20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τσιόδρας: «Ο κορονοϊός είναι εδώ για να μείνει» – Μέτρα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί – Ο κορονοϊός “χτυπά” τις ηλικίες 20 – 50 ετών

Ημερομηνία:

Για την εφαρμογή μέτρων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στις προοπτικές για το μέλλον, ενώ έκρουσε “καμπανάκι” για τις ηλικίες 20 – 50 ετών, τις οποίες “χτυπά” πλέον ο κορονοϊός.

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού» διεμήνυσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σε παρέμβασή του για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

Ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για τον κορονοϊό, αποστέλλοντας μήνυμα για συμπόρευση των εμβολιασμών με την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Μάλιστα, παρέπεμψε και σε ένα «αντιπαράδειγμα», όπως είπε. «Μπορεί αύριο να είμαστε εμείς» δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας μνεία στην περίπτωση της Χιλής, όπου το 30% έλαβε την πρώτη δόση, αγοράστηκαν πολλά εμβόλια, αλλά αυτό δεν συνοδεύτηκε από τη συμμόρφωση με μέτρα, υπήρξε χαλάρωση, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα ενός νέπου επιδημικού κύματος με πολλαπλές εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι «μέχρι να πετύχουμε την ελευθερία μας», τα μέτρα θα πρέπει να συνυπάρχουν με τους εμβολιασμούς.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και να σημαίνει αυτό – και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουμε να ελπίζουμε κάποιοι – θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας» σημείωσε ο ίδιος, θέτοντας ως στόχο την επίτευξη ενός σταθερά χαμηλού ρυθμού λοιμώξεων.

«Οι νέοι δεν είναι άμοιροι των επιπλοκών της νόσου»

«Το τρίτο κύμα είναι εδώ με σημαντικές αυξητικές τάσεις» υπογράμμισε, ενώ σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που καθοδηγούν τη νέα έξαρση, αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις, αλλά και στη μεγαλύτερη διασπορά σε νεαρότερα άτομα που ενδεχομένως διαδραματίζει κάποιο ρόλο, όπως επεσήμανε.

Άλλωστε, ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι ο ιός προσβάλλει, πλέον, περισσότερο το ενεργό κομμάτι του πληθυσμού, ήτοι τις ηλικίες 20 – 50 ετών.

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας έσπευσε να προειδοποιήσει ότι τα νεαρότερα άτομα «δεν είναι άμοιρα των επιπλοκών της νόσου».

Κάνοντας λόγο για πτώση της συμμόρφωσης στα μέτρα και σε ένα γενικό κλίμα χαλάρωσης λόγω των εμβολιασμών, τόνισε ότι η μετάβαση σε μια κοινωνία με μια μεγαλύτερη ελευθερία πρέπει να γίνει «με πολύ προσεκτικό τρόπο».

«Ο κορονοϊός είναι εδώ για να μείνει»

Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι «ο ιός είναι εδώ για να μείνει», με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Ο ίδιος έδωσε σημασία στις επιλογές σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στην καθολική χρήση της μάσκας, η οποία μένει «στο προσκήνιο επί του παρόντος», όπως είπε. Άλλωστε, μίλησε για πολλαπλά οφέλη από το μέτρο, όπως είναι η εξαφάνιση της γρίπης.

"google ad"

Ο καθηγητής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με τον κορονοϊό.

Έκανε λόγο για μια «τοπική επιδημία», καθώς δεν πορεύεται παντού με τον ίδιο ρυθμό.

Σχετικά με την εξέλιξή της στην Ελλάδα, έκανε ειδική μνεία στη Δυτική Μακεδονία, όπου εντοπίζονται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα, ενώ σημειώθηκε εβδομαδιαία αύξηση της τάξης του 46%.

Σημειωτέον ότι ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα self tests, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν για το πώς θα χρησιμοποιούνται. Παράλληλα, τόνισε ότι σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα και το self test είναι αρνητικό, θα πρέπει να γίνει επαναληπτικός έλεγχος, αφού αυτό δεν τον «εξασφαλίζει».

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...