση. Τώρα οι δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης θα πουν ότι ο Τσακαλώτος προεξοφλεί ότι θα βγει η Νέα Δημοκρατία δεν λέω, λέω ότι όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, γιατί πάντα σε εκλογές υπάρχει αμφιβολία δεν μπορείς να προκαταλαμβάνεις τι θα κάνει ο πολίτης και ούτε είναι σωστό, εμείς θα πούμε τις δικές μας θέσεις ποιες νομίζουμε ότι είναι διαφορετικές από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ότι έχουμε θωρακίσει τη χώρα για μία ενδεχόμενη κρίση αυτό είναι αναμφισβήτητο.

Αυτό που είναι προβληματικό είναι ότι η μεταρρύθμιση στην οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης δεν έχει προχωρήσει, έχω μία ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης. Βέβαια ότι αλλάζει η Ευρώπη ότι Ισπανία αφού ψήφισε αριστερά και όχι δεξιά που Βεβαίως με ανησύχησε που η ακροδεξιά πήρε ένα μεγάλο ποσοστό με ανησυχεί αυτό αλλά συγχρόνως βλέπω ότι όπου η αριστερά και σοσιαλδημοκρατία ριζοσπαστικοποιούνται πάνε καλύτερα πραγματικά. Είναι πέρα από την αντίληψή μου η γραμμή του ΚΙΝΑΛ δηλαδή όταν βλέπεις την άκρα δεξιά στην Ελλάδα την ακροδεξιά στην Ευρώπη, την σοσιαλδημοκρατία που πηγαίνει προς την αριστερά στην Ευρώπη και πάει καλύτερα, το να βάζεις το βασικό στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου είναι σαν να μην καταλαβαίνει την ίδια πορεία της σοσιαλδημοκρατίας».

«Με νεοφιλελεύθερες πολιτικές περιθωριοποιείται η μεσαία τάξη»

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί καταστροφής της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών έφερε παραδείγματα άλλων χωρών που η μεσαία τάξη αντιμετωπίζει προβλήματα, υπογραμμίζοντας ότι περιθωριοποιούνται με νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη ρίζα του για να σταματήσει η άνοδος της ακροδεξιάς.

«Όταν μας κατηγορούν ότι έχουμε καταστρέψει τη μεσαία τάξη, κοιτάξτε όλα τα στατιστικά στην Αμερική, στη Γαλλία, τη Βρετανία ότι με νεοφιλελεύθερες πολιτικές περιθωριοποιείται η μεσαία τάξη δεν είναι ότι όλα πήγαιναν καλά για τη μεσαία τάξη και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέστρεψε τη μεσαία τάξη. Αν δείτε το κίνημα των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία δεν είναι ούτε άνεργοι, ούτε μετανάστες, ούτε κοινωνικά αποκλεισμένοι, είναι άνθρωποι της μεσαίας τάξης που έχουν τις δουλειές τους, που νιώθουν περιθωριοποιημένοι και νιώθουν ότι μπορεί να κατέβουν κοινωνικά και νιώθουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν χειρότερες συντάξεις, χειρότερους μισθούς, χειρότερα εργασιακά δικαιώματα, από αυτά που είχαν ίδια αυτό το πράγμα είναι το έδαφος της ακροδεξιάς.

Αν δεν αντιμετωπίσεις αυτή την κοινωνική ρίζα και για τους ανέργους και για τους φτωχούς και για τους κοινωνικά αποκλεισμένους αλλά και για τη μεσαία τάξη που δεν μπορείς να το κάνεις μόνο με μείωση φόρων, να το κάνεις και αυτό, αλλά η μεσαία τάξη έχει και παιδιά που θέλουν να έχουν καλά σχολεία, ένα περιβάλλον που να παίζουν με ασφάλεια, έχει και γονείς που μπορεί να είναι στο νοσοκομείο- τώρα μόλις πήγα στο νοσοκομείο της Πρέβεζας και μου εξήγησαν και τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίκι Χέιλι: Φωτογραφίζεται καθώς γράφει “αποτελειώστε τους” σε ισραηλινή οβίδα

Στη Γάζα διεξάγεται μια άνευ προηγουμένου σφαγή και κανείς δεν μπορεί να...

Το Γηροκομείο Χανίων συμμετέχει στους Ολυμπιακούς για Γέρους!

Ο Δήμος Χανίων, το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, σε συνεργασία με...