15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΤτΕ: Επιβαιώνεται η «άνοιξη» στα ακίνητα-«Έκρηξη» τιμών στην Αθήνα

Ημερομηνία:

Η μεγάλη άνοδος στις τιμές των ακινήτων το 2019 που όλοι ανεξαιρέτως οι παράγοντες της αγοράς επεσήμανα στις εκτιμήσεις τους μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνονται πλήρως από τα πλέον επίσημα στοιχεία της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τις έρευνες η ετήσια αύξηση  ξεπερνά το 9%  στο γ΄τρίμηνο του 2019, επιβεβαιώνοντας και τις εκτιμήσεις μεσιτών και στελεχών της αγοράς, για μεγάλη άνοδο κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Πρωταγωνσίστρια στις αυξήσεις η Αθήνα με διψήφιο ποσοστό αύξησης των τιμών στα ακίνητα τη . Η αύξηση των τιμών συνοδεύεται και από την εκτόξευση της οικοδομής, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η συνολική οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε άνοδο 7,9%, κατά 5,4% στην επιφάνεια και κατά 8,8% στον όγκο.

Δείκτες τιμών διαμερισμάτων κατά παλαιότητα και γεωγραφική περιοχή

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το γ΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 9,0% για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών και 9,2% για τα «παλαιά», δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2018 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα «νέα» και τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 2,0% και 1,6% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το γ΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 11,9% στην Αθήνα, 8,5% στη Θεσσαλονίκη, 6,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2018 η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2017 ήταν 2,8%, 1,1%, 0,8% και 1,1% αντίστοιχα. Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το γ΄ τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες κατά 9,3% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2018, ενώ, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2018 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 1,8%.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ