19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία: Η Ουάσιγκτον στέλνει 3.000 στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη – Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Τζόνσον

Ημερομηνία:

Πρόβα τζενεράλε για την προετοιμασία στρατιωτικής σύρραξης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας αποτελεί η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει την ανάπτυξη περίπου 3000 Αμερικανών στρατιωτών στην ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες.

Εν μέσω του αδιεξόδου με τη Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας, η απόφαση αυτή του Μπάιντεν , σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αποτελεί ένδειξη της αμερικανικής ετοιμότητας να υπερασπιστεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Πηγή με γνώση των λεπτομερειών του όλου σχεδίου ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι 1.700 στρατιώτες θα φύγουν από την αμερικανική βάση Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα για την Πολωνία και άλλοι 300 από τη βάση αυτή προς τη Γερμανία. Περίπου 1000 στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στη Γερμανία θα κατευθυνθούν προς τη Ρουμανία.

Το Πεντάγωνο λέει ότι δεν αποκλείει την επιπλέον ανάπτυξη στρατευμάτων πέραν αυτών που ανακοινώνονται σήμερα.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κ. Πούτιν και ειλικρινά προς τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ και έχει σημασία για τους συμμάχους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Το Πεντάγωνο επανέλαβε τις προειδοποιήσεις σχετικά με την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, όμως διατύπωσε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επιλέξει μια διπλωματική επίλυση της κρίσης.

«Δεν πιστεύουμε ακόμη ότι έχει αποφασίσει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», είπε ο Κίρμπι.

Νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο:

«Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου και τις προτάσεις του υπουργού (Άμυνας Λόιντ) Όστιν, το υπουργείο θα μετακινήσει ανατολικότερα ορισμένες μονάδες που βρίσκονται σταθμευμένες στην Ευρώπη».

«Αυτές οι δυνάμεις δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

«Αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι μόνιμες, ανταποκρίνονται στις υφιστάμενες συνθήκες» κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Πούτιν και Τζόνσον συζήτησαν για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα από το ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν για την Ουκρανία και το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα από το ΝΑΤΟ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, αναφέρει το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν τόνισε στον Τζόνσον ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί επαρκώς στις θεμιτές ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Κρεμλίνου. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η Ουκρανία υπονομεύει τις συμφωνίες του Μινσκ.

"google ad"

Από την πλευρά της Ντάουνινγκ Στριτ έγινε γνωστό ότι Πούτιν και Τζόνσον συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για την εξεύρεση «ειρηνικής λύσης» στην ουκρανική κρίση. Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένας «τραγικά εσφαλμένος υπολογισμός», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την τρέχουσα εχθρική δραστηριότητα της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία», συμπλήρωσε. «Τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός που θα σέβεται τόσο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας όσο και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω εισβολή της Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος θα ήταν ένας τραγικά εσφαλμένος υπολογισμός», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Τζόνσον, «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κλιμάκωση (της έντασης) δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας, καθώς και την ανάγκη να συμπεριληφθεί η Ουκρανία στις συνομιλίες».

Στόλτενμπεργκ: Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει τους συμμάχους του

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις σε Γερμανία, Πολωνία και Ρουμανία, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με τη Μόσχα για τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Είναι ένα ισχυρό σήμα της δέσμευσης των ΗΠΑ και έρχεται επιπρόσθετα άλλων πρόσφατων συνεισφορών τους στην κοινή μας ασφάλεια – περιλαμβανομένων 8.500 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων έχει αμυντικό και αναλογικό χαρακτήρα και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Το χειρότερο σενάριο δεν έχει ακόμη αποφευχθεί

Η ενεργητική διπλωματία συμβάλλει στην αποτροπή της απειλής μιας ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, αλλά το χειρότερο σενάριο δεν έχει ακόμη αποφευχθεί, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει αρκετές δυνάμεις για να οργανώσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και ότι η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθυγραμμίζονται στις εκτιμήσεις τους ως προς την απειλή μιας ρωσικής επίθεσης.

Παράλληλα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι πρέπει να κάνει τρία πράγματα για να αποτρέψει την εισβολή της Ρωσίας, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Πρώτον, να παραμείνετε σταθεροί και ενωμένοι ως προς το απαράδεκτο των ρωσικών τελεσίγραφων και απαιτήσεων» είπε ο Κουλέμπα απευθυνόμενος προς τις χώρες μέλη της ΕΕ,

«Δεύτερον, ολοκληρώστε τον κατάλογο των κυρώσεων που είστε διατεθειμένοι να εφαρμόσετε σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής κλιμάκωσης, και κοινοποιήστε τον για να τις μάθουν οι Ρώσοι, ώστε να δουν τι τους περιμένει. Εξάλλου, ακούμε συζητήσεις για τη σοβαρότητα των κυρώσεων τον τελευταίο καιρό, αλλά είναι καιρός να γίνουμε συγκεκριμένοι, διαφορετικά η Ρωσία μπορεί να σκεφτεί ότι πρόκειται απλώς για μπλόφα», είπε ο Κουλέμπα

Το τρίτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, είναι η βοήθεια προς την Ουκρανία ώστε να ενισχύσουν την ασφάλεια της και ιδιαίτερα την κυβερνοασφάλεια. Επισήμανε επίσης ότι η κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να επιλέξει τη βοήθεια που εκείνη θέλει να δώσει στην Ουκρανία, αλλά το κύριο είναι να επιδείξουν πολιτική βούληση και να ενισχύσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...