21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τσιόδρας: «Αναγκαίο κακό» και «μαχαίρι με δύο όψεις» η μάσκα

Ημερομηνία:

Επιπλέον 207 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10524, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, σημείωσε ότι το 27% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον Αύγουστο ήταν ασυμτωματικοί και το 27% ανέφεραν πως είχαν έρθει σε στενή επαφή με ασθενή.

Σημείωσε ότι απασχολεί τους ειδικούς η επιδημία σε κλειστές δομές, σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο σημειώθηκαν 137 κρούσματα, σε τέσσερις δομές.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για δυναμική διασπορά του ιού.

Αναφερόμενος στα παγκόσμια δεδομένα, ανέφερε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία, ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο μέσα στον Οκτώβριο.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή, σε περαιτέρω προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε ασθενείς covid-19, φέρνοντας ως παράδειγμα οδηγίες Ιταλών επιστημών για συστηματική παρακολούθηση για καρδιακά προβλήματα.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, σημειώνοντας ότι λειτουργεί υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται και τάχθηκε υπέρ της χρήσης της ως ένα «ατομικό lockdown» με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας, «παρά τα επιχειρήματα εναντίον της», όπως είπε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε επιστημονικά επιχειρήματα που και ο ίδιος έχει επισημάνει στο παρελθόν και αφορούν μια κακή χρήση της. «Άλλαξαν οι οδηγίες των διεθνών οργανισμών υγείας», ανέφερε. «Στήριξαν άλλη προσέγγιση, με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα» τόνισε και αποκάλυψε ότι μέσα στην επιτροπή οι γνώμες και οι τοποθετήσεις για τη μάσκα ήταν μοιρασμένες.

Τα πολλαπλά εφαρμοστικά προβλήματα που υπάρχουν στο μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ιδιαίτερα στα νήπια αλλά και στα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι σε αυτές τις ηλικίες, η μάσκα θα έχει περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Επισήμανε πως η σωστή χρήση της μάσκας βοηθά στον περιορισμό της διάδοσης του ιού.

Ο ίδιος, όπως είπε, τη θεωρεί ως ένα μαχαίρι με δύο όψεις και ως ένα αναγκαίο κακό. «Θα μας προφυλάξει ωστε να μην χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα». «Με ένα φτάρνισμα, τα μικρά αεροσταγονίδια που εκπέμπουμε μπορεί να φτάσουν τα επτά και τα οκτώ μέτρα αποστάση και να μείνουν στον αέρα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα», είπε.

Οι μαθητές θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη χρήση της μάσκας από το σπίτι, τόνισε ο κ. Τσιόδρας ο οποίος χαρακτήρισε ως «απαραίτητη» την επιστροφή τους στα σχολεία. «Να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας για τη χρήση της μάσκας», επισήμανε.

Συνέστησε μάλιστα στους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη, να δίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τη δυνατότητα στα παιδιά για ένα «διάλειμμα μάσκας», προκειμένου να αποφορτίζονται τα παιδιά και να ενισχύεται η σωστή χρήση της.

"google ad"

Ο κ. Τσιόδρας απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους γονείς, τονίζοντας ότι οι μεγάλοι είναι εκείνοι που δίνουν το παράδειγμα στα παιδιά με τη συμπεριφορά τους.

Αν οι γονείς φοράνε μάσκα όπου απαιτείται, τότε περνάνε το μήνυμα ότι δεν είναι κάτι δυσάρεστο και βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν το σκοπό της χρήσης της και να τη φορούν ως μια ευχάριστη δραστηριότητα και όχι σαν ένα πρόσθετο βάρος.

Στα μικρά παιδιά εξήγησε το μήνυμα θα περνά με το παιχνίδι, ενώ τα μεγαλύτερα θα πρέπει να τα ωθήσουμε στη σωστή πληροφορία, από επίσημες δομές και όχι από ιστοσελίδες που προβάλλουν ψευδείς πληροφορίες ότι δεν υπάρχει ο ιός. «Πόσο στεναχωρήθηκα όταν πληροφορήθηκα ότι σε μεγάλο νοσοκομείο της χώρας ασθενής με κορωνοϊό -μάλιστα στα πρόθυρα διασωλήνωσης, αμφισβητούσε την ύπαρξη του ιού», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι είναι καλό να επιβραβεύουμε τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν τη μάσκα και όχι να τα τιμωρούμε όταν δεν τη χρησιμοποιούν.

Ο κ. Τσιόδρας, είπε ότι θα πρέπει να απαντούμε στα παιδιά με ειλικρίνεια και πως είναι σημαντικό να τους εξηγήσουμε ότι η χρήση μάσκας δεν οδηγεί στον αποκλεισμό ή σε κοινωνικό στίγμα.

«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε νωρίτερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...