Έχοντας δει πολλά τα μάτια του και αποτελώντας έναν από τους ριζοσπαστικούς σχολιαστές της σοβαρής επικαιρότητας, τα όσα λέει ο Νόαμ Τσόμσκι πάντα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και το πως προέκυψε η απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να εισβάλει στην γειτονική χώρα.
«Το πρώτο άρθρο που έγραψα για την σχολική εφημερίδα ήταν για την πτώση της Βαρκελώνης (σ.σ. 1939)», είπε στο «The New States Man» και στον George Eaton, μιλώντας για τη σκιά του φασισμού που άρχισε να απλώνεται σε όλο τον κόσμο και έκτοτε η κατάσταση όχι απλά δεν έχει βελτιωθεί, αλλά γίνεται χειρότερη με την κλιματική αλλαγή και έναν μεγάλη πυρηνικό πόλεμο.
In a wide-ranging interview, Noam Chomsky, speaks to @georgeeaton about Brexit, the war in Ukraine and the return of Donald Trump. pic.twitter.com/DxFzYcSlBd
— The New Statesman (@NewStatesman) April 6, 2022
«Πλησιάζουμε το πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας. Αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ζωής στη Γη», είπε.
“Είναι τερατώδες αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία” ειπε. Ο Τσόμσκι, όπως και πολλοί άλλοι Εβραίοι, έχουν δεσμούς με την περιοχή: ο πατέρας του γεννήθηκε στην Ουκρανία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1913 για να αποφύγει τη στράτευση στον τσαρικό στρατο: η μάνα του γεννήθηκε στη Λευκορωσία. Ο Τσόμσκι, που συνήθως κατηγορείται ότι αρνείται να καταδικάσει αντι-δυτικές κυβερνήσεις, δίχως δισταγμό αποκήρυξη την “εγκληματική επιθετικότητα” του Πούτιν
Αλλά πρόσθεσε: “Γιατί το έκανε; Υπάρχουν δύο τρόποι για να κοιτάξεις αυτή την ερώτηση. Ένας τρόπος, αυτός που οι πιο πολλοί στη Δύση επιλέγουν, αναφέρεται στο διεστραμμένο του μυαλό και σε ότι συμβαίνει βαθιά στη ψυχή του.
Ο άλλος τρόπος είναι να κοιτάξεις τα γεγονότα: Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβρη του 2021 οι ΗΠΑ δημοσιοποίησαν τη βούλησή του για ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, επιπλέον αποστολή ανεπυγμένων οπλικών συστημάτων, όλα τμήμα μιας στρατηγικής ενδυνάμωσης της Ουκρανίας με στοχο την σύνδεση με το ΝΑΤΟ.
Μπορείτε να επιλέγετε όποιον τρόπο θέλετε για να απαντήσετε το ερώτημα, δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι το σωστό. Αυτό ομως που ξέρουμε είναι ότι η Ουκρανία θα δεχθεί ακόμα βαθύτερα πλήγματα. Και μπορεί να φτάσουμε και σε έναν τελικό πυρηνικό πόλεμο αν δεν κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μια διαπραγμάτευση”.
Πώς απαντά στο επιχείρημα οτι αυτό που φοβάται πραγματικά ο Πούτιν δεν είναι η περικύκλωση από το ΝΑΤΟ αλλά η επέκταση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ουκρανία;
“Ο Πούτιν ανησυχει για τη δημοκρατία όσο ανησυχούμε κι εμείς. Εάν είναι εφικτό να σπάσουμε τη φούσκα προπαγάνδας για μερικά μόνο λεπτά, οι ΗΠΑ έχουν μια μακρά ιστορία υποβάθμισης και καταστροφής δημοκρατιών. Πρέπει να σας υπενθυμίσω τα γεγονότα; Ιράν το 1953, Γουατεμάλα το 1954, Χιλή το 1974, και συνεχίζει… και συνεχίζει. Αλλά εμείς υποτίθετααι ότι πρέπει να τιμούμε και να θαυμάζουμε την αφοσίωση της Ουάσιγκτον στην εδαφική ακεραιοτητα και στη δημοκρατία… Όλα αυτά που έχουν συμβεί και έχουν καταγραφεί στην ιστορία δεν έχουν σημασία. Αυτά αφορούν άλλους ανθρώπους…”
“Και τι ισχύει με την επέκταση του ΝΑΤΟ; Υπήρξε μια ξεκάθαρη, αδιαμφισβήτητη υπόσχεση απο τις ΗΠΑ προς τον Γκορμπατσώφ ότι εφόσον συμφωνούσαν στο να επιτρέψουν μια επανενωμένη Γερμανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα διασφάλιζαν ότι δεν θα υπήρξε καμία κίνηση, ούτε μίας ίντσας προς την ανατολή. Εδώ τωρα, υπάρχουν πολλά ψέμματα που λέγονται”
Ο Τσόμσκι που είχε παρατηρήσει το 1990 ότι “αν εφαρμόζονταν οι νόμοι της Νυρεμβέργης, τότε όλοι οι Αμερικάνοι πρόεδροι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πολεμο θα έπρεπε να είχαν καταδικασθεί εις θάνατο δια απαγχονισμό, είπε τα εξής για τον Μπάιντεν:
“Είναι βεβαια σωστό να αισθάνεσαι μια ηθική οργή απέναντι σε όλα αυτά που κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία, ειπε αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι ο Ρώσος πρόεδρος “δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία”. Αλλά θα ήταν ακόμα πιο προοδευτικό να είχες μια ηθική οργή για όλες τις άλλες φρικτές ωμότητες που έχουν γίνει… Στο Αφγανιστάν, κυριολεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού. Γιατι; Υπάρχει φαγητό στις αγορές. Αλλά άνθρωποι που έχουν λίγα λεφτά πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τους να λιμοκτονούν γιατί δε μπορούν να πάνε στην αγορά να αγοράσουν φαγητό. Γιατί; Επειδή οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Βρετανίας, παρακρατούν τα κεφάλαια του Αφγανιστάν στις τράπεζες της Νέας Υόρκης”
Η απέχθεια του Τσόμσκι προς τους υποκριτές και ο ισχυρός λόγος του για τις παραδοξότητες της Αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστά σε όλους όσους έχουν διαβάσει κάποια από τα πολλά βιβλία του. Το πρώτο του άλλωστε βιβλιο, “Αμερικάνικη εξουσία και οι νέοι μανταρίνοι της”, δημοσιεύτηκε το 1969 και προέβλεψε την ήττα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Όμως τώρα είναι πολύ πιο εκφραστικός καθώς σχολιάζει την πιθανότητα επανόδου του Τραμπ και την κλιματική κρίση.
“Ειμαι αρκετά γέρος για να θυμάμαι τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Και οι μνήμες έρχονται στο μυαλό μου… Θυμάμαι να ακούω τις ομιλίες του Χίτλερ στο ραδιόφωνο. Δεν καταλάβαινα τις λέξεις του, ήμουν μολις 6 ετών. Αλλά καταλάβαινα τη διάθεση. Και ήταν τρομακτικά και φρικιαστικό. Και όταν παρακολουθείς κάποιες από τις συγκεντρώσεις του Τραμπ, όλα αυτές οι μνήμες επανέρχονται στο μυαλό. Με αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι”
Αν και αυτό-αναγνωρίζεται ως αναρχο-συνδικαλιστές και φιλελεύθερος σοσιαλιστής, ο Τσόμσκι αποκάλυψε ότι έχει ψηφίσει τους Ρεπουμπλικάνους στο παρελθόν (“είτε σας αρέσει είτε όχι, κάποτε ήταν ένα αυθεντικό κόμμα”, είπε). Όμως τώρα είπε, είναι μια πολύ επικίνδυνη ομάδα ανθρώπων.
“Εξαιτίας του φανατισμού του Τραμπ, η λατρευτική βάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δε λαμβάνει καθόλου σοβαρά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό αποτελεί μια εγγύηση θανάτου για τα είδη του πλανήτη γη”