20.8 C
Chania
Monday, May 27, 2024

Τσελέντης: “Θα έχουμε συνεχείς μετασεισμούς για μήνες”

Ημερομηνία:

Νέο πεδίο «διαμάχης» ανάμεσα στους Έλληνες σεισμολόγους άνοιξε το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στη Θήβα.

Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί στο MEGA και σχολιάζοντας τον σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στη σεισμική ακολουθία που έπεται στο νησί αλλά και στα δεδομένα και σε άλλες περιοχές στη χώρα.

Όπως είπε «τα σεισμικά δεδομένα σε όλη τη χώρα αρχίζουν και αλλάζουν προς το χειρότερο και η περιοχή που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι η Θήβα. Η Θήβα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ».

Εγκληματικές οι προβλέψεις για 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα

Τις δηλώσεις αυτές σχολίασε με δριμύ τρόπο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, ο οποίες τις χαρακτήρισε «εγκληματικές».

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθυσηχαστικός και για τη Θήβα, καθώς όπως είπε «δεν βλέπει μεγάλο σεισμό». «Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», εξήγησε χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια «εγκληματικές» τις δηλώσεις ότι περιμένουμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή. «Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας».

Κάνοντας ειδική αναφορά στη Νίσυρο είπε ότι, «οι σεισμοί είναι σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, ο κόσμος μπορεί να ησυχάσει».

Για την Κρήτη

Αναφερόμενος στην Κρήτη ο Άκης Τσελέντης υπογράμμισε πως το ρήγμα, γνωστό ως «ρήγμα του Καστελίου», είχε δώσει ενδείξεις από τον Ιανουάριου και για τον λόγο αυτόν ζήτησε από τον δήμαρχο και μπήκαν τέσσερα επιπλέον όργανα παρακολούθησης των σεισμικών ακολουθιών.

Εστιάζοντας στο γιατί προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε πως αφενός ήταν το υπόκεντρο του σεισμού, αφετέρου έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση επιτάχυνσης της τάξης του 0,8g».

«Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ» δήλωσε τονίζοντας παράλληλα πως «το καλό είναι ότι το ρήγμα έχει εξαντλήσει το σεισμικό υλικό και άρα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

«Δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ, θα έχουμε όμως συνεχείς μετασεισμούς για μήνες» είπε συμπληρώνοντας ότι ζήτησε από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.

Παράλληλα ο Άκης Τσελέντης καθησύχασε τους κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου για τυχόν καταστροφές, προειδοποιώντας τους παράλληλα να είναι προσεκτικοί για τυχόν πτώση υλικών στους στενούς δρόμους.

Μιλώντας για τα μεγέθη των μετασεισμών, χαρακτήρισε «ελάχιστη» την πιθανότητα να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, αλλά περισσότερο πιθανά τα 5,2 και 5,3 Ρίχτερ.

«Ο σεισμός στην Κρήτη δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο σεισμός να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα» σημείωσε και κλείνοντας εξήγησε πως «δεν ισχύει ότι έχουμε ενεργοποιήσει τα ρήγματα στην Ελλάδα λόγω της ζέστης».

Στη συνέχεια μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παπαδόπουλος αρνούμενος να σχολιάσει τη δήλωση Τσελέντη, είπε «δεν θα πω τι είπαν στον Τσελέντη, άλλοι εκτός Ελλάδος». Αν και δεν έκανε πρόβλεψη για σεισμό 6 Ρίχτερ στη Θήβα, είπε πως «και τα 5 μπορεί να προκαλέσουν ζημιές».

Για να δώσει πληρέστερη εικόνα για το ρήγμα της Θήβας, είπε πως «από τον Ιούλιο 1. 700 σεισμοί στη Θήβα, όπως στο Αρκαλοχώρι».

Όπως είπε, το καλοκαίρι «ομόφωνα η επιτροπή 20 επιστημόνων αποφάσισε για το Αρκαλοχώρι και τη Θήβα να εφαρμοστεί το σχέδιο «Εγκέλαδος» και στις δύο περιοχές».

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμπρησμός από πρόθεση η φωτιά στο εργοστάσιο παρασκευής γευμάτων στη Λαμία

Επιβεβαιώθηκε η αρχική πεποίθηση των Αρχών ότι η φωτιά που ξέσπασε...

Παναθηναϊκός: Ανεπανάληπτη υποδοχή για τον “επτάστερο” στο ΟΑΚΑ

Από το Βερολίνο στην Αθήνα και από το αεροδρόμιο...

Έντονος διάλογος Μητσοτάκη με πολίτη για τα Τέμπη

‘Εντονο διάλογο είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μία...