Προϋπόθεση για να μπορέσει να ανακάμψει η Ελλάδα αποτελούν οι μεγάλες ωριμάνσεις για την εξόφληση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν.
Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο Τόμσεν ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν ζητά κούρεμα χρέους, αλλά μια «ανάσα» για την Ελλάδα, έτσι ώστε η χώρα να συνεχίσει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανακάμψει.
«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, τώρα η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες προθεσμίες για να εξοφλήσει τα χρέη της», ανέφερε και προσέθεσε: «Νομίζουμε ότι μία επέκταση της περιόδου ωριμάνσεων θα είναι αρκετή, αλλά θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Όχι, βέβαια, 100 χρόνια. Η διάρκεια θα πρέπει να συζητηθεί».
Ασκώντας εμμέσως κριτική στις αποφάσεις της ευρωζώνης επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με τους Έλληνες σε αυστηρούς στόχους, οι οποίοι ήταν άσκοπα φιλόδοξοι και χρειάστηκαν σημαντικές περικοπές. «Εμείς, ως ΔΝΤ, το αποδεχθήκαμε. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν οι αριθμοί άρχισαν να αποκλίνουν όλο και περισσότερο από τους στόχους, επισημάναμε ότι κάτι πηγαίνει λάθος. Είπαμε: Χωρίς αυτά τα πρόσθετα μέτρα, αυτά που συμφωνήσατε δεν μπορούν να επιτευχθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προέκυψε η εντύπωση ότι αυτές ήταν οι κατευθυντήριες γραμμές μας – αλλά δεν ήταν», τόνισε.
Για τη δημοσιονομική πολιτική ο Πόουλ Τόμσεν τόνισε ότι πάντα το ΔΝΤ υποστήριζε ότι αυτή η στρατηγική σταθερής αύξησης των φόρων δεν θα λειτουργήσει εάν η φορολογική βάση δεν διευρυνθεί. «Έχουμε επιβεβαιωθεί», είπε και προσέθεσε πως ένα άλλο πρόβλημα σχετίζεται με τις συντάξεις. «Για να μην χρειαστεί να τις μειώσουν, οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχτηκαν σχεδόν κάθε άλλη συρρίκνωση των δαπανών. Αυτό έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου τα νοσοκομεία διαμαρτύρονται και η αστυνομία λέει ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να αγοράσει λάστιχα για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Διότι οι δαπάνες μειώθηκαν με μη βιώσιμο τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως ΔΝΤ, απαιτούσαμε συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις εδώ και πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τελικά συμφώνησε».
Ο ίδιος ανέφερε πως δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στις περικοπές, ωστόσο παραδέχτηκε πως θα έπρεπε να είναι μικρότερες. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς», είπε σε απολογητικό ύφος.
Τέλος, χαρακτήρισε εξαίρεση τη χώρα, υποστηρίζοντας πως τα προγράμματα διάσωσης των άλλων χωρών ήταν επιτυχημένα.